به گزارش شهرآرانیوز؛ به این متن توجه کنید: «تنها با سپری کردن یک دوره آموزشی تضمینی، دندان پزشک شوید. از صفر تا صد؛ حتی آموزش کامل سختترین جراحیها همچون کاشت ایمپلنت. فقط با پرداخت ۱۰۰ میلیون تومان». این متن یک آگهی در سایتهای واسطه گر است؛ موضوعی که یک متخصص دندان پزشکی مدعی اش نشده، بلکه این آگهی توسط یک نوجوان شانزده ساله منتشر شده است.
نوجوانی که پدرش برای او ساختمانی با تمام امکانات دندان پزشکی در منطقه احمد آباد مشهد فراهم کرده بود تا او به عنوان یک دندان پزشک، بیماران را درمان کند؛ اما ازآنجا که کسی جرئت نمیکرده درمان دندان هایش را به یک پسربچه بسپارد، هدف این نوجوان خیلی زود تغییر کرد و به سمت آموزش رفت. آموزش افرادی که قصد داشتهاند بدون سپری کردن دورههای آکادمیک و علمی در عرض چند هفته دندان پزشک شوند.
اقدامی که نه تنها در مشهد بلکه در تمام نقاط کشور ناممکن به نظر میرسد. در واقع هیچ کجای دنیا نمیتوان یک دانش آموز دبیرستانی را پیدا کرد که به افراد بزرگ سال آموزش دندان پزشکی بدهد. هرچند که پدرش معتقد باشد پسرش نخبه است و هنگام پلمب آموزشگاه غیرمجاز پسرش با این استدلال بخواهد مأموران را دست به سر کند.
به گفته مسئولان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به طور میانگین هر سال حدود سی دندان پزشک قلابی یا همان مداخله گر سلامت که بدون تحصیلات دندان پزشکی اقدام به دایر کردن مطب و پذیرش بیمار کردهاند، شناسایی و دستگیر میشوند. همین امسال نیز تاکنون ۲۲ پرونده برای افراد متخلف در این حوزه تشکیل شده است. با نگاهی به پرونده این افراد میبینیم برخی از آنها سوادشان در حد دانش آموزان ابتدایی بوده است و دهها شاکی دارند.
مهمترین ویژگی این افراد، تکرار بازداشت شدن آنها در سالهای پیاپی است. درواقع این مداخله گران درمان پس از پلمب ساختمان هایشان، اقدام به را ه اندازی اماکن جدید و فریب و پذیرش بیماران دیگر میکرده ا ند. برای پیگیری این پروندهها به سراغ سرپرست امور دندان پزشکی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد میرویم که دل پردردی از کلاهبرداریهای این مداخله گران متقلب دارد.
سرپرست امور دندان پزشکی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره این مداخله گران سلامت توضیح میدهد: از بین افرادی که ما هر سال به عنوان مداخله گر شناسایی و با همکاری پلیس دستگیر میکنیم، تقریبا همه آنها پیشتر نیز سابقه دستگیری با همین اتهام را داشتهاند و هنگامی که با آنها صحبت میکنیم، آنها تصور میکنند که واقعا دندان پزشک هستند و از متخصصان دیگر کم و کسری ندارند و با همین نگاه دوباره اقدام به راه اندازی مطب میکنند.
دکتر مرتضی فغانی ادامه میدهد: از بین ۲۲ نفری که امسال دستگیر کردهایم، ۲۱ نفر سابقه دار بودند و تعدادی از آنها نتوانستهاند هیچ مدرک معتبری ارائه دهند. در این میان سه نفر نیز مدعی بودند که دندان پزشک هستند؛ اما نام آنها در دانشگاه علوم پزشکی ثبت نشده و مدعی شدند در کشورهای اوکراین و ترکیه در رشته دندان پزشکی تحصیل کردهاند؛ البته در دانشگاههای معتبر این کشورها نیز اسامی این افراد ثبت نشده بود. بعد مشخص شد آنها فریب تبلیغات برخی دلالان مراکز علمی اوکراین یا ترکیه را خوردهاند و این مراکز در کشور ما معتبر نیستند.
وی میگوید: فهرست دانشگاههای دارای اعتبار به طور مداوم در سایت وزارت بهداشت ثبت میشود، اما مراکز علمی که آنها رفتهاند، در این لیست نبوده است؛ ضمن اینکه اگر در دانشگاههای معتبر تحصیل میکردند، باید در یک آزمون تخصصی شرکت کرده و دو سال واحدهای تخصصی را در دانشگاه علوم پزشکی طی میکردهاند. پس از آن نیز تعدادی بیمار را برای آموزش عملی ببینند تا به آنها مجوزهای لازم داده شود.
سرپرست امور دندان پزشکی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد میافزاید: متأسفانه از بین افراد دستگیر شده، یکی از آنها دارای پروانه پزشکی بود؛ اما وقتی شماره این پرونده را جستوجو کردیم، متوجه شدیم متعلق به یک خانم دکتر در غرب کشور است و متهم برای دریافت این پروانه ۳ میلیارد تومان به فردی در وزارت بهداشت پرداخت کرده بود. ما ادعای او را پیگیری کردیم و متوجه شدیم متأسفانه درست است. شخصی که او نام برده بود، در گذشته کارمند وزارت بهداشت و درمان کشورمان بوده و در ازای دریافت این مبلغ هنگفت، پروانه جعلی و شماره نظام پزشکی جعلی صادر شده بود.
فغانی با انتقاد از نحوه به کارگیری متخصصان در کلینیکهای مجاز بیان میکند: بررسیهای ما نشان داد که افراد دیگری هستند که برای این مداخله گران در ازای دریافت پول، مدرک صادر میکنند. افرادی که از این کلاهبرداران مدرک خریداری میکنند، با همان مدرک یا مطب میزنند یا حتی در کلینیکهای دندان پزشکی مشغول به کار میشوند و متأسفانه کلینیکها نیز مدرک این افراد را استعلام نمیگیرند.
سرپرست امور دندان پزشکی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره خطر فعالیت مداخله گران توضیح میدهد: این افراد تحصیلاتی ندارند و دورههای علمی را نگذراندهاند و زیرزمینی فعالیت میکنند و این یعنی نظارتی روی اقدامات آنها وجود ندارد و هرکاری دلشان بخواهد، انجام میدهند. ما در بازدیدهایمان دیدیم برخی از این افراد لوازم یک بار مصرف را برای چند بیمار استفاده میکردند.
در برخی از این به اصطلاح مطب ها، لوله ساکشن (شیلنگ تخیله آب از دهان بیمار)، به یک دبه زیر میزشان وصل بود و در طول روز فقط یک بار لوله ساکشن را تعویض میکردند و آخر شب محتوای دبه زیر میز را در جوی خیابان میریختند. یا در مواردی دیگر، از یک آمپول بی حسی برای دو بیمار استفاده میشد که احتمال گسترش بیماریهای خطرناک همچون ایدز و ... در این مواقع وجود دارد.
فغانی ادامه میدهد: وقتی شهروندان به یک دندان پزشک واقعی مراجعه میکنند، زیر نظر فردی هستند که او میداند اگر اتفاقی حین کار روی دندان رخ دهد، چه باید بکند. همه دندان پزشکان در دانشگاهها واحدهای ویروس شناسی، باکتری شناسی و کنترل عفونت را آموزش میبینند. وقتی شما به مرکزی میروید که نمیدانید مجاز است یا نه، میتوانید نام پزشک را در اینترنت جستوجو کنید. اگر پزشک باشد، در سایت وزارت بهداشت اطلاعاتش نشان داده میشود. البته متأسفانه جالب است که اگر شما در سوپرمارکت، میوه بفروشید، به سرعت با شما برخورد میشود؛ اما برخورد با مداخله گران درمان دشوار است.
وی با اشاره به پرونده برخی مداخله گران سلامت ادامه میدهد: مداخله گران سلامت، روابط عمومی بالایی دارند. یکی از افرادی که چندین بار او را دستگیر کردهایم و دهها شاکی در مناطق مختلف شهر دارد، در سالهای گذشته در مناطق طبرسی، قرنی، موسوی قوچانی، جاده سیمان و روستای شترک، اقدام به تأسیس مطب زیرزمینی کرده بود. اولین شکایت ثبت شده از این فرد در سال ۱۴۰۰ بود و تا کنون برای این شخص پنج پرونده تخلف تشکیل شده است.
فغانی درباره دیگر افراد دستگیر شده بیان میکند: در پرونده دیگری یک جوان دهه هفتادی فقط زنان را پذیرش میکرد و ساعت کاری او از ۲۱ شروع میشد و تا سحر ادامه داشت. این مرد جوان که شاکیان زیادی دارد، در مناطق برخوردار شهر مانند بولوار معلم، خیابان چمران، بولوار فردوسی و صیاد شیرازی کار میکرد.
با بررسی محل کار این فرد و دوربینهای مداربسته متوجه شدیم او متأسفانه تعدادی از زنان مراجعه کننده را نیز فریب داده و با آنها رابطه داشته است؛ البته این آخرین شگفتی این پرونده نبود و ما متوجه شدیم این فرد حکم تبعید به شهرستان برازجان داشته و اصلا نباید در مشهد میبوده است. نکتهای که ما را امیدوار کرد، این بود که چند ساعت پس از دستگیری این فرد، پدرش وثیقه شش میلیارد تومانی آورد؛ اما مقام قضایی این وثیقه را رد کرد.
سرپرست امور دندان پزشکی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره درآمدهای این متقلبان میگوید: بررسی تراکنش کارت خوانهای این افراد حاکی از درآمد نجومی آن هاست و هر ماه صدها میلیون تومان درآمد دارند. تاکنون هرگاه ما آنها را دستگیر میکردیم، بین ۵ تا ۱۰ میلیون تومان جریمه میشدند. خوشبختانه با مصوبه هیئت وزیران، از مرداد ماه این رقم تغییر کرد.
وی ادامه میدهد: ما از مقامهای قضایی استان تقاضا داریم که پرونده تمامی مداخله گران سلامت در یک شعبه خاص بررسی شود و طبق مصوبه اخیر دولت، مداخله گران در حوزه پزشکی برای بار اول ۵۸۰ میلیون تومان و در صورت دستگیری دوباره، یک میلیارد و ۱۶۰ میلیون تومان جریمه شوند. ما از مرداد ماه هشت مداخله گر را دستگیر کردهایم. همه این افراد، سابقه دار هستند؛ یعنی باید بیش از یک میلیارد تومان جریمه شوند. البته شاهد اقدامات خوبی نیز توسط تعزیرات مانند ضبط وسایل دندان پزشکی این افراد بودهایم که مصادره این اموال تأثیر زیادی در پیشگیری از بازگشت آنها دارد.