کیانوش کیامرز در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، اظهار کرد: خط ۳ قطارشهری مشهد به طول ۲۸ونیم کیلومتر از شهرک ابوذر در منطقه سیدی شروع میشود و در ادامه به سمت حرم مطهر رضوی، به ایستگاه بابالجواد(ع) میرسد که اولین ایستگاهی که به حرم مطهر متصل میشود، همین ایستگاه است؛ سپس تا میدان شهدا طی مسیر میکند، از بولوارهای فردوسی، جانباز، ساجدی میگذرد و از میدان امامعلی(ع)، وارد قاسمآباد شده که به بولوار امیریه منتهی میشود. به طور کلی خط ۳ متروی مشهد، دارای ۲۴ ایستگاه است.
وی افزود: هزینه ساخت خط ۳ قطارشهری مشهد با ارزش پولی فعلی حدود ۱۰۰ همت است و برای اینکه بتوانیم هزینهها را سرشکن کنیم، چون چنینپولی وجود ندارد، پروژه به ۴ فاز تقسیم شده که فاز اول آن ۶ کیلومتر است که از پایانه مسافربری امامرضا(ع) با محوریت حرم مطهر رضوی شروع میشود و به ایستگاه شهدا میرسد.
مدیرعامل شرکت قطارشهری مشهد در ادامه گفت: این ۶ کیلومتر که از نقاط پرترافیک خط است با ۳ ایستگاه، ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ وارد مدار مسافرگیری خواهد شد. این فاز شامل ایستگاههای پایانه مسافربری امامرضا(ع)، بابالجواد(ع) و میدان شهداست که در شهدا، خطوط ۲ و ۳ به یکدیگر متصل میشوند.
کیامرز به برخی چالشهای ساخت خط ۳ متروی مشهد، اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات اصلی ما این است که هزینههای خط ۳ متروی مشهد با دولت بوده و اکنون قطار نداریم؛ اما با هماهنگیهای انجامشده، فعلاً یک قطار از خط ۲ برای مسافرگیری در خط ۳ به کار خواهیم گرفت و برای ۳ ماه آینده، یک قطار دیگر اضافه میکنیم و ناچاریم که با ۲ قطار مسافرگیری کنیم.
وی افزود: برنامهای در شورای شهر تدوین شد که مجوزهای دولت را بگیریم درخصوص ۴ ایستگاه میانی این خط که مهمترین ایستگاهش میدان بسیج بوده و به خط یک متصل میشود. افق دید ما بر این است که با تأمین منابع مالی، این فاز تا خرداد ۱۴۰۵ وارد مدار مسافرگیری شود. این چهار ایستگاه قابلیتش را دارد که طی یکسالونیم آینده وارد مدار مسافرگیری شود.
مدیرعامل شرکت قطارشهری مشهد در ادامه گفت: تمام ۲۴ ایستگاه و جایگاه آنان مجوز دولتی دارد و اینگونه نیست که با تغییر شورا، شهرداری یا مدیریت قطارشهری تغییر کند و قابلیت تغییر ندارد؛ چون مصوباتش را اخذ کرده است.
کیامرز درخصوص تأمین واگن تمام خطوط متروی مشهد، اعلام کرد: در خط یک قطارشهری مشهد، تعداد واگن موردنیاز برای دورنمای پنجاهساله بهرهبرداری، ۱۲۰ واگن در خط یک، ۱۰۰ واگن در خط ۲، ۱۶۰ واگن در خط ۳ و ۱۰۰ واگن در خط ۴ بود. برای خط یک توانستیم فقط ۶۰ واگن را تأمین کنیم که امروز بعد از ۱۴ سال، کمبود قطارهای خط یک احساس میشود و شهرداری به دنبال این است که ۶۰ واگن باقیمانده را برای تکمیل ظرفیت خط یک خریداری کند. در این خصوص، مناقصه برگزار و شرکت مپنا برنده شد، شورای شهر تأییدیه داد و شرکت بهرهبرداری اکنون در حال انعقاد قرارداد برای تأمین ۶۰ دستگاه واگن خط یک است که بهموازات آن از دولت نیز پیگیری میشود.
وی افزود: برای خط ۲ سال ۹۳-۹۴ صد واگن کامل خریداری شد و دولت باید ۲۱۰ واگن خط ۳ را تأمین کند که متأسفانه برای هیچ شهری واگن توسط دولت خریداری نشده و دولت خریداری واگن توسط شهرها را به منظور یکپارچهسازی منع کرده است؛ اما تأمین ۶۰ واگن خط یک موضوع خاصی است. در خط دو نیز تمام ظرفیت را تأمین کردیم و میتوانیم ۲ قطار را در خط ۳ به کار بگیریم. خط ۴ هم که هنوز ساخته نشده است.
مدیرعامل شرکت قطارشهری مشهد درخصوص فرسودگی قطارها، گفت: قطارهایی در دنیا داریم که ۵۰ سال کار میکنند. رسیدگی به قطار بسیار مهم است و تعمیرات اساسی و دورهای باید انجام بگیرد. قطارهای خط یک متروی مشهد جزو قطارهایی هستند که خوب نگهداری شدهاند و قابلیت دارند که فعلاً کار کنند. نیاز دایم که در حوزه تأمین واگن و قطارها دیدگاه ملی وجود داشته باشد؛ چون اصلاً در توان شهرداریها نیست.
شایان ذکر است که پیش از این هم محمدرضا قلندر شریف شهردار مشهد مقدس از راهاندازی بزرگترین جزیره ایستگاهی کشور در میدان شهدا خبر داده بود که بر اساس گفته وی مشهد در طرح جامع حملونقل شهری، چهار خط مترویی دارد که دو خط آن راهاندازی شده است. در حال حاضر خط یک آن کاملاً تکمیل و خط۲ نیز راهاندازی شده است. همچنین خط سه از محدوده الهیه تا شهرک ابوذر خواهد بود که ۵/۲۸ کیلومتر طول و ۲۴ ایستگاه دارد. این خط قطارشهری خطوط یک و ۲ را به حرم مطهر رضوی متصل خواهد کرد که با تحقق این موضوع، بزرگترین جزیره ایستگاهی کشور در میدان شهدای مشهد شروع به کار خواهد کرد.