صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

بلیت تئاتر ۵۰۰ هزارتومان؟ | وقتی نظارتی بر قیمت‌گذاری بلیت تئاتر در مشهد وجود ندارد

  • کد خبر: ۳۱۸۳۸۶
  • ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۷
در چند ماه اخیر قیمت بلیت برخی از نمایش‌ها در مشهد به شکلی نامتعارف بالا رفته است. این در حالی است که قیمت‌گذاری بدون نظارت، منجر به کاهش استقبال از تئاتر می‌شود.

به گزارش شهرآرانیوز، قیمت‌گذاری بلیت نمایش در مشهد از جمله مسائلی است که در برخی موارد بدون نظارت مشخصی انجام می‌شود؛ موضوعی که بار‌ها با واکنش هنرمندان این عرصه رو‌به‌رو شده است. پیش از این نیز نمایش‌های غیربومی نظیر «بک تو بلک»، «ترور»، «خماری» و ... از مواردی هستند که درابتدا با قیمت‌های نامتعارف ارائه شدند اما در نهایت با ورود اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این قیمت‌ها تعدیل شد. اما به نظر می‌رسد نمایش‌های تولیدشده در مشهد و شهرستان‌ها همچنان از یک چارچوب مشخص و مدیریت‌شده بی‌بهره‌اند و اصلاح قیمت‌ها پس از اعتراض و واکنش‌های فراوان بررسی می‌شود.

این مقدمه به بهانه آغاز تبلیغات نمایش «ریزه میزه» است که قرار است به‌زودی در هتل نوین‌پلاس مشهد روی صحنه برود؛ نمایشی که در ۳ قیمت مختلف با واکنش‌هایی از سوی مخاطبان رو‌به‌رو شده است. به نظر برخی از علاقه‌مندان و مخاطبان تئاتر، این قیمت‌گذاری بالاتر از حد معمول بوده و منطقی به نظر نمی‌رسد. برای بررسی این موضوع گفتگویی با عوامل نمایش و مسئولان مربوطه ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

ساجد اندرون، کارگردان نمایش «ریزه‌میزه» درباره قیمت بلیت‌ این نمایش توضیح می‌دهد: قیمت‌های بلیت با در نظر گرفتن شرایط خاص اجرایی و انتخاب سالن مناسب برای نمایش کودک و نوجوان تعیین شده است. برای اولین بار در مشهد، ۲۰ نوازنده در یک تئاتر با موسیقی زنده در کنار هم قرار گرفته‌اند.

او ادامه می‌دهد: «ریزه میزه» قرار است در هتل نوین پلاس بر روی صحنه برود، هدف ما ارائه یک تجربه با کیفیت برای تماشاچیان است. ما برای انتخاب سالن با دقت عمل کردیم، چرا که فضایی مناسب برای اجرا، جایگاه راحت برای تماشاچیان و امکانات مناسب برای حضور مهمانان ویژه ضروری بود. سالن‌های نمایش شرایط مناسبی برای چنین اجرایی نداشتند.

کارگردان نمایش ریزه میزه می‌گوید: در این پروژه هیچ اسپانسری دخیل نبوده و گروه اجرایی به‌طور خودجوش مسئولیت تولید نمایش را بر عهده گرفته است.

هیچ نهاد مشخصی بر قیمت‌گذاری بلیت‌های تئاتر نظارت ندارد

رئیس انجمن هنر‌های نمایشی، در این‌باره توضیح می‌دهد: در مورد اجرا‌های تهران که در مشهد روی صحنه رفته‌اند، شاهد قیمت‌های نامتعارف بلیت بوده‌ایم که با اعتراض اصحاب نمایش و در نهایت مداخله اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، این قیمت‌ها کاهش یافت و مدیریت شد. اما نمایش‌هایی که توسط هنرمندان مشهد و شهرستان‌ها تولید و اجرا می‌شوند، همچنان از نظارت بر قیمت‌گذاری بلیت بی‌بهره‌اند.

 کریم جشنی تأکید می‌کند: روند اجرای یک نمایش از تأیید متن و دریافت مجوز شورای نظارت تا اجرا، تحت نظارت قرار دارد، اما مسئله قیمت‌گذاری بلیت کاملاً بدون مدیریت باقی مانده است. متأسفانه هیچ نهاد مشخصی در این زمینه نظارت ندارد و برخی گروه‌ها ابتدا قیمت‌های بالایی تعیین می‌کنند، اما به دلیل عدم استقبال مجبور به کاهش آن می‌شوند. نمونه چنین اتفاقی را در یک ماه گذشته با نمایش «باران در شب تابستان» شاهد بوده‌ایم که از زمان شروع اجراهایش ۳ بار ناچار به کاهش قیمت بلیت شد و مبلغ ۵۰۰ هزار تومان به ۱۸۰ هزار تومان تبدیل شد.

رئیس انجمن هنر‌های نمایشی با اشاره به تدوین یک قرارداد برای گروه‌های نمایشی توضیح می‌دهد: این قرارداد که نتیجه ماه‌ها تلاش کمیته حقوقی انجمن است، دربردارنده حقوق کارگردان، تهیه‌کننده، بازیگران و دیگر عوامل نمایش است. پیشنهاد ما این است که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، گروه‌ها را در زمان صدور مجوز ملزم به استفاده از این قرارداد کند تا مشکلات حقوقی میان اعضای گروه‌ها کاهش یابد.

جشنی با انتقاد از روند طولانی صدور مجوز برخی نمایش‌ها، بیان می‌کند: اگر سالن‌های مجموعه تئاتر شهر و مجتمع امام رضا‌(ع) به انجمن واگذار شود، می‌توان حداقل برای دو سالن، سقفی مشخص برای قیمت بلیت تعیین کرد و قوانین نظارتی را اعمال کرد.

او در پایان می‌گوید: بر اساس توافقات انجام‌شده در جلسات روسای انجمن‌های نمایش کشور با وزارتخانه، قرار بر این بوده که سالن‌های تئاتر شهرستان‌ها به انجمن‌ها واگذار شود تا درآمدزایی ایجاد شود و قوانین قیمت‌گذاری و نظارت، نهادینه گردد.

آیین‌نامه‌ای برای مدیریت قیمت‌ بلیت نمایش‌‌ها تدوین نشده است

 معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز، درباره نبود نظارت بر قیمت‌گذاری بلیت‌های تئاتر می‌گوید: هیچ آیین‌نامه و شیوه‌نامه مشخصی برای تعیین قیمت بلیت نمایش‌ها وجود ندارد و این امر باعث شده تا گروه‌های نمایشی به‌صورت مستقل قیمت‌گذاری کنند. در برخی موارد، نرخ‌های بالا باعث کاهش استقبال مخاطبان شده و گروه‌ها مجبور شده‌اند قیمت را کاهش دهند.

جلیل سروری با اشاره به تلاش‌های قبلی برای ایجاد یک چارچوب مشخص توضیح می‌دهد: چند سال پیش، مرکز هنر‌های نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصمیم گرفت آیین‌نامه‌ای برای قیمت‌گذاری بلیت تدوین کند، اما این طرح به نتیجه نرسید و تاکنون آیین‌نامه‌ای در این زمینه تصویب نشده است.

 معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی تاکید می‌کند: افزایش ناگهانی قیمت بلیت‌ها یکی از دغدغه‌های اصلی حوزه نمایش، جنگ‌های شادی و اجرا‌های صحنه‌ای موسیقی در استان است.

او می‌گوید: نبود چارچوب مشخص برای قیمت‌گذاری، نگرانی‌هایی را در میان مخاطبان ایجاد کرده است. امید داریم که این موضوع در سطح کلان مدیریت شود تا قیمت‌ها منطقی و قابل پیش‌بینی باشد.

معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در پایان خاطرنشان می‌کند: اگر قیمت بلیت‌ها بیش از حد بالا باشد و مخاطبان توان پرداخت نداشته باشند، سالن‌های اجرا با صندلی‌های خالی مواجه خواهند شد. ما پیگیر ایجاد یک سیستم نظارتی برای کنترل قیمت‌ها هستیم تا هنرمندان و مخاطبان دچار ضرر نشوند.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.