به گزارش شهرآرانیوز، مزیتهای پیشران در حوزه صنعت و معدن برای خراسان رضوی چیست؟ سیاستگذاری و برنامه ریزی صحیح اقتصادی در هر کشوری مستلزم شناخت امکانات و قابلیتهای تولیدی و تجاری مناطق مختلف است. سند آمایش سرزمین، یکی از مواردی بود که برای حرکت درراستای درست و مطابق با فرصتها و تهدیدها نوشته شد، هرچند به گفته فعالان اقتصادی تاکنون نه فقط در خراسان رضوی، بلکه در کل کشور بسیاری از حرکتهای صورت گرفته بدون توجه به این سند بوده است.
یکی از گواهیهای این ادعا، صدور افسار گسیخته جواز تأسیس بدون توجه به سند آمایش سرزمینی است که نتیجهاش کاهش ظرفیت تولید در واحدها، افزایش واحدهای راکد و درنهایت خروج آنها پس از مدتی از چرخه تولید است. هرچند همیشه کشور ما در حوزههای مختلف دارای عقبماندگی آماری است، اما به مناسبت دهه تجارت و تولید و روز ملی صنعت و معدن بر اساس آخرین گزارشهای رسمی و پژوهشهای صورت گرفته در یک نگاه کلی به بررسی مزیتهای نسبی استان و پیشرانهای کلیدی بر اساس ملاحظات آمایش سرزمینی رفتیم.
هر چند پیش از این در گزارشهای مختلف درباره فرصتها و همچنین کاستیهای حوزه صنعت، معدن و تجارت نوشتهایم، اما تلاش داریم پس از این در سلسله گزارشهایی با عنوان «نقشه راه صنعت» به بررسی موردی ظرفیتهای استان و آخرین وضعیت آنها بپردازیم.
بر اساس سند مصوب آمایش سرزمین (۱۳۹۹) برای استان خراسان رضوی، تقسیمبندی نقشه مطلوب این شهرستان به بخشهای صنعتی و معدنی نشان میدهد که بخش مهم فعالیتهای مشهد فعالیتهای صنعتی است.
تولید صنایع معدنی بهویژه فلزات اساسی (آهن، مس و طلا) گوهرسنگها، سنگهای ساختمانی و فعالیتهای مصالح ساختمانی از جمله فعالیتهای مطلوب در این شهرستان به شمار میرود.
بر اساس گزارش مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، اولویتها و مزیتهای تولیدی استان بر اسناد مصوب ملی و استانی آمایش سرزمین بررسی شده است. در بخشی از این پژوهش با پرسش از فعالان اقتصادی آینده، برخی از فعالیتهای صنعتی در خراسان رضوی بررسی شده است.