به گزارش شهرآرانیوز؛ براساس پیش بینیهای هواشناسی دمای هوا به طور میانگین در زمستان امسال حدود ۴ درجه سردتر از سال گذشته خواهد شد و این به معنای افزایش مصرف روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز در کشور است. کمبود گازی که براساس سنوات گذشته بخش صنایع باید جور آن را بکشد. البته باتجربه قطعیهای برقی که الان داریم نباید این احتمال را هم دور از ذهن داشته باشیم که بخش خانگی نیز ناگزیر به پذیرش بخشی از این جیره بندی گاز شود.
همه اینها درحالی است که اگر هر خانوار ایرانی به اندازه یک درجه دمای محیطش را کمتر کند تا شش درصد در گاز مصرفی صرفه جویی خواهد شد، بدون آنکه نیازی باشد شعلهای خاموش شود؛ بنابراین بهتر است از همین امروز و پیش از سردشدن هوا به دنبال راهکارهایی برای کاهش گاز مصرفی مان باشیم، مانند راهکارهایی که ما در ادامه آوردهایم و میتواند فقط ایدهای برای شما باشد.
عایق کاری به معنای واقعی آن برعهده سازندگان ساختمان هاست و ما نمیتوانیم ازاین نظر تغییرات زیادی در شاکله ساختمانها ایجاد کنیم، ولی میتوانیم با تدابیری این نقصها و محلهای هدررفت انرژی را پیدا و برطرف کنیم، مانند اینکه در صورت تأمین منابع مالی، پنجرههای قدیمی را دوجداره کنیم یا از یک پرده ضخیم پارچهای یا پلاستیکی به عنوان عایق برای درهای ورودی یا پنجرهها کمک بگیریم یا با استفاده از درزگیر همه خروجیهای هوای دروپنجرههای خانه را مسدود کنیم.
بسیاری از قطعات لوازم گرمایشی مصرفی هستند، یعنی درطول زمان فرسوده میشوند و نیاز به تعویض یا تعمیر پیدا میکنند؛ بنابراین هرقدر تجهیزات ما فرسودهتر باشند، رفته رفته میزان مصرف انرژی در آنها بیشتر خواهد شد. پس اگر امکان جایگزینی آنها با تجهیزات جدید را نداریم، دست کم آنها را سالیانه تعمیر و سرویس کنیم.
اگر بخواهیم مصرف انرژی در محیطهای کار، اداری یا خانگی بیش از پیش کم شود، باید این فضاها را به درستی مدیریت کنیم، برای نمونه سیستم گرمایشی اتاقهای خالی یا فضاهایی را که زیاد از آنها استفاده نمیکنیم، خاموش کنیم یا اگر اتاقی که از آن استفاده میکنیم، بیش از اندازه نیازمان بزرگ است و گرم کردن آن به سختی انجام میشود، آن را با یک جداکننده مانند پرده ضخیم کوچکتر کنیم.
در بیشتر کشورهای پیشرفته هزینه انرژی به قدری بالاست که مجبورند وسایل گرمایشی خود را زودبه زود عوض کنند تا هزینه کمتری به جیبشان تحمیل شود. از آنجایی که هزینه کم انرژی در کشور ما خیلی به چشم نمیآید، عادت داریم از وسایل گرمایشی تا پایان عمر آن وسیله کار بکشیم، درحالی که اگر هزینههای هدر رفت انرژی در درازمدت را با هزینه جایگزینی آن وسیله با وسایل گرمایشی جدید و استاندارد و با بازدهی بالا مقایسه کنیم، حتما متوجه صرفه اقتصادی آن خواهیم شد.
امروزه سیستمهای کنترل هوشمند انرژی وارد بازار شدهاند که میتوانند متناسب با برنامه ریزی قبلی، میزان مصرف را به خوبی مدیریت کنند و سبب کاهش هزینهها شوند. این نوع لوازم همچنین میتوانند در غیاب ما، به صورت خودکار دستورات لازم را اجرا و میزان مصرف را مشخص کنند و به ما اعداد دقیقی را بدهند که بتوانیم براساس آن وضعیت گاز مصرفی مان را تنظیم و راهکارهایی متناسب با آن برای کاهش مصرف انرژی پیاده سازی کنیم.
این روزها کمتر خانهای را پیدا میکنیم که در آن اعضای خانواده لباس پشمی یا کاموایی بپوشند، درحالی که باید صرفه جویی را از سادهترین راهها شروع کرد یعنی کم کردن دمای خانه و پوشیدن لباس گرم تر، درست مانند گذشته ها. شاید خیلی به چشم نیاید ولی باید بدانیم با کم کردن فقط یک درجه از دمای محیط میتوان کلی در هزینههای جاری و فصلی خانواده صرفه جویی کرد.
یکی از بزرگترین علتهای هدررفت سوخت در خانهها استفاده نادرست از اجاق گاز است. زیاد کردن بیش از حد شعله، بدسوختن شعله به ویژه وقتی حرارت زیاد است و قرار دادن ظرفهای کوچک روی شعلههای بزرگ و برعکس نمونههایی از این اشتباه هستند که خانمهای خانه دار زیادی مرتکب میشوند.
استفاده از سیستمهای گرمایشی یا سرمایشی مرکزی در ساختمانهای بزرگ و برجها شاید یک امتیاز برای آنها محسوب شود، ولی برای مصرف انرژی یک نمره منفی است. نیاز همه ساکنان این مکانها باهم یکسان نیست، به ویژه وقتی در ساختمانی نیازهای بخش تجاری با مسکونی یا اداری یکسان دیده شده باشد. این اتفاق خیلی وقتها سبب هدررفت انرژی خواهد شد، ازاین رو در زمان ساخت باید به این موضوع جدیتر فکر کرد یا از تجهیزات هوشمند برای کنترل آن کمک گرفت.
هیچ دلیلی ندارد که ما برای خوشایند مشتریانمان یا جذب مشتری بیشتر پیاده روها را گرم کنیم یا به فعالیت کافههای روباز در هوای سرد ادامه بدهیم یا برای رفاه حال مشتریان هم زمان با روشن بودن وسایل گرمایشی، در ورودی را هم باز بگذاریم. استخرهای روباز هم از این قاعده مستثنا نیستند. در بیشتر این فضاها از وسایل گرمایشی تابشی استفاده میشود که با همه کارآیی شان باید بدانیم برای این منظور ساخته نشدهاند. جایگاه استفاده از این وسایل در فضاهایی مانند گلخانهها یا صنایع است.
***
۶ درصد
ایران حدود یک درصد جمعیت جهان را دارد، ولی حدود ۶درصد گاز طبیعی دنیا را مصرف میکند.
ایران = نصف اروپا = چین
گاز مصرفی ایران ۳.۵برابر میانگین جهانی، یعنی معادل نصف گاز مصرفی اروپا یا کل گاز مصرفی در چین است.
خانگی>صنایع
مصرف گاز خانگی در خراسان رضوی بیش از مصرف صنایع است.
۷۵,۰۰۰,۰۰۰ مترمکعب
ظرفیت گاز مصرفی استانمان در فصلهای سرد سال افزون بر ۷۵میلیون مترمکعب در روز است.
۳۰۰,۰۰۰,۰۰۰ مترمکعب
خراسان رضوی روزانه با ۳۰۰میلیون مترمکعب ناترازی گاز روبه روست.
دمای آسایش
دمای مطلوب برای فضاهای بسته در زمستان ۱۸-۲۱ درجه سانتی گراد است که به آن دمای آسایش میگویند.
۱۰ برابر
یک پنجره با شیشه تک جداره حدود ۱۰ برابر یک دیوار عایق کاری شده هم اندازه خود هدررفت انرژی دارد.
۴۰ درصد
استفاده غیراصولی از اجاق گاز عامل هدررفت ۴۰ درصد سوخت مصرفی در بخش خانگی است.
۵۰ تا ۶۰ درجه
دمای آب گرم کن و شوفاژ در زمستان باید بین ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتی گراد تنظیم شود.
ترکیب سمی
گاز شهری ترکیبی از هیدروژن، متان، کربن مونوکسید، دی اکسیدکربن، هیدروکربورها، گوگرد، اسیدسیانیدریک آب و... است که به جز محیط زیست برای سلامتی ما هم مضر است.
۱۵ درصدی
استفاده از سامانههای کنترل هوشمند در ساختمانهای مسکونی سبب صرفه جویی ۱۵درصدی در مصرف سوخت میشود.
A - G
هنگام خرید لوازم گازسوز به نشانگرهای انرژی توجه کنید. درج حرف A در برچسب انرژی نشانگر بالاترین میزان کارایی و حرف G نشانگر کمترین میزان بازدهی است.