سرورهادیان | شهرآرانیوز؛ مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی شاخصهای بخش صنعت منتهی به شش ماهه اول ۱۴۰۳ پرداخته است. در بخشی از این گزارش رشد اقتصادی بخشهای مختلف در سالهای گذشته بررسی شده است. براساس این گزارش، در حالی که رشد تأمین آب، برق و گاز طبیعی در سال ۱۳۸۶، ۱۱ درصد بوده است، این رقم در سال گذشته به منفی ۶.۱ درصد کاهش یافته است؛ رقمی که نشان میدهد میزان سرمایه گذاری در این حوزه کاهش شدیدی داشته است.
البته از سال ۱۳۸۶ تا پایان سال ۱۴۰۲ بهترین سال سرمایه گذاری در حوزه تأمین آب، برق و گاز طبیعی، سال ۱۳۹۵ بوده که در این سال سرمایه گذاری در این حوزه ۱۶ درصد رشد داشته است. با این حال بدترین سال در حوزه سرمایه گذاری در این حوزه مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده که سرمایه گذاری منفی ۱۵.۴ درصد افت داشته است.
رئیس سندیکای صنعت برق خراسان در گفتوگو با شهرآرا بیان میکند: باید به فعالان بخش خصوصی با فراهم کردن زیرساختهای لازم، فرصت سرمایه گذاری در صنعت برق داده شود تا آنان بتوانند جایگاهشان را در این بخش بازیابند. حسن سویزی میافزاید: راهکار درست افزایش سرمایه گذاری در حوزه انرژی، حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر است.
خوشبختانه کشور ما از لحاظ انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی دارای پتانسیل بالایی است و دولت نیز از سرمایه گذاری در این بخش حمایت میکند. نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیان میکند: در بحث بورس، برگشت سرمایه بین سه تا سه سال و نیم بود، اما در حال حاضر با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و فروش آزاد آن، کمتر از دو سال میتوان به برگشت سرمایه دست یافت و تا حدود ۲۵ سال نیز میتوان از این منابع استفاده کرد.
وی بیان میکند: برق نیز یک کالاست و تولید آن هزینه دارد. برق در نیروگاهی که با صرف هزینههایی احداث شده، تولید میشود و از طریق خطوط انتقالی که ساختن آنها نیز هزینه دارد، منتقل میشود و در شبکه توزیع میشود و به دست مصرف کننده میرسد. هزینه تمام این نهادههای تولید با توجه به رشد نرخ تورم سالانه رشد میکند؛ بنابراین برق نیز مانند تمامی کالاهای دیگر یک قیمت تمام شده دارد که متناسب با افزایش نرخ تورم رشد میکند.
حال اگر قیمت محصول نهایی یعنی برق به طور متناسب با شرایط اقتصادی افزایش نیابد، توجیه اقتصادی تولید آن از طریق احداث نیروگاهها و خطوط انتقال و شبکههای توزیع به تدریج رنگ میبازد و تداوم این وضعیت، اشتیاق سرمایه گذاری در این حوزه را کاهش میدهد. برای حل این مشکل باید کاری کنیم که سرمایه گذاری در حوزه انرژی جذابیت پیدا کند.
نسرین یوسفی عارفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی، حمایت از سرمایه گذاری بخشی خصوصی را مهمترین راهکار رشد تأمین آب، برق و گاز طبیعی میداند و میگوید: بخش خصوصی مخالف مداخله دولت در حوزههای غیرمرتبطی است که بخش خصوصی توانایی ورود به آن را دارد. بر همین اساس، پیگیر موضوع پرهیز دولت از تصدیگری در حوزه تولید انرژی هستیم؛ البته ناگفته نماند دولت باید موانع سرمایه گذاری در حوزه انرژی را برطرف کند، همان گونه که در تمام دنیا کشورها به همین نحو عمل میکنند و تمام نیروگاهها به بخش خصوصی واگذار شده و زمینه برای فعالیت این بخش فراهم شده است.
یوسفی عارفی درباره بحران انرژی در کشور و خاموشی برق صنایع، اظهار میکند: اجرای ماده۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار و جبران خسارت ناشی از قطع انرژی برای واحدهای تولیدی، موضوعی است که اخیرا از سوی کمیسیون انرژی اتاق مشهد پیگیری شده است.
وی ادامه میدهد: به دلیل بحران ناشی از ناترازی گاز، برق صنایع و بخش خانگی قطع میشود. درخواست ما این است که اختیارات در این حوزه به استانها اعطا شود تا مدیریت بهتری در این زمینه صورت بگیرد. میزان تولید برق در استان خراسان رضوی بیشتر از مصرف برق این خطه است؛ بنابراین پیشنهادهایی در این حوزه به شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان و استانداری ارائه شده است. بهترین پیشنهاد، تفویض اختیار مدیریت انرژی به استان است.