صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

شهر‌های مزین به کتاب | معرفی چند شهرِ کتاب در جهان که هرکدام می‌تواند الگویی برای شهرهای ما باشد

  • کد خبر: ۳۰۷۳۶۹
  • ۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۴
فرهنگ ادبی مهم‌تر است یا کتابخانه‌های آن شهر؟ تعداد کتاب فروشی‌ها چطور؟ کدام معیار یک شهر را به شهر کتاب خوان تبدیل می‌کند؟ در این گزارش با پرکتاب‌ترین شهر‌های جهان آشنا خواهید شد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ چه چیزی یک «شهر کتاب خوان» را تعریف می‌کند؟ آیا تعداد انتشارات یک شهر مهم است؟ اگر چنین است، نیویورک و لندن در صدر خواهند بود. آیا الهام بخش بودن مهم است؟ فرهنگ ادبی مهم‌تر است یا کتابخانه‌های آن شهر؟ تعداد کتاب فروشی‌ها چطور؟ کدام معیار یک شهر را به شهر کتاب خوان تبدیل می‌کند؟ در این گزارش با پرکتاب‌ترین شهر‌های جهان آشنا خواهید شد.

بیپرات، کاتالونیا، اسپانیا

از هر نظر این روستای کوچک ایده آل کتاب است. این مکان در یک محیط روستایی زیبا در منطقه آنویای کاتالونیا قرار دارد و در عین حال تنها ۹۰ کیلومتر با بارسلون فاصله دارد. این محل، مرکز قرون وسطایی جذابی دارد و جمعیت آن مشتاق هستند که در‌های خود را به روی بازدیدکنندگان کتاب دوست باز کنند. بیپرات همچنین اولین شهر کتاب در کاتالونیا (دومین شهر در اسپانیا، پس از اورونیا) است. در طول جشنواره اصلی شهر (در اولین آخر هفته ماه ژوئن) چندین خانه روستایی به طور موقت به کتاب فروشی‌های دست دوم تبدیل می‌شوند تا مکمل بسیاری از غرفه‌های موجود در یک بازار سرپوشیده باشند.

لیلپوت هامر، نروژ

همه شهر‌های کتاب، کتاب‌های کودکان را می‌فروشند و برخی از کتاب فروش‌ها کاملا روی عنوان‌هایی برای جوانان تمرکز می‌کنند، اما تنها یک شهر کتاب برای کودکان وجود دارد؛ «لیلپوت هامر» در نروژ. این شهر یک پارک ماجراجویی کوچک برای خانواده هاست. بخش اصلی آن کپی مینیاتوری از خیابان اصلی در شهر لیلهامر، استورگاتا است. با تمام خانه‌هایی که در دهه ۱۹۳۰ به نظر می‌رسیدند، اما در اندازه یک چهارم ساخته شده بودند. در این شهرک بیش از چهل مغازه، دو هتل، سه کافه، دو نانوایی، یک پاسگاه پلیس و یک سینما وجود دارد. برای شهر کتاب کودکان، شش خانه به کتاب اختصاص داده شده است.

مونترجیو، ایتالیا

تاریخچه کتاب فروشی در دهکده بالای تپه مونترجیو در توسکانی به قرن‌ها قبل برمی گردد. در واقع، نخستین چاپخانه در شهر از سوی جاکوپو دا فیویزانو در سال ۱۴۷۱ راه اندازی شد و نخستین کتاب فروشی در اواخر دهه ۱۴۹۰ در آنجا افتتاح شد. در طول ۱۰۰ سال بعد، ساکنان محلی - گاه تمام خانواده‌ها - شروع به فعالیت به عنوان کتاب فروش دوره گرد کردند و سبد‌های حصیری عظیمی از کتاب‌ها را در اطراف نمایشگاه‌ها و بازار‌های مرکزی و شمالی ایتالیا حمل می‌کردند. در سال ۱۹۵۲، مونترجیو میزبان اولین جایزه ادبی ایتالیایی پرمیو بانکارلا بود.

اوبیدوس، پرتغال

اوبیدوس یک شهر زیبا و تاریخی روی تپه با دیواری است که مرکز قرون وسطایی جمع و جور پر از خیابان‌های سنگ فرش شده و خانه‌های سنتی را در بر می‌گیرد. این شهر در شمال لیسبون قرار دارد که پیش از این به خاطر جشنواره سالانه شکلات شناخته شده بود. سپس خوزه پینیو، صاحب کتاب فروشی لیسبون، لر دواگار به این فکر افتاد که ابیدوس را به یک شهر کتاب تبدیل کند.

اوبیدوس از این نظر که کتاب فروشی‌های جدیدی افتتاح نکرده است، از اکثر شهر‌های کتاب دیگر متمایز است. بسیاری از فروشگاه‌ها به سادگی کتاب فروشی را به تجارت خود اضافه کرده‌اند. نگارخانه‌های هنری محلی کتاب‌های هنری می‌فروشند، بازار ارگانیک اوبیدوس دارای قفسه‌هایی از کتاب‌های آشپزی و موزه‌های تاریخی و طراحی داخلی است.

قدیمی‌ترین کتاب فروشی دنیا

طبق رکورد‌های جهانی گینس، لیوراریا برتراند در لیسبون، قدیمی‌ترین کتاب فروشی جهان است که هنوز در حال فعالیت است. این کتاب فروشی، سال ۱۷۳۲ از سوی پیتر فاور به پاتوق مهمی برای روشنفکران و نویسندگان تبدیل شد.

توروپ، دانمارک

توروپ دهکده‌ای در دانمارک است که حتی به عنوان یک شهر کتابی غیرمعمول است. این جامعه دانمارکی با حدود ۳۰۰ ساکن دو بخش دارد: بخش قدیمی (دهکده‌ای از قرن یازدهم) و یک منطقه جدید که از دهه ۱۹۹۰ محل زندگی یک دهکده زیست محیطی بوده است.

ایده اصلی ایجاد این دهکده معنوی و انسانی بود، اگرچه تمرکز در حال حاضر بیشتر بر اساس ارزش‌های مشترک است تا یک ایده واحد. این دهکده به شش گروه نیمه خودمختار تقسیم می‌شود که مسئولیت فضای باز بین خانه‌ها را بر عهده دارند و بودجه و رویداد‌های اجتماعی خود را مدیریت می‌کنند.

خیابان کالج، کلکته، هند

در اواخر قرن هجدهم، کلکته به لطف شرکت «هند شرقی» به یک مرکز چاپ بزرگ تبدیل شد. این شرکت روال کار خود را ادامه داد تا اینکه نمایشگاه بین المللی کتاب کلکته در سال ۱۹۷۶ تأسیس شد، نمایشگاهی که اکنون بزرگ‌ترین نمایشگاه کتاب جهان برای عموم است. خیابان کالج، در بخش شمالی و قدیمی‌تر شهر، اگرچه یک شهر واقعی نیست، خود را به بهشت کتاب فروشی تبدیل کرده است. این بازار که در محلی با نام Boi Para (جامعه کتاب) شناخته می‌شود، به عنوان بزرگ‌ترین بازار کتاب دست دوم در جهان است و حدود ۱.۵ کیلومتر طول دارد، از جاده مهاتما گاندی تا خیابان گانش چاندرا ادامه دارد و دارای گستره‌ای از غرفه‌های خیابانی، کتاب فروشی‌های سنتی، ناشران و مؤسسات آموزشی است.

منبع: گاردین، ترجمه: ایبنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.