به گزارش شهرآرانیوز، مریم اردبیلی، امروز جمعه ۱۹ بهمن ماه در سومین روز از دوره آموزشی تخصصی «زن، جامعهپردازی، تمدن نوین اسلامی» که در مشهد برگزار شد، به تشریح الگوی سوم زن مسلمان پرداخت.
وی با اشاره به نگاههای سنتی و فمینیستی به نقش زنان، اظهارکرد: در نگاه سنتی، زنانگی با عاملیت، قدرت و اثرگذاری در تناقض دانسته میشد و زنانگی با انفعال معنا میشد. در مقابل، فمینیستها عاملیت زن را مهمتر از زنانگی میدانند و معتقدند دوری از جامعه باعث ظلم به زن شده است.
اردبیلی با بیان اینکه انقلاب اسلامی زن را از گرد و غبار نگاه سنتی بیرون کشاند و جایگاه دیگری برای او تعریف کرد، افزود: در الگوی سوم، تناقضی بین زنانگی و عاملیت وجود ندارد. زنان میتوانند در اوج کنشگری و خلاقیت زنانه خود را نشان دهند. عاملیت به زنانگی نیاز دارد و زنانگی به عاملیت. اینجاست که زن در اوج خلق اثر میکند.
وی تاکید کرد: زنانگی و عاملیت نه تنها قابل جمع هستند، بلکه همافزا هستند. کنشگران تحقق الگوی سوم باید مصداقی عمل کنند تا رشد جهشی داشته باشند. زنانگی، مردانگی و سنت زوجیت، مبنای نگاه ما به الگوی سوم است.
اردبیلی با انتقاد از فضای منفی حاکم بر جریان کنشگری زنان، گفت: فمینیستها در اتمسفر منفی قرار دارند و معتقدند برای نجات از بدبختی باید جنگید و سهم خود را طلب کرد. عدم دقت گفتمانی و مبانی، آفت حوزه زنان است و نیاز به مصادیقی دارد که مفهوم الگوی سوم، لقلقه زبان هر کسی شود.
وی، پاسداری از حریم الگوی سوم زنان را یکی از نقاط مهم کنشگری دانست و تصریح کرد: کنشگری زنانه، مایه اصلی تحقق الگوی سوم است و باید فراگیر باشد. خلق این ترکیب همافزا اهمیت دارد. اتمسفر جامعه اسلامی باید امکان تنفس را به هر زنی بدهد تا تجربه زیستی کنشگری و عاملیت را با زنانگی داشته باشد.
اردبیلی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر معرفی الگوی فاخر زن مسلمان مانند خانم دباغ به دختران، گفت: اگر این الگو فراگیر شود، تمدن غرب شکست میخورد. قلهای که ولی برای زن مشخص کرده و مصداق آن را دباغ معرفی کرده، ما هنوز به دامنه آن هم نرسیدهایم.
وی بر ادراک ارزشمندی از الگوی سوم و پاسبانی از این تفکر تاکید کرد و افزود: کنشگری زنانه باید خلاق باشد، نه تکراری. زن مظهر خلاقیت الهی است. زنانی که زندگی را به جهت تکراری میکنند، از درون میمیرند و هر کنشی کنند، محکوم به شکست میشوند.
اردبیلی، کنشگری سمی را کنشگری مبتنی بر ناداشتهها، ضعفها و مشکلات دانست و خاطرنشان کرد: در نگاه آسیبمحور و تهدیدمحور، پیشرفتی صورت نمیگیرد. اما اگر روی مزیتها و نقاط جهشی مداخله را طراحی کنید، قطعا به رشد خواهید یافت.