به گزارش شهرآرانیوز؛ «به جز واحدهای صنفی مرتبط با مواد غذایی، فعالیت سایر واحدهای صنفی از ساعت ۲۰ ممنوع است». این خبر بزرگی بود که صبح روز شنبه به عنوان مصوبه شورای سوخت استان در رسانهها مخابره شد تا بنا بر اعلام رئیس اتاق اصناف، به دلیل چالش انرژی و مشکل در تأمین برق مشترکان شهری، فعالیت همه فروشگاههای مشهد از ساعت ۸ شب به بعد ممنوع باشد و فقط واحدهای صنفی عرضه مواد غذایی همچون سوپرمارکت ها، میوه فروشیها و فروشگاههای عرضه اقلام اساسی از این قاعده مستثنا باشند.
حالا در چهارمین روز اجرای این دستورالعمل جدید، سری به پاساژهای عرضه پوشاک در منطقه ۱۷ شهریور و مجتمعهای تجاری بزرگ سطح شهر همچون زیست خاور، پروما و الماس شرق زدهایم تا هم میزان اجرای این دستور را بررسی کنیم و هم نظر کسبه و فروشندگان را درباره آن بدانیم.
اولین مقصد این بازدید، برج آسمان در منطقه ۱۷ شهریور است. حوالی ساعت ۹ شب به این مجتمع رسیدیم، اگرچه برخی فروشگاهها کرکره را پایین کشیدهاند، اما بیشتر مغازههای پوشاک فروشی همچنان با چراغهای روشن مشغول فعالیت هستند. میتوان گفت که برودت هوا بر حضور مردم در بازار تأثیر مستقیم گذاشته و راهروهای مجتمع خلوتتر از همیشه است، اما با این حال، فروشگاهها اکثرا به فعالیت ادامه میدهند.
خسروی فروشنده یک مغازه عرضه پوشاک بچه گانه را خطاب قرار دادیم و از او درباره دستورالعمل جدید سؤال کردیم. پاسخ داد: اصلا نمیدانم درباره چه موضوعی صحبت میکنید. اصلا چنین موضوعی از طرف اتحادیه به ما اعلام نشده و ما از این مصوبه اطلاعی نداریم. این همکارانی را هم که میبینید الان تعطیل کردهاند، اینها ساعت کاری شان با ما متفاوت است و از صبح که کسب را آغاز میکنند، تا حوالی ۹ فعال هستند و بعد تعطیل میکنند. اینها همیشه این وقت از شب تعطیل هستند و این طور نیست که به خاطر این دستور جدید باشد.
مجتمع بزرگ زیست خاور در ابتدای بولوار کوهسنگی، مقصد بعدی بازدید ماست. اینجا حتی از همان تعداد محدود واحدهای تعطیل هم خبری نیست و تقریبا همه فروشگاهها در حوالی ساعت ۲۱:۳۰ باز هستند. چراغ واحدهای عرضه زعفران و ادویه، فروشگاههای پوشاک و حتی مغازههای فروش نقره و بدلیجات به طور کامل روشن است و با حضور مردم، خریدوفروش به شکل طبیعی انجام میشود. بخشی از مشتریان از شهروندان مشهدی و مابقی از زائران عرب زبان هستند.
حسینی، فروشنده یک مغازه عرضه زعفران، خشکبار و اقلام سوغات را که مخاطب قرار دادیم، در گفتوگو با ما تصریح کرد که اگرچه از آیین نامه جدید مطلع است، اما آن طور موردتأکید او بود که این واحدهای صنف، خود را جزو فروشگاههای عرضه اقلام خوراکی میدانند و به همین دلیل حق دارند که به ضابطه جدید عمل نکنند.
وی افزود: وقتی هنوز کل پاساژ فعال است، ما چرا تعطیل کنیم؟ ممنوعیت فعالیت مربوط به مغازههای سطح شهر است که تابلوهای نئون دارند و پرمصرف هستند. اگر ما تعطیل کنیم، زائر از کجا سوغات خود را تهیه کند؟ وقتی همکاران ما مثلا در فروشگاههای عرضه پوشاک تعطیل نمیکنند، تعطیلی ما که فروشنده اقلام خوراکی هستیم و باید در موارد استثنا قرار میگرفتیم، قطعا غیرمنطقی است.
روایت حال و هوای مجتمع تجاری پروما نیز همزمان با خودداری فراگیر واحدهای صنفی از اجرای آیین نامه جدید است. از لحظه ورود به پاساژ، نه فقط مغازهها بلکه همه راهروهای مجتمع غرق در نور است و هُرم گرما فضای کاملا متفاوتی را با شبهای سرد مشهد ایجاد میکند. اگرچه فعالیت کامل هایپرمارکت طبقه همکف را میتوان به نوعی شامل استثنای قانونی واحدهای عرضه اقلام خوراکی دانست، اما در طبقات فوقانی، از بوتیکهای عرضه پوشاک برند زنانه گرفته تا فروشگاههای عرضه سوغات و حتی مغازههای فروش عطر و ادکلن، همه مشغول فعالیت هستند.
مرادی فروشنده محصولات صنایع دستی چوبی که در طبقه اول مغازه دارد، در گفتوگو با ما بیان کرد که خبر تعطیلی واحدهای صنفی از ساعت ۸ شب به بعد را در خبرگزاریها خوانده و از آنجا که هنوز چیزی از طرف اتحادیه به او ابلاغ نشده، آنها هم تکلیفی در این زمینه ندارند.
وی افزود: حالا این بحث بی اطلاعی به کنار، من واقعا نمیدانم با چه منطقی این پیشنهاد تصویب شده است. تأکید دارم که در گزارشتان این نکته من را بیاورید. شرایط در سالهای اخیر طوری شده که انگار مسئولان با کسب و کار واحدهای صنفی واقعا مشکل دارند. من واقعاً نمیفهمم. ساعت ۸ شب اوج فروش است. حالا فروشگاهها باید از همین ساعت تعطیل کنند؟ جالب است حتی گفتهاند تا اطلاع ثانوی یعنی زمان پایان این برهه زمانی هم نامعلوم است. ما تعطیل کنیم، آقایان پول اجاره مغازه را میدهند؟ در کرونا دستور تعطیلی دادند، در گرما دستور تعطیلی میدهند و حالا در سرما هم امر به تعطیلی میکنند. این چه وضعی است؟ دیواری کوتاهتر از ما پیدا نمیکنند؟
به جرئت میتوان گفت که وضع مجتمع الماس شرق به طور کامل متفاوت از سایر پاساژهای بزرگ سطح شهر است. ساعت ۲۱ به این مجتمع تجاری رسیدیم و در همه طبقات، بیشتر واحدها یا تعطیل شدهاند یا کرکرهها را تا نیمه پایین آوردهاند.
البته اینجا هم فروشگاههای عرضه محصولات سبد سوغات همچون زعفران، خشکبار و ادویه جات با قدرت فعال هستند و گویا اینجا هم فروشندگان این واحدها همچون همکاران صنفی شان در پاساژهای دیگر، خود را از موارد استثنای قانون و عرضه کننده اقلام خوراکی میدانند. با این حال، سایر مغازهها مشتمل بر فروشگاههای عرضه پوشاک، صنایع دستی و اسباب بازی یا به کلی تعطیل هستند یا با تذکر مستمر مأموران حراست و نگهبانی پاساژ مواجه میشوند.
رحمانی، فروشنده یک مغازه اسباب بازی فروشی را در آستانه خاموش کردن چراغها و تعطیلی فروشگاه، مخاطب قرار دادیم. وی گفت: دوست نداریم، اما ناچاریم تعطیل کنیم. پاساژ از ساعت ۸ شب تعطیل میشود و از همه ورودیها دیگر مشتری به داخل راه نمیدهند. مأمور مجتمع هم مستمر به طبقات سر میزند و تذکر میدهد که باید تعطیل کنیم. چاره دیگری نداریم.
وی افزود: در خبرها خواندم که دوستان بازرسی اتاق اصناف تأکید بر برخورد با واحدها در صورت سرباز زدن از اجرای قانون جدید دارند. حالا ما که تعطیل کردیم، اما واقعا دوست دارم همکارانمان بدانند که همیشه برخورد جواب نمیدهد. اگر تصمیم مسئولان بر تعطیلی واحدهای صنفی است، ما تبعیت میکنیم، اما آنها هم حداقل با اعمال تسهیلات مالیاتی، تخفیف در عوارض تجاری یا مسائلی از این دست هوای ما را داشته باشند. نمیشود در هر بحران، فوری کسبه را تهدید کنند، تعطیل کنند و برخورد کنند. حرف ما حق است. باید این برخوردها با حمایت در حوزههای دیگر همراه باشد.