به گزارش شهرآرانیوز، مهدی کوچکزاده با اشاره به بحث گرانی یا عدم گرانی بنزین در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ اظهارکرد: اینکه برخی میگویند بنزین باید گران شود یا نشود، یک مسئله انحرافی است که در راستای تأمین خواستههای افرادی است که قصد افزایش قیمت را دارند؛ اما واقعیت این است که وضعیت مصرف بنزین و هزینههایی که برای تأمین آن پرداخت میشود و نیز درآمد حاصل از فروش آن، مطلوب نیست. اما آیا تنها راهحل موجود، گرانی بنزین است؟ به نظر من، چنین نیست و میتوان راهحلهای دیگری در نظر گرفت.
وی با اشاره به هزینههای تامین بنزین و ارقام مختلفی که درباره این موضوع بیان شده است، افزود: گفته میشود هزینه تامین هر لیتر بنزین برای دولت، بسته به نظرات مختلف، بین ۷۰۰ تومان تا ۴۰ هزار تومان است. این اعداد و ارقام متناقض خود نشان از پیچیدگی وضعیت دارد؛ با این حال، راههایی وجود دارد که دولت بتواند از مصرف بالای بنزین درآمد به دست آورد، بدون اینکه نیاز به افزایش قیمت باشد.
کوچکزاده با بیان اینکه که به جای افزایش قیمت، از سیاستهای دیگری بهره گرفته شود تا درآمدهای دولت از مصرفکنندگان بیشتر شود، ادامه داد: برای مثال، نه تنها در مورد بنزین، بلکه در خصوص آب و سایر کالاهایی که مصرف آنها با شمارنده مشخص میشود و میزان مصرف برای هر فرد مشخص است، میتوان مالیات بر مصرف وضع کرد. در این شرایط، افرادی که بیش از حد معقول و نیاز عادی مردم مصرف میکنند، مشمول مالیات شوند. البته نیازهای عادی مردم نباید دستخوش تغییر یا فشار مالی شود؛ اما اگر فردی تمایل دارد برای مصارف شخصی خود روزانه ۲۰۰ لیتر بنزین مصرف کند، باید مالیاتهای مربوط به آلودگی هوا، استفاده از جاده و سایر هزینهها را نیز پرداخت کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: چنین سیاستهایی میتواند یکی از راهحلهای موثری باشد که به جای افزایش قیمت، مصرف مازاد را هدف قرار میدهد و باعث میشود که بار مالی اضافی بر دوش مردم عادی نباشد. در حالی که طرح سوال به شیوه "آیا بنزین باید گران شود یا خیر"، پرسشی ناقص و گمراهکننده است و به نظر میرسد که در نهایت راهی به سوی گرانی خواهد بود. موضوع کمبود و ناترازی در تأمین بنزین، برق، آب و سایر کالاهای ضروری کشور نیز باید با چنین رویکردهایی مدیریت شود تا فشار کمتری به مردم وارد شود.
او درباره موضع مجلس نسبت به افزایش قیمت بنزین تاکید کرد: در لایحه دولت، اشارهای به افزایش قیمت بنزین نشده است. اگر چنین تصمیمی هم مطرح شود، مجلس اجازه نخواهد داد که مردم تحت فشار قرار گیرند. ما به هیچ وجه قصد نداریم هزینهها را به این شکل به مردم تحمیل کنیم و اگر دولت چنین اقدامی را در دستور کار قرار دهد، مجلس به طور جدی مقابل آن خواهد ایستاد.
کوچکزاده در پایان خاطرنشان کرد: مجلس و کمیسیون انرژی در تلاش هستند تا راهکارهایی ارائه کنند که به کاهش مصرف بیرویه کمک کرده و در عین حال درآمدهای دولت را افزایش دهد، بدون آنکه نیاز به گرانی بنزین باشد.
منبع: دانشجو