به گزارش شهرآرانیوز؛ ۱۸ تیر امسال بود که سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی کشور، از تجهیز ۵۵۰ نقطه حادثهخیز به سامانه هشدار سیل خبر داد و تأکید کرد که «در فاز دوم اجرای این طرح، ۳ هزارو ۳۰ نقطه دیگر نیز بهزودی به این سامانه مجهز میشوند»؛ که خراسان رضوی نیز جزو این نقاط است و البته ضرورت این کار هم بر کسی پوشیده نیست؛ چراکه ابتدای امسال بود که وقوع دو سیل سهمگین در مشهد، منجر به تحمیل خسارات فراوان و حتی تلفات انسانی به شهروندان شد؛ اینجاست که تجهیز ایستگاههای هواشناسی شهرستان به سامانههای جدید، اهمیت مضاعف پیدا میکند.
هرچند که امسال طبق پیشبینی هواشناسی تا اواسط دیماه، بارش در بیشتر نقاط کشور، از جمله خراسانرضوی، کمتر از نرمال خواهد بود؛ اما ضرورت چنیناقداماتی زمانی مشخص میشود که دیگر هنگام وقوع حوادث طبیعی غافلگیر نمیشویم. مدیرکل هواشناسی خراسان رضوی با اشاره به جزئیات اجرای این طرح در استان، بیان کرد: موضوع پیشبینی حوادث طبیعی نظیر سیل، به عوامل بسیاری بستگی دارد؛ پارامترهایی مانند اطلاعات توپوگرافی، ابرناکی، سنجش دادههای مربوط به ارتفاعات و دهها عامل دیگر که پیچیدگی این فرایند، ضرورت تجهیز ایستگاههای سنجش و پایش به سامانههای بهروز را ثابت میکند. برهمیناساس، از ابتدای امسال طرح تجهیز نقاط حادثهخیز به سامانههای هشدار سیل در کشور اجرا شد تا مرهمی بر کاستیهای زیرساختی باشد.
علیاصغر دهقانپور در گفتگو با خبرنگار روزنامه شهرآرا، این را هم گفت که در سالهای قبل، بهدلیل اینکه اعتبارات لازم به استان نرسیده، هنوز توفیقی در اجرای طرح تجهیز نقاط حادثهخیز به سامانه هشدار سیل، رادارها و سامانههای اندازهگیری بارشهای سنگین حاصل نشده است. او تصریح کرد: بنا بر ارزیابی سازمان هواشناسی، حدود ۱۰۰میلیارد تومان اعتبار اختصاصی برای نصب رادارها در کل کشور موردنیاز است که ۲۰میلیارد تومان از این مقدار باید به خراسان رضوی اختصاص پیدا کند.
به گفته او، درحال حاضر برای دسترسی لحظهای به پایگاه اطلاعات دادههای جوی استان نیاز فوری به تکمیل اعتبارات وجود دارد تا نیاز امروز ادارهکل هواشناسی خراسان رضوی در ایجاد شبکه متراکم و آنلاین اطلاعات نقاط حادثهخیز استان برطرف شود.
دهقانپور بیان کرد: ما نیازمند دقیقسازی بیشتر پیشبینیها هستیم و برای این هدف، شبکهای شامل رادارها، ابزارهای سنجش و پایش مکمل موردنیاز است؛ البته دراینباره نیز از ابتدای سال ۱۴۰۲، عملیات زیرساخت نصب رادارها در استان شروع شده و اخیرا طبق تفاهمنامه سازمان هواشناسی کشور با استانداری، خراسان رضوی در صدر اولویتبندی احداث رادارهای جدید قرار گرفته است که امیدواریها برای اجرای کامل طرح تجهیز و توسعه در استان را تا پایان امسال دوچندان میکند.
مدیرکل هواشناسی خراسان رضوی بیان کرد: این طرح از اساس ماحصل برنامه مطالعاتی پژوهشگاه هواشناسی برای استانهای جنوب غربی کشور بود که در فاز دوم آن مقرر شده تا بیش از ۳ هزار نقطه از جمله خراسان رضوی و کلانشهر مشهد را نیز زیرپوشش قرار دهد.
دهقان پور گفت: اداره کل هواشناسی درمجموع ۲۵۰ ایستگاه فعال سنجش و پایش در سطح استان دارد که ۱۶۵ مورد از آنها مختص بارانسنجی و ۸۵ مورد مربوط به ایستگاههای پایش شبانهروزی با کارشناس مستقر است که شبکه اطلاعات را با دادههای خود و تصاویر ماهوارهای تکمیل میکنند. در این شرایط، اگرچه زیرساختهای مطلوبی در استان وجود دارد که دقت پردازش اطلاعات ماهوارهای و دادههای هواشناسی را به حدود ۸۰درصد میرساند، اما نیاز جدی به سامانههای جدید وجود دارد که بهدلیل کمبود اعتبارات تاکنون بهروزرسانی نشدهاند.