صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

عملکرد پزشکی قانونی خراسان رضوی در شش ماه اول ۱۴۰۳ | ۱۶۱ مرگ داغ در بهار و تابستان

  • کد خبر: ۲۹۸۴۶۴
  • ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۴
هر‌جا اتفاقی بیفتد و کسی مصدوم شود یا خدای‌نکرده جانش را از دست بدهد، تنها کارشناسان پزشکی قانونی هستند که می‌توانند با انتقال پیکر جان‌باخته به سالن تشریح، علت دقیق مرگ را مشخص کنند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ سازمان پزشکی‌قانونی مرجع اصلی آمار در حوزه حوادث است؛ زیرا هر‌جا اتفاقی بیفتد و کسی مصدوم شود یا خدای‌نکرده جانش را از دست بدهد، تنها کارشناسان پزشکی قانونی هستند که می‌توانند با انتقال پیکر جان‌باخته به سالن تشریح، علت دقیق مرگ را مشخص کنند.

بعد از این تشخیص است که دلایل مرگ دسته‌بندی می‌شود و به‌طور مثال جان‌باختگان برق‌گرفتگی از کشته‌شدگان بر اثر گازگرفتگی و... جدا می‌شوند تا دقیقا مشخص شود کدام حادثه بیشترین دلیل مرگ‌و‌میر بوده است و شهروندان در کدام حوادث بیشتر زخمی شده یا آسیب دیده‌اند تا کارشناسان بتوانند برای رفع‌خطر اقدامات پیشگیرانه‌ای انجام دهند؛ موضوعی که موجب شد به‌سراغ دکتر علی نقش، مدیرکل پزشکی‌قانونی خراسان‌رضوی، برویم و آمار عملکرد شش‌ماهه ابتدایی امسال این سازمان را بررسی کنیم؛ موضوعی که نشان می‌دهد برخلاف رویه همیشگی که آمار نزاع‌های جمعی و فردی در مشهد و خراسان‌رضوی افزایشی بوده، بهار و تابستان امسال به‌نسبت مدت مشابه سال قبل، ترمز نزاع‌ها کشیده و وضعیت این حوزه اندکی بهتر شده است؛ البته در این گزارش از تصادف‌ها و درد همیشگی‌شان و خودکشی به‌عنوان داغی که می‌توان از آن پیشگیری کرد، اثری نخواهید یافت و آنها را با‌توجه‌به اهمیتشان باید مستقل بررسی کرد.

مشهدی‌ها مهربان‌تر شده‌اند

همان‌طور که اعلام شد، امسال میزان نزاع‌های جمعی و فردی کمی کاهش یافته است. بر‌این‌اساس از فروردین تا شهریور‌ماه سال‌۱۴۰۲، پزشکی قانونی استان با به ثبت رساندن ۳۰ هزار‌و‌۵۳۶ معاینه نزاع، رکورد جدیدی از خود به ثبت رسانده بود؛ رکوردی که خوشبختانه امسال نه‌تن‌ها تکرار نشد، بلکه آمار به نسبت سال‌های قبل کاهش پیدا کرد. امسال در استان ۲۸‌هزار‌و‌۵۰۵ معاینه جسمانی مربوط به نزاع انجام شد. 

کمترین معاینات نزاع در طول فرودین‌ماه با ۳ هزار‌و‌۸۶۹‌مورد ثبت شد. در ماه‌های بعد، اما این مهربانی چندان باقی نماند و در دومین ماه سال، ۵ هزار‌و‌۸۲‌پرونده مربوط به نزاع تشکیل شد؛ عددی که تقریبا در سه ماه بعد از آن هم تکرار شد تا اینکه با فرا رسیدن شهریور، آمار نزاع به یک‌باره کاهش پیدا کرد و به ۳ هزار و‌۷۸۲ مورد رسید.

۸۰ نفر قربانی آتش شدند

هزاران پرونده با موضوعات مختلف، از جمله مصدومیت در نزاع، سوانح، گاز‌گرفتگی، برق‌گرفتگی، غرق‌شدن‌و‌... در پزشکی قانونی استان خراسان تشکیل شده است؛ پرونده‌هایی که با مطالعه‌شان متوجه می‌شویم که به‌راحتی می‌توانسته‌ایم از آنها جلوگیری کنیم؛ مانند حوادثی که منجر به بروز آتش‌سوزی می‌شوند.

آمار مرگ‌های غیرطبیعی استان نشان می‌دهد در طول دو فصل نخست سال، به جز مرگ‌و‌میر مرتبط با سوانح رانندگی، فوتی‌های سوختگی در صدر فهرست مرگ خراسانی‌ها قرار دارد. از فروردین‌ماه امسال تا آخرین روز از ماه تابستان، در نقاط مختلف استان هشتاد نفر با علائم سوختگی جان باختند. نکته درخورتوجه در آتش‌سوزی‌ها این است که با‌توجه‌به بروز حریق در محل کار، خودرو‌ها و‌... تعداد جان‌باختن‌های مردان در آتش (با ۵۲‌نفر) تقریبا نزدیک به دو برابر زنان بوده است.

غرق شدن ۴۰ نفر در استانی بدون دریا

پس از سوختگی، غرق شدن در آب صدرنشین حوادث منجر به مرگ در استان بوده است. خراسان‌رضوی اگرچه نه دریا دارد، نه دریاچه و حتی با‌توجه‌به خشک‌سالی‌های اخیر، دیگر از رودخانه‌های خروشان پرآب هم خبری نیست، ده‌ها نفر در آب جان باخته‌اند. آمار‌ها نشان می‌دهد چهل نفر در استان غرق شده‌اند که استخر‌های ذخیره آب کشاورزی بیشترین قربانی‌ها را گرفته است؛ البته از پانزده جان‌باخته بر اثر غرق‌شدگی در اردیبهشت، تعداد زیادی بر اثر سیل مشهد و شهر‌های اطراف جان باخته‌اند. نکته درخورتوجه دیگر این است که آب مانند آتش بیشتر جان مردان را گرفته است، به‌طوری‌که ۳۱‌نفر از قربانیان را مردان و ۹‌نفر را زنان تشکیل می‌دهند. در کل سال قبل تعداد جان‌باخته‌ها به‌دلیل غرق‌شدگی به ۴۹‌نفر رسیده بود.

گاز‌گرفتگی، درد مضمن اجتماعی

فوت مسمومان گاز در ردیف بعدی آمار سازمان پزشکی‌قانونی قرار دارد. در طول شش ماه نخست سال‌۱۴۰۲، ۲۹‌نفر در خراسان‌رضوی به‌دلیل مسمومیت با گاز منوکسید‌کربن جان باخته‌اند؛ رقمی که طبق آمار پزشکی‌قانونی امسال کاهش درخورتوجهی داشته و به هجده نفر رسیده است. گاز‌گرفتگی در فروردین و اردیبهشت عامل مرگ ۱۰‌نفر شد. بعد از آن هم هر‌ماه دو نفر به‌دلیل مسمومیت گازی جان باختند. بیشتر گاز‌گرفتگی‌ها در نیمه نخست سال به‌دلیل مسمومیت با آب‌گرمکن بوده است؛ اما با روشن شدن بخاری‌ها می‌توان به‌راحتی پیش‌بینی کرد که در نیمه دوم سال، آمار افزایش چشمگیری خواهد داشت.

برق‌گرفتگی، مرگی مردانه

برق‌گرفتگی در آخرین ردیف از عوامل مرگ غیر‌طبیعی قرار دارد. طی شش ماه نخست امسال، برق جان ۲۳‌نفر را در استان گرفته است که از این تعداد تنها سه نفر زن و مابقی قربانیان مرد بوده‌اند. البته امسال به نسبت سال قبل یک زن بیشتر اسیر برق گرفتگی شده است.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.