به گزارش شهرآرانیوز؛ ۱۲ آذرماه بود که در گزارشی با عنوان «ابهامات مردم برای حق کمیسیونهای املاکی ها» منتشر شد. گزارشی که سنگ بنای آن برگلایهها و ابهامات مردمی از صنف املاک استوار بود. در آن گزارش به گلایه شهروندان درباره افزایش هزینه دریافت شده ناشی از کمیسیون مشاوران املاک از مستأجران، مشخص نبودن نحوه محاسبه کمیسیون، بی ضابطه بودن افزایش اجاره بها و سلیقهای بودن آن بر اساس خواست و نظر مالک اشاره شده بود. در ادامه و به منظور ارائه پاسخ، تمام این نکات و دغدغههای مردمی را از محمدحسن قانع دبیر کارگروه کنترل و تنظیم بازار املاک و مستغلات خراسان رضوی جویا شدیم.
چاپ این گزارش و اعلام نحوه محاسبه کمیسیون و سامانهای برای ضابطهمند کردن اجاره بها با بازتابهای بسیاری همراه بود. در ادامه این گزارش سبب شد تا امیر قربانی پور معاون برنامه ریزی فرماندار مشهد همراه با شهرآرا بازدید سرزدهای از تعدادی مشاوران املاک داشته باشد.
بر این اساس یک نیم روز همراه با معاون برنامه ریزی فرماندار مشهد و تیم نظارتی دستگاههای مختلف از بازار مسکن و مشاوران املاک بازدید داشتیم.
تیم نظارتی متشکل از معاون برنامه ریزی فرماندار مشهد، نمایندگانی از اتاق اصناف، دادگستری، اداره کل صمت، اماکن و تعزیرات در این بازدید مشترک حضور داشتند. مقصد ابتدایی محله قاسم آباد مشهد است. محلهای که به واسطه بافت جدیدساز آپارتمانی و مرتفع، گزینه بسیاری از مستأجران است تا منزلی مطابق با توان مالی و شرایط اقامتی مناسب خود پیداکنند. همین مسئله سبب شده که تعداد مشاوران املاک در منطقه نیز درخور توجه باشد.
نبود قولنامههای هولوگرام، افزایش حق کمیسیون املاک ها، نحوه محاسبه میزان اجاره بها از طریق سامانه مربوط و ... از جمله موضوعاتی بود که اعضای تیم نظارتی دستگاههای نظارتی در بازدید از املاکیها آن را رصد کرده و تخلفات احتمالی این گروه از مشاغل را بررسی کردند.
تعداد مشاوران املاک موجود در خیابان شریعتی قابل توجه بود، در این بازدیدها دو مشاور املاک بدون پروانه کسب بودند و، چون مجوزشان را تمدید نکرده بودند اخطار گرفتند.
یکی از مشاوران املاک در خیابان شریعتی ۲۰ میلیون تومان اضافهتر از نرخ مشخص شده در نرخ نامه از مستأجر دریافت کرده بود، تخلف دیگر او عدم قرار دادن پروانه کسب املاک بر روی دیوار بود. نکته دیگر، بنر نرم افزار اجاره بها ست که باید روی شیشه ورودی املاک نصب شود تا افرادی که مراجعه میکنند متوجه شوند که براساس این نرم افزار قرار است اجاره تعیین شود. این موضوع نیز از سوی این مشاور املاک رعایت نشده بود و او بنر این نرم افزار را روی دیوار نصب کرده بود. بازرسان تعزیرات، صمت و راه و شهرسازی مشهد به او بابت این تخلفات اخطار شفاهی ارائه کردند.
بازدید بعدی در محدوده بولوار فلاحی بود. یکی از مشاوران املاک این حوزه اعلام کرد که فقط در حوزه خرید و فروش کار میکند و قولنامهای ندارد که در سامانه مربوط ثبت کند، اما بازرسان ادارههای تعزیرات و صمت با بازرسیهایی که از کمدهای این املاک انجام دادند قولنامههایی را پیدا کردند که نشان دهنده انجام معاملات دارای اجاره بها بود، این موضوع سبب شد تا این واحد صنفی از تیم بازرسی به دلیل عدم صداقت با مسئولان بازدیدکننده اخطار شفاهی دریافت کند.
رضا ناصری، مسئول اداره راه و شهرسازی مشهد که در بازدید مشترک تیم نظارتی از مشاوران املاک حضور دارد، میگوید: طی دو سال اخیر قوانین جدیدی برای حمایت از مالکان و مستأجران در دولت و مجلس تصویب شده است و براین اساس این گروه از شهروندان شامل تخفیفات مالیاتی شدهاند، بنابراین، تیم نظارتی دستگاههای مختلف مشهد در بازدیدهای مشترک خود به مشاوران املاک نیز مراجعه میکنند تا اگر تخلفی در حوزه معاملات اجاره منزل یا مغازه صورت گرفته، با آن برخورد جدی کنند.
او با تأکید به این نکته که اطلاع رسانی صحیح اتحادیه به مشاوران املاک برای انجام معاملات اجاره و ثبت آن در سامانههای مربوط بسیار مهم است، میافزاید: بسیاری از تخلفات مشاهده شده در این بازدید در املاکیها مربوط به عدم انجام وظیفه اتحادیه به این گروه از مشاغل است.
ناصری با اشاره به اینکه بسیاری از مشاوران املاک اطلاع درستی از عضویت در سامانههای مربوط و نرم افزار اجاره بها ویژه مشهد مقدس ندارند، یادآور میشود: برخی از آنها معاملات اجاره منازل و مغازهها را به روش دستی و سنتی انجام میدهند که این موضوع سبب انجام تخلفاتی همچون افزایش کمیسیون املاک، عدم ثبت قولنامه ها، نداشتن قولنامههای هولوگرام و ... میشود.
امیر قربان پور، معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری شهرستان مشهد، نیز در گفتوگو با خبرنگار روزنامه شهرآرا با اشاره به اینکه بازرسیهای مشترک در قالب تیم نظارتی دستگاههای مختلف در تمام نقاط شهر مشهد انجام میشود، اظهار میکند: این بازدیدها هر هفته انجام و تخلفات واحدهای صنفی بررسی میشود و مجازاتهایی که ادارات مختلف از جمله تعزیرات، اتاق اصناف و ... برای تخلف واحدهای متخلف در نظر گرفتهاند، اجرا میشود.
او از برخورد با ۳۴ مشاور املاک در مشهد در یک هفته گذشته خبر میدهد و میافزاید: براساس قوانین جدید تصویب شده برای مالکان و مستأجران، مشاوران املاک باید پیش نویس قولنامهها را در سامانه کاتب و نرم افزار اجاره بها ثبت کنند تا براساس آن اجاره ملک مشخص شود و اگر این کار را انجام ندهند به عنوان مشاور املاکی متخلف شناخته شده، در مراحل اولیه به او اخطار و در صورت انجام ادامه تخلف، مغازه پلمپ میشود.
در گزارش ۱۲ آذرماه جزئیاتی از سامانه تحت وب تعیین اجاره بها ارائه شد که گزیدهای از آن به شرح زیر است.
سامانه تحت وب تعیین اجاره بها در استان راه اندازی شده است که در حال حاضر در شهر مشهد و شش شهرستان استان خراسان رضوی از جمله تربت جام، تربت حیدریه، گلبهار، قوچان، کاشمر و نیشابور در حال ارائه خدمات است.
چنانچه مستأجری به دفاتر املاک مراجعه کند باید از مشاوران آن مجموعه بخواهد تا با استفاده از این سامانه مبلغ اجاره بها را تعیین و مشخص کنند. در این سامانه مواردی به صورت الزامی قرار داده شده است؛ بنابراین پس از آنکه فیلدهای موجود تکمیل شد مبلغ اجاره بها تخمین زده میشود. همچنین دفاتر املاک مجازند از مالک مبلغ هشت روز و از مستأجر مبلغ پنج روز از اجاره بهای ماهانه با سقف یک میلیون و ۶۰۰ هزارتومان را دریافت کنند و پس از دریافت کمیسیون، با ارائه رسید به طرفین مبالغ دریافتی را در قرارداد ذکر کنند.