به گزارش شهرآرانیوز، آمار ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به زائران و مجاوران در مشهد از میانگین کشوری پایینتر است و این در حالی است که این کلانشهر با جمعیت بیش از سهمیلیونی، پذیرش سالیانه بیش از ۳۰ میلیون زائر و جمعیت یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفری حاشیهنشین و سکونت بیش از ۳۰۰ هزار مهاجر خارجی، تاکنون با چالشها و فرازونشیبهای بسیاری در حوزه سلامت روبهرو بوده است. اتخاذ آمار نادرست سرشماری از جمعیت مشهد و درنظرنگرفتن جمعیت شناور در این کلانشهر باعث شده تا سرانه سلامت مشهد بهمثابه یک شهرستان کوچک در نظر گرفته شود.
مشهدالرضا(ع) انتخاب نخست بسیاری از بیماران غیرایرانی است و بیشترین تعداد گردشگر سلامت در میان تمامی شهرهای کشور، به این شهر مقدس اختصاص دارد. با این حال سرانه سلامت در خراسانرضوی پایینتر از میانگین کشوری است که نیازمند تخصیص بودجه ملی است.
تعداد تختهای بیمارستانی یکی از شاخصهای سلامت به شمار میرود و به گفته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد هماکنون تعداد تختهای بیمارستانی در مشهد با استانداردهای وزارت بهداشت همخوانی ندارد و با شرایط مطلوب فاصله زیادی دارد.
بر اساس آمارهای منتشرشده، حدود ۳۰ درصد بیماران بستری در بیمارستانهای مشهد زائر و مسافر هستند و از سوی دیگر باوجود پایینبودن سرانه بهداشتی و درمانی در مشهد برای خدماترسانی به زائران و مسافرانی که سالانه به این شهر مذهبی سفر میکنند، سرانه جداگانهای در نظر گرفته نشده است.
معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتوگو با خبرنگار ما با بیان اینکه سرانه بهداشت و درمان مشهد جوابگوی نیازمند بیماران نیست، گفت: براساس استانداردهای وزارت بهداشت، به ازای هزار نفر جمعیت باید ۱.۵ تخت دولتی و یک تخت غیردولتی فراهم باشد و همچنین برای جمعیت زائر و مسافر در مجموع در بخش دولتی و غیردولتی باید ۰/۴ تخت بیمارستانی موجود باشد. این یعنی برای هر هزار نفر در کلانشهر مشهد، ۲.۹ تخت بیمارستانی لازم است.
محمد دهقانی با بیان اینکه با توجه به آمار سرشماری انجامشده، دانشگاه علوم پزشکی مشهد جزو ده دانشگاه کشور بوده که سرانه تخت بیمارستانی در آن نامناسب است، تصریح کرد: بنابر اعلام وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه، حدود سه هزار تخت بیمارستانی در مشهد کمبود داریم.
وی با اشاره به مقایسه میانگین کشوری و استانی بیان کرد: میانگین کشوری سرانه بهداشت و درمان به ازای هر نفر جمعیت در سال ۱۴۰۲ رقم یک میلیون و ۳۷۰ هزار تومان، در استان خراسانرضوی یک میلیون و ۱۶۰ هزار تومان و در دانشگاه علوم پزشکی مشهد یک میلیون و ۵۰ هزار تومان بوده است. در سال ۱۴۰۳، میانگین کشوری سرانه بهداشت و درمان به ازای هر نفر جمعیت یک میلیون و ۸۴۵ هزار تومان، در استان خراسانرضوی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و در دانشگاه علوم پزشکی مشهد یک میلیون و ۳۶۰ هزار تومان بوده است؛ لذا در سال ۱۴۰۲ سرانه بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۱/۷ همت و در سال ۱۴۰۳ رقم ۲/۵ همت نسبت به سالهای گذشتهشان، کاهش داشته است.
معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سرانه بهداشت و درمان در مشهد نسبت به میانگین کشوری پایینتر است، گفت: متأسفانه در آمار سرشماری نفوس و مسکن در مشهد، مواردی نظیر جمعیت اتباع بیگانه و حضور زائران در مشهد شمارش نمیشود؛ این تعداد جمعیت، قطعاً به خدمات بهداشت و درمان نیاز دارند که بنا به وظیفه انسانی، باید به آنها خدمات ارائه دهیم ولی غالب این بیماران هزینهای برای درمان نمیپردازند؛ لذا تعداد زیادی پروندههای بستهنشده از بدهیهای هنگفتی از بیماران اتباع داریم که هزینه درمان خود را هنوز پرداخت نکردهاند.
دهقانی ادامه داد: اتباع مستقر در مشهد از سال ۱۴۰۰، رقم ۸۲ میلیارد تومان خدمت درمانی دریافت کردهاند که تاکنون هیچ هزینهای از آنها پرداخت نشده است؛ با این اوصاف، مشهد علاوه بر جمعیت سرشماریشده، دارای جمعیت شناور اتباع و زائران است و باید در تخصیص سرانه سلامت به مشهد، نگاه همهجانبهای وجود داشته باشد و سرانه بیشتری تخصیص یابد.
وی در خصوص جبران کمبود تخت در مشهد، تصریح کرد: یک بیمارستان ۵۴۰تختخوابی در شرق مشهد در شهرک شهید رجایی و یک بیمارستان ۵۴۰تختخوابی دیگر در شهرک غرب مشهد ساخته خواهد شد. بنابر نامه وزیر بهداشت به معاوناول رئیسجمهور در دولت سیزدهم قرار بوده یک بیمارستان هزارتختخوابی در مشهد ساخته شود، اما ساخت این بیمارستان همچنان بلاتکلیف است و به نتیجه نرسیده و منتظر تصمیمات دولت جدید است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سرانه سلامت علاوه بر تخت شامل تجهیزات پزشکی هایتک هم میشود، گفت: تجهیزات پزشکی با تکنولوژیبالا نظیر امآرآی، سیتیاسکن، شتابدهنده خطی سرطان و آنژیوگرافی ازجمله دستگاههایی هستند که در بیمارستانهای دولتی کمبود آنها را داریم. تا پایان ۱۴۰۱، براساس اعلام وزارت بهداشت سرانه دستگاههای پزشکی پیشرفته در بیمارستانهای دولتی از میانگین کشوری کمتر بود و هماکنون با توجه به دستورات وزارت بهداشت و پیگیریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تعدادی دستگاه پزشکی به دانشگاههای دولتی تزریق شده و بخشی از کمبودها در حال برطرفشدن است.
دهقانی ادامه داد: عمر تجهیزات پزشکی نظیر آنژیوگرافی بیش از ده سال است و باید جایگزین شوند؛ زیرا عمر آنها رو به پایان است و اگر جایگزین نشوند، دچار مشکل خواهیم شد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: بیمارستان طالقانی، بیمارستان اکبر و بیمارستان ولایت نیاز به دستگاه امآرآی دارند. قراردادهایی با هیئتامنا بسته شده است تا بتوانیم تجهیزات پزشکی را در بیمارستانها تأمین کنیم.
مدیر امور دارو و مواد تحتکنترل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین با اشاره به سرانه پایین دارویی مشهد نسبت به میانگین کشوری، گفت: سرانه دارویی خراسانرضوی ۸ درصد و دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۶/۳ درصد است که این میزان علاوه بر اینکه نسبت به میانگین کشوری پایینتر است، جمعیت زائرانی که به صورت روزانه از درمانگاه و بیمارستانهای مشهد خدمات درمانی میگیرند، در آمارش لحاظ نشده است.
علیاصغر اسماعیلزاده بیان کرد: بارها استاندار خراسانرضوی با وزارتخانه و سازمان غذا و دارو پیگیری انجام دادند، ولی تاکنون هیچ نتیجهای نداشته است.
نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با خبرنگار ما با تأکید بر اینکه باید به مشهد نگاه ملی شود، گفت: در خصوص سرانه پایین بهداشت و درمان مشهد، پیگیریهای لازم انجام شده است. همچنین در جلسهای که با رئیسجمهور داشتیم، درخصوص تخصیص اعتبار بیشتر به مشهد صحبت شد. امید است در دولت جدید این پیگیریها اعمال شود.
نصرالله پژمانفر در ادامه، با بیان اینکه سرانه سلامت در مشهد از میانگین کشوری پایینتر است، تصریح کرد: مشهد سالیانه بیشاز ۳۰ میلیون زائر دارد که به درمانگاهها و بیمارستانهای مشهد بهعنوان قطب درمان، مراجعه میکنند؛ لذا باید در سرانه سلامت، این مهم لحاظ شود.