به گزارش شهرآرانیوز، چند روزی است که مسئله قطعیهای برق و بحران ناترازی انرژی به نقل محافل و مباحث مختلف تبدیل شده است. در شرایطی که کمبود گاز طبیعی، یا نیروگاهها را به کلی از مدار تولید خارج کرده و یا ظرفیت آنها را به نصف کاهش داده است، جبران تولید با اضافهکاری نیروگاهها و مصرف مازوت، بحران فراگیر آلودگی هوا در کلانشهرهای بزرگ کشور را تشدید میکند. برونرفت از این دوراهی دوسرباخت، همان چیزی است که این روزها در نمایشگاه بینالمللی مشهد ارائه میشود.
هفدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت برق قدرت، الکترونیک و تجهیزات وابسته که امشب بهصورت رسمی در سالن عطار آغاز بهکار کرد، فرصتی برای بررسی راهکارهای نجات از چالشهای امروز است. این رویداد بهمعنای واقعی کلمه نوری است که نخبگان دانشگاه و متخصصان صنعت بر تاریکی وضع امروز مردم تاباندهاند.
فرزین سلطانی سرپرست نمایشگاه بینالمللی مشهد در حاشیه این رویداد و در گفتوگو با شهرآرانیوز تصریح کرد که طبق اعلام قبلی، این رویداد از ۴ تا ۷ دیماه، همه روزه از ساعت ۱۶ تا ۲۱ پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود و بستری را فراهم کرده تا ۳۰ واحد صنعتی از خراسان رضوی و ۴۰ شرکت دانشبنیان از پنج استان کشور به ارائه آخرین دستاوردهای خود در حوزه تولید برق پاک، بهینهسازی مصرف انرژی در مصارف صنعتی، کشاورزی و خانگی و البته بهبود بازدهی شبکه توزیع برق در مقیاس خرد و کلان بپردازند.
وی افزود: برنامهریزی شده تا در حاشیه این نمایشگاه، سه رویداد مهم نیز برگزار شود. نخستین رویداد، جشنواره و فنبازار تخصصی صنعت آب، برق و انرژی است که به همت پژوهشکده ملی نیرو برگزار میشود. علاوه بر این، سومین رویداد ایده پردازی و فرهنگسازی مدیریت مصرف برق و توسعه انرژیهای تجدید پذیر به همراه گردهمایی بزرگ فعالان صنعت برق کشور از دیگر عناوینی است که در حاشیه نمایشگاه هفدهم برنامهریزی شده تا با محوریت بررسی چالش¬های صنعت برق، دوره¬های آموزشی مرتبط را برگزار کنند.
شرکتهای فعال در این حوزه که غرفهداران نمایشگاه هفدهم هستند، دستاوردها و توانمندیهای چشمگیری دارند. با این حال، مشکلاتی هم گریبانگیرشان است که اگرچه مشابهتهایی با وضع مبتلابه همه صنایع دارد، اما ذکر آنها خالی از لطف نیست.
صمد اسماعیلی مدیر فروش شرکت بهتاب صنعت که از استان اصفهان به نمایشگاه مشهد آمده است، در حاشیه این رویداد از مواد اولیه گران قیمتی گفت که با سنگاندازیهای گمرک و سامانه جامع تجارت، تهیه آنها روزبه روز سختتر میشود. وی افزود: زمینه تخصصی فعالیت ما، تولید رلههای کنترل ولتاژ است که مواد اولیه آن جز در چند کشور اروپایی تولید نمیشود و بدون استثنا در همه صنایع به آنها نیاز است. از صنایع غذایی گرفته تا کارخانجات فرآوری مواد معدنی مشتری ما هستند و از همین الان تا شهریور سال آینده، سفارشات ما بسته شده و واحدهای صنعتی مختلف از سراسر کشور در صف انتظار برای تولید ما و تحویلگرفتن سفارشهای خود هستند.
مدیرفروش این شرکت دانشبنیان تصریح کرد: حالا در این شرایط، آنقدر گمرک و وزارت صمت در ثبت سفارشات ما سنگاندازی میکند و هر روز به بهانههای مختلف از رفع تعهد ارزی گرفته تا قطعی سامانه، رسیدگی به درخواستهای ثبت سفارش و واردات را به تعویق میاندازد که تولید ما نیز دچار مشکل میشود و ناچار به متوقفکردن خط تولید میشویم. همین تأخیر هم گاهی اوقات مشتریان ما را بهکلی از سفارش پشیمان میکند و هم نقدینگی ما محدود میشود و هم تولید آنها.
محمدرضا دشتی، مدیرعامل شرکت سیماتیک کنترل که یکی از تولیدکنندگان نمونه خراسان رضوی است، محور سخنان خود را بر مشکلات نقدینگی و چالشهای سرمایهگذاری در این حوزه متمرکز کرد. وی گفت: جریان اقتصاد کشور ما به سمتی است که مردم بیشتر ترغیب میشوند برای حفظ سرمایههای خود به خرید ارز، طلا، سکه یا زمین روی بیاورند. من خودم فارغالتحصیل دانشگاههای همین کشور هستم و براساس تخصصی که داشتم، از حدود سال ۱۴۰۰ تصمیم گرفتم یک شرکت تخصصی برای تولید انواع کلیدهای صنعتی و فیوزهای خانگی تأسیس کنم، اما بهطور مشخص در این مسیر تنها هستیم و با وجود درخواستهایی که برای عرضه سهاممان در بورس داشتهایم تا سرمایههای عمومی را جذب کنیم.هنوز سرنوشت پرونده این درخواست در هالهای از ابهام قرار دارد.
دشتی تصریح کرد که با وجود دریافت پیشنهاد از کشورهای حاشیه خلیج فارس، ترجیح بر راهاندازی خط تولید در داخل کشور داشته، اما در شرایط کنونی، امنیت شغلی نه فقط برای کارگران بلکه حتی برای مدیران شرکتهای دانش بنیان نیز وجود ندارد. وی بیان کرد: زیاد در خبرها میشنوید که میگویند حمایت از دانشبنیانها با فلان کیفیت در جریان است، اما واقعیت این است که همه این حمایتها دکوری است و تولیدکنندگان داخلی از هیچ امتیازی برخوردار نیستند.
«بازار ثبات ندارد. بسیاری از فعالان صنعت برق وابسته به واردات هستند، اما با دلاری که هر روز نرخ آن افزایش پیدا میکند چهطور میشود با قیمت ثابت واردات انجام داد و با نرخ قبل تولید کرد؟» این جملات، بخش محوری از سخنان محمدرضا مکی، مدیرفروش شرکت پنوماتیک شریف بود.
وی در حاشیه این نمایشگاه و در گفتوگو با ما تأکید کرد: عدم ثبات بازار، بلای جان همه صنعتگران و بهخصوص آن واحدهایی است که وابسته واردات هستند. شما ببینید ما همین الان مثلاً برای واردات پلیاتیلن عایق خاصی ثبت سفارش میکنیم تا در بدنه فیوز، جک پنوماتیک یا سیمها استفاده کنیم. به فرض محال هم که فوری به درخواستمان رسیدگی شود، باید با دلاری جنس بخریم که معلوم نیست وقتی به دستمان رسید، همان قیمت را در بازار ارز داشته باشد. قطعاً این دلار بازهم گران میشود و نوسان دارد. حالا آیا میتوان با همان نرخی که زمان انعقاد قرارداد به مشتری اعلام کردهایم، جنس را تحویل بدهیم؟ اگر ما هم گران کنیم، مشتری معترض میشود و اگر گران نکنیم، در عمل خودمان ضرر کردهایم.
با وجود همه مشکلات، روایت توانمندی دانشبنیانها در نمایشگاه صنعت برق مشهد، روایت از جنس پیشرفت، غرور و افتخار است. سیداحمد رستگارمقدم، مدیرعامل شرکت مهندسی نورتوس که یوپیاس (منبع تغذیه) و استابلایزر (تثبیتکننده ولتاژ)های خود را با نام تجاری فردا روانه بازار میکند، اگرچه بیش از چهاردهه سابقه فعالیت در این حوزه دارد، اما شرکت خود را در استان آذربایجان شرقی از ابتدای دهه هشتاد تأسیس کرده و اکنون به مرحلهای رسیده که بهموازات اشغالزایی برای بیش از ۱۶۰ نیروی کار، محصولات او را در بازارهای جهانی حتی بر تولیدات روسی، چینی و آلمانی هم ترجیح میدهند.
وی بیان کرد: من نمیگویم مدیران دستگاههای مسئول ما را از مالیات معاف کنند یا امتیاز ویژهای برایمان قائل باشند. ما دیگر این چیزها را نمیخواهیم و با همین وضع موجود، نخبگان ایرانی بهقدری نبوغ دارند که میتوانند حتی برای مشکلاتی که قابلحل است، راهحل غیرسازمانی و خودکفا پیدا کنند. فقط خواسته ما این است که در بازار جهانی و در رقابت با محصولات روس، چین، آلمان و تایوان که نامهای تجاری سرشناس و رقبای سرسخت ما هستند، با وامهای کمبهره یاریمان کنند. نقدینگی بزرگترین مشکل همه صنایع و بهخصوص شرکتهای دانشبنیان حوزه صنعت برق است. در شرایط فعلی، دریافت وامهای بانکی اصلاً صرفه اقتصادی ندارد، اما اگر تسهیلات کمبهره تعریف کنند، قطعاً بازخورد مستقیم و سریع آن را در گسترش صادرات و رشد تولید ناخالص ملی خواهند دید.