صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

وکیل دادگستری:

قتل‌های اخیر نیازمند ریشه‌یابی فرهنگی است

  • کد خبر: ۳۰۹۸۱
  • ۳۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۹
  • ۱
شاید خیلی‌ها هستند که قربانی اشکال دیگری از این خشونت‌ها و ضرب و جرح و توهین‌ها و فشار‌های متعددی می‌باشند که از حفظ آبرو آن را بازگو نمی‌کنند.
به گزارش شهرآرانیوز، کارن روحانییک، وکیل دادگستری درباره قتل‌های اخیر گفت: ما نیازمند یک گفت و گوی دسته جمعی میان کارشناسان، جرم شناسان، جامعه شناسان، روانشناسان و متخصصین رسانه‌ای هستیم که با هم در جهت تبیین یک فرهنگ صحیح که در آن موضوعات بررسی و منطق به جای خشونت حاکم شود، بکوشند.

او در بررسی ابعاد حقوقی جنایاتی از قبیل قتل رومینا اشرفی در تالش با داس به دست پدرش، ریحانه عامری در کرمان با میله آهنی بدست پدرش و فاطمه برحی در آبادان با چاقو به دست همسرش، گفت: ماهیت قتل یکی است و فرقی ندارد که قتل ناموسی باشد یا موضوعات دیگری در آن دخیل باشد، زیرا انگیزه‌ها به نوعی عنصر معنوی قتل در آن دخیل‌اند و به واسطه اینکه عمل مادی قتل یک شکل مشابهی در موارد متعدد دارد؛ لذا از این باب نمی‌شود این قتل‌ها را از هم تفکیک کرد.

وی افزود: در مورد اینکه برای قتل‌های ناموسی فکر کنیم باید مقررات مستقلی داشته باشیم، باید بگویم که اگر این گونه باشد باید با هر قتل با انگیزه متفاوت قاعده مستقلی را فراهم کنیم؛ لذا از این باب نمی‌توان تغییری در موضوع ایجاد کرد. مواردی در قانون بیان شده که مستند شرعی و قانونی دارد مثل قتل در فراش. اساسا مستقل است و یک شرایط خاص خود را دارد، ولی در سایر موارد ما نباید تفکیکی بین قتل‌ها قائل شویم.

روحانی تصریح کرد: باید این موضوع که پدری فرزند و جگرگوشه خودش را به واسطه انگیزه‌های ناموسی به قتل رسانده ریشه‌یابی فرهنگی کرد و به لحاظ فرهنگی، سطح بینش افراد را بالا برد تا این اتفاق نیفتد.

این وکیل دادگستری اضافه کرد: در مباحث جنایی بیش از آنکه بحث جرم و ماهیت جرم و عناصر قانونی و حقوقی مطرح باشند، بحث جرم شناسی اهمیت دارد و علم جرم شناسی امروز در دنیا بسیار پیشرفته است و روی موضوعات مختلف کار کرده و سعی می‌کنند با شناسایی و شناخت ابعاد مختلف جنایت از انگیزه‌ها و رفتار‌های مجرمانه مرتکب و رفتار‌های مجنی علیه یا قربانی جرم، هم از تکرار پیشگیری کنند و هم انگیزه‌های مجرمانه و یا رفتار‌هایی را که منجر به ارتکاب جرم می‌شود را کاهش دهند؛ بنابراین ما روی عناصر قانونی نباید تاکید کنیم.

روحانی با بیان اینکه قتل رومینا بسیار ناگوار بود و دل هر شنونده و پدری را به درد می‌آورد، تصریح کرد: درست است که برخی از افراد معتقدند که میزان مجازاتی که قانونگذار تعیین کرده متناسب با نوع عمل مجرمانه نیست، ولی باید از یک منظر دیگر به موضوع نگاه کرد و آن اینکه پدری که مرتکب این عمل شده با ارتکاب این عمل خودش مرده است و چیزی ندارد و هر چقدر بیشتر زندان و زنده بماند، بیشتر عذاب می‌کشد و هیچ وقت نمی‌تواند خاطره یک اتفاق را که بر اثر ندانم کاری و ناآگاهی روی داده از یاد ببرد و آثار و تبعات آن بر زندگی او و خانواده اش و حتی قرن‌ها بعد باقی می‌ماند.

این وکیل دادگستری با طرح این سوال که چه کنیم که این اتفاقات مجددا تکرار نشود؟ گفت: عدم تکرار این اتفاقات درست است که نیازمند برخی تغییر نگرش‌ها در رویکرد‌های قانونگذاری مثلا در موضوعات ناموسی است، ولی در موارد دیگری که می‌تواند منجر به قتل شود باید آن را جستجو کرد. در واقع یک قتلی با این فرایند همیشه پیش زمینه‌هایی دارد و اگر آن پیش زمینه‌ها را قطع کنیم و به نوعی مانع از وقوع آن شویم طبعا منجر به قتل نمی‌شود. اینکه خانواده‌ها بتوانند به مراجع قضایی و انتظامی اطلاع دهند که پدری فرزندش را تحت فشار می‌گذارد بسیار مهم است در واقع پیشگیری مهم‌تر است، زیرا با کار‌های روانشناسی و حمایتی مانع از بروز این اتفاق خواهیم شد و رسانه در این زمینه وظیفه مهمی برعهده دارد.

وی افزود: ما نیازمند یک گفت و گوی دسته جمعی میان کارشناسان، جرم شناسان، جامعه شناسان، روانشناسان و متخصصین رسانه‌ای هستیم که با هم در جهت تبیین یک فرهنگ صحیح که در آن موضوعات بررسی و منطق به جای خشونت حاکم شود، بکوشند. طبعا موضوعاتی از این دست و موضوعات ناموسی، رویکرد‌ها و واکنش‌های مختلفی دارد، ولی باید این واکنش‌ها به سمت منطق برود و اینکه فکر کنیم این موضوعات و قتل‌هایی از این دست از ذهن مردم پاک می‌شود انکار ناپذیر است، ولی باید منطق حاکم شود و بدانیم در برابر چنین اتفاقی چه کنیم که این موضوع خاتمه یابد.

روحانی در پایان گفت: شاید خیلی‌ها هستند که قربانی اشکال دیگری از این خشونت‌ها و ضرب و جرح و توهین‌ها و فشار‌های متعددی می‌باشند که از حفظ آبرو آن را بازگو نمی‌کنند و مثل غده در درون خانواده شکل می‌گیرد و آنقدر عظیم می‌شود که مثل خشونت به صورت قتل بروز می‌کند؛ لذا به جای اضافه کردن مقررات باید روی اخلاقیات و موضوعات اجتماعی که با مباحث جرم شناسی و کیفری ارتباط نزدیکی دارد تکیه کنیم.

منبع: عصر ایران
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
لیلا
۰۸:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۳۱
همسرم مرا به شدت اذیت می کند و من نمی دانم چکار کنم همسرم سه تا صیغه دارد و 5 سال میشه به من توجه نکرده همیشه فوش می دهد پسرم و من همیشه می ترسیم