اکبر کوه پیکر در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز در خصوص عملکرد نانواییها در افزایش کیفیت نان تصریح کرد: مسلما افزایش ۲۵ درصدی نرخ نان در مشهد و خراسان رضوی در افزایش کیفیت نان هم تاثیرگذار است، اما این افزایش با توجه به هزینه نانواییها کافی نیست.
به گفته وی، از ابتدای سال افزایش هزینه نانواییها بیشتر از ۲۵ درصد بوده است به طوریکه در بحث خمیر مایه در دو هفته گذشته در هر ۱۰ کیلویی ۳۰۰ هزار تومان گران شده است.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان مشهد گفت: در سطح مشهد حدود ۲۵۰۰ نانوایی یارانهای و نیمهیارانهای فعال است که از آنها ۱۲۰۰ نانوایی یارانهای و ۱۳۰۰ نیمهیارانهای است.
وی یادآور شد: ما درخواست افزایش قیمت ۶۰ درصد را برای نان یارانهای با توجه به هزینهها داشتیم، قطعا این ۲۵ درصد هزینه نانواییها را پوشش نمیدهد و متاسفانه این امر باعث شده خیلی از نانواییهای ما دستگاههای صنعتی را جایگزین نیروی کار کنند که این زنگ خطر برای نانوایی های سنتیپز است. حتی افزایش قیمت نان باعث شده برخی نانواییها به دنبال لغو پروانه و جمعاوری باشند.
کوه پیکر ادامه داد: باید همسانسازی در قیمت نان داشته باشیم. در حال حاضر ۳ الی ۴ نوع قیمت نان داریم که اگر یارانه نان مستقیم به خود فرد داده شود و آزادسازی قیمت در نان را داشته باشیم بسیاری از مشکلات حل میشود.
وی ادامه داد: سالانه میلیاردها تومان هزینه برای گندم و آرد میشود و با قیمت پایین و در قالب یارانه در اختیار نانوا قرار میگیرد. همین امر باعث میشود افراد غیرایرانی هم از این یارانه ملی بدون پرداخت هزینهای استفاده کنند و با توجه به اینکه تعداد آنها هم زیاد است با خرید و مصارف مختلف نان این یارانه در واقع هدر میرود.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان مشهد افزود: با توجه به اینکه هزینههای نانواییها اعم از اجاره محل و هزینه کارگری زیاد است ما متوسط در ماه حدود ۱۰ نانوایی داریم که به اتحادیه مراجعه میکنند که یا تقاضای جمعآوری و یا ابطال پروانه را دارند.
این رئیس اتحادیه یادآور شد: افزایش قیمت اجاره محل طی یکسال گذشته باعث شده این نانواییها از مناطق برخوردار به مناطق کم برخوردار کوچ کنند که این موضوع هم معضلاتی به همراه دارد؛ و یا اینکه کارگر نانوایی ترجیح میدهد به شهری مثل تهران کوچ کند تا درامد بیشتری را کسب کند.
به گفته کوه پیکر، بیشتر نانواییهایی که جمع میکنند یارانهای و نیمه یارانهای هستند که مسلما برای تولید نان سنتی زنگ خطری است و این هشدار هم به متولیان امر داده شده است.
وی با اشاره به عملکرد نانینو (طرح مدیریت هوشمند فروش نان) که هزینه هنگفتی را به دولت تحمیل کرده است ایراداتی دارد که هنوز هم رفع نشده است و به دلیل اینکه هوشمند است و تصمیم گیری آن متمرکز در تهران است برای نانواهای ما مشکلاتی به وجود اورده است.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان مشهد ادامه داد: اکنون در سه منطقه ثامن، منطقه یک شهرداری و منطقه ۱۲ شهرداری ما خود متقاضی ایجاد نانوایی هستیم، اما کسی رغبت نمیکند با این هزینههای اجاره نانوایی برپا کند برای مثال در خیابان شیرازی ۹ علی رغم اینکه نانوایی داشتیم که ۹۵ سال نانوایی بوده به خاطر اینکه برایش صرفه درامدی ندارد جمع کرد و در صنف دیگری فعالیت میکند. این موضوع باعث شده برای اینکه مشکلی برای مجاوران زائران به وجود نیاید، کانتینرهای سیار به وجود بیاید، چرا که کسی رغبت نمیکند با هزینههای بالا اینجا نانوایی ایجاد کند.