طرح چهاربانده کردن جاده مشهد-سرخس به کجا رسید؟ گازگرفتگی ۱۳ زن در سالن آرایشی! قانون حمایت از جوانی جمعیت سد راه کاهش نرخ باروری شد رمزگشایی از معمای مرگ دختر دانشجو، بعد از آشنایی در سایت همسریابی طوفان شدید کرمان باعث آسیب به تأسیسات برق، خاموشی مضاعف و شکستن درختان شد (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) تغییر ساعت کاری مراکز شماره‌گذاری در کشور عامل حادثه جشن نجف‌آباد سابقه مصرف الکل و شیشه دارد کشف نیم کیلوگرم ماده مخدر شیشه از تبعه بیگانه در مرز مهران دختر ۱۸ ساله قربانی جنایت سیاه شد راز فروش نوزاد در بیمارستان لو رفت عامل سرقت از نیسان آبی اعتراف کرد؛ دستبرد به ۱۰ خودرو با شکستن شیشه حکم پرونده عاملان قتل مدیر موقوفه عادل‌شاهی صادر شد پلمب هزار و ۲۱۲ دفتر املاک متخلف در خراسان رضوی (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) برای ۴۰ درصد از راهبران مدارس تراز، در تابستان دوره برگزار خواهد شد تلاش سازمان منابع طبیعی در جهت رفاه جنگلبانان تمهید جدید آموزش و پرورش برای دانش‌آموزان نیازمند به تحصیل | بیش از ۱۴ هزار تیم یادگیری تشکیل شده است آخرین وضعیت تاثیر معدل در کنکور ۱۴۰۴ اعلام شد | در سال‌های آینده چه تغییراتی رخ خواهد داد؟ فوت ۲ تکنسین فنی هنگام تعمیر بویینگ ۷۳۷ هواپیمایی وارش (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) دستگیری سرکرده باند سرقت با پابند الکترونیک توسط پلیس مشهد | سرقت با کلت و وینچستر! حجت‌الله ایوبی، «مشاور عالی وزیر و رئیس مرکز بین‌الملل» وزارت میراث‌فرهنگی شد حال وهوای زوج هایی که  شیرخوارگانی را به فرزندخواندگی پذیرفته اند | در آغوش پرمهر خانواده دلیل سرگیجه و سیاهی رفتن چشم چیست؟ ثبت رویداد‌های گردشگری خراسان رضوی در تقویم گردشگری کشور به عدد ۹۷ رسید تولد ۱۵ نوزاد در مأموریت‌های اورژانس ۱۱۵ مشهد، از ابتدای سال تاکنون (۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) افزایش خطر زایمان زودرس درپی ابتلا به بیماری کبد چرب راهکار جدید برای تأمین آب حیات‌وحش در ماه‌های گرم سال تغییرات اقلیمی چه تأثیری بر الگوهای بارشی دارد؟ هشدار برای دانش‌آموزان | عوارض مصرف قرص ریتالین در ایام امتحانات جبران‌ناپذیر است خشکی تالاب گاوخونی برای سلامت مردم مضر است پیام وزیر آموزش و پرورش به‌مناسبت فرارسیدن بیست‌وششمین سالروز تأسیس سازمان دانش‌آموزی درمانگاه جهادی شهید رئیسی به‌مناسبت اولین سالگرد شهادت شهدای خدمت، در مشهد راه‌اندازی خواهد شد
سرخط خبرها

برای حفظ بنا‌های تاریخی باید به ضعف‌های ذاتی این سازه‌ها توجه ویژه داشته باشیم

  • کد خبر: ۳۲۷۶۹۲
  • ۳۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۶
برای حفظ بنا‌های تاریخی باید به ضعف‌های ذاتی این سازه‌ها توجه ویژه داشته باشیم
عضو کمیسیون فنی و بررسی طرح‌ها در شهرداری مشهد گفت: سازه‌های سنگی و ساختمان‌های عمدتاً آجری با قدمت چندهزارساله، آسیب‌پذیری بالایی دارند. این آسیب‌پذیری به‌دلیل تاریخی‌بودن و فرسودگی و همچنین ضعف‌های ذاتی یا اشکالات سیستمی این سازه‌هاست که باید در مرمت به آن توجه شود.
صبا اسماعیلی
خبرنگار صبا اسماعیلی

به گزارش شهرآرانیوز، حمید کاظمی در نشست تخصصی خطرپذیری و توانمندسازی آثار تاریخی دربرابر زلزله در مشهد به‌مناسبت روز جهانی بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی در موزه بزرگ خراسان اظهار کرد: بحث اصلی، خطرپذیری و توانمندسازی آثار تاریخی دربرابر زلزله است. اگرچه زلزله موضوع اصلی این همایش است، اما می‌دانیم که قبل از وقوع زلزله نیز بسیاری از کشورها، به‌ویژه ایران، به‌دلیل محدودیت منابع مالی و فرسودگی بنا‌های قدیمی و تاریخی‌مان به‌شدت درمعرض تهدید هستند.

عضو کمیسون فنی و بررسی طرح‌ها در شهرداری مشهد بیان کرد: در واقع، زلزله شاید به‌عنوان یک عامل ثانویه تلقی شود و مسئله‌ ازبین‌رفتن آثار تاریخی در همه جا وجود دارد. برای مثال، در آمریکا ۷۰ درصد آثار سینمایی صامت و غیرصامتِ اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم از بین رفته‌اند. پس این مشکل، جهانی است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: در فرایند حفظ بناها، دو موضوع اهمیت دارد: فرسودگی و بلایای طبیعی یا انسانی. البته، برخی منتقدان «بلایای طبیعی» را اصطلاح دقیقی نمی‌دانند و معتقدند انسان‌ها در تبدیل زلزله به بلا نقش دارند و می‌توانند از آن به‌عنوان فرصتی برای پیشرفت و تفکر استفاده کنند.

مفاهیم کلیدی خطرپذیری لرزه‌ای

وی عنوان کرد: هدف اصلی، بررسی تفاوت بین خطرپذیری و خطر و درنهایت، رسیدن به مفهوم مدیریت ریسک است. درواقع ریسک یا خطرپذیری، به احتمال آسیب ناشی از زلزله به یک بنا گفته می‌شود و دارای مؤلفه‌های تحلیل خطر لرزه‌ای، تحلیل آسیب‌پذیری لرزه‌ای، پیامد‌های ناشی از زلزله و مدیریت و ظرفیت‌سازی است.

کاظمی ادامه داد: این عوامل در هم ضرب و تقسیم می‌شوند و خطرپذیری را ایجاد می‌کنند. در مناطقی با خطر بالا، آسیب‌پذیری زیاد و پیامد‌های وسیع و ظرفیت‌های پایین، ریسک به طور تصاعدی افزایش می‌یابد. متأسفانه در ایران به‌دلیل محدودیت‌های مدیریتی و مالی، این ریسک معمولاً بسیار بالاست.

تحلیل خطر لرزه‌ای

وی عنوان کرد: فرایند تغییر خطر لرزه‌ای، فرایندی کاملاً علمی است که به بررسی چگونگی حرکت زمین در هر نقطه و نحوه واردشدن نیرو به سازه‌ها می‌پردازد. بستر‌های سنگی (مانند منطقه فعلی در مشهد) ارتعاشات فرکانس بالا ایجاد می‌کنند که سازه‌های سخت را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. در مقابل، بستر‌های آب‌رفتی عمیق (مانند شمال مشهد) ارتعاشات متفاوت با امواج دوره بلند ایجاد می‌کنند که سازه‌های نرم‌تر را بیشتر تحت‌تأثیر قرار می‌دهند.

زمین‌شناسی و زلزله

عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: وقوع زلزله ناشی از حرکات زمین و تکتونیک صفحه‌ای است. نقشه خطر لرزه‌ای جهان نشان می‌دهد که ایران یکی از لرزه‌خیزترین کشور‌های جهان است. این نقشه بر اساس پارامتر‌های زمین‌شناسی، حرکات صفحه‌ای، زلزله‌های تاریخی و دستگاهی، توپوگرافی، لایه‌های زمین و خاک، گسل‌ها و پارامتر‌های کاهندگی تهیه شده است.

وی افزود: خطر، خارج از حیطه اختیارات انسان است و به ماهیت رویداد‌های روی زمین برمی‌گردد. نقشه گسل‌های ایران و زلزله‌های گذشته، نشان‌دهنده لرزه‌خیزبودن استان‌های مختلف است. خراسان ترکیبی از ایران مرکزی و کپه داغ است. شهر‌های نیشابور، سبزوار، قوچان و باجگیران در این ناحیه قرار دارند و مشهد شرایط متفاوتی دارد.

عضو کمیسون فنی و بررسی طرح‌ها در شهرداری مشهد بیان کرد: عمق زلزله‌ها در ایران معمولاً کم است (بین ۸ تا ۲۷ کیلومتر) که باعث انتقال انرژی زیادی به سطح و افزایش خطر لرزه‌ای می‌شود.

آسیب‌پذیری بالای بنا‌های خشتی و سنگی

وی افزود: سازه‌های سنگی و ساختمان‌های عمدتاً آجری، با یا بدون کلاف یا ساختمان‌های ترکیبی از سنگ و خشت و چوب، به طور کلی آسیب‌پذیری زیادی دارند؛ این آسیب‌پذیری به‌دلیل تاریخی‌بودن و فرسودگی و همچنین ضعف‌های ذاتی یا اشکالات سیستمی این سازه‌هاست. در ادامه به این سیستم‌ها اشاره خواهد شد. بنا‌های سنگی، خشتی و آجری متعددی در نقاط مختلف ایران وجود دارند که هر کدام آثار ارزشمندی با قدمت چندهزارساله در تاریخ کشورمان هستند.

کاظمی با بیان ویژگی‌های سازه‌های بنایی و نقاط ضعف آن‌ها، اظهار کرد: به‌دلیل قطعه‌قطعه‌بودن مصالح و کلاف‌بندی‌های غیراصولی، فرم‌های نامنظم و ناهمگنی ایجاد می‌شود؛ از طرفی مقاومت کششی این سازه‌ها بسیار پایین و تقریباً نزدیک به صفر است.

وی افزود: با توجه به اینکه مقاومت فشاری محدود بوده و رفتار سازه ترد و شکل‌ناپذیر است، در نتیجه، اتلاف انرژی در این سازه‌ها وجود ندارد؛ همچنین جرم این سازه‌ها بالا، اما سختی آن‌ها کم است و خصوصیات دینامیکی مناسبی ندارند.

عضو کمیسون فنی و بررسی طرح‌ها در شهرداری مشهد به نامنظمی هندسی و نبود انسجام سازه‌ها اشاره کرد و گفت: این سازه‌ها دارای نامنظمی در هندسه بوده و انسجام کافی بین اجزا وجود ندارد و به‌شدت درمعرض مخاطرات ژئوتکنیکی قرار دارند و به‌مرورزمان دچار فرسودگی بیشتری می‌شوند.

وی با اشاره به آجری‌بودن برخی بنا‌های تاریخی بیان کرد: مصالح آجری ناهمگن بوده و مقاومت بسیار پایینی دارند. مقایسه مقاومت فشاری بتن معمولی (۲۵ تا ۳۰ مگاپاسکال) با خشت (۱.۲ مگاپاسکال) نشان می‌دهد که مقاومت فشاری خشت حدود ۲۰ تا ۲۵ برابر ضعیف‌تر است. مقاومت کششی خشت نیز به همین نسبت از بتن معمولی کمتر و تقریباً نزدیک به صفر است. مقاومت فشاری آجر‌های قدیمی و ملات‌های مختلف نیز بسیار پایین (در محدوده ۱ تا ۵ مگاپاسکال) است.

وی به شکنندگی این سازه‌ها اشاره کرد و افزود: سازه‌های مصالح بنایی (مانند ماشین بدون ترمز) فاقد سیستم مستهلک‌کننده انرژی هستند. درنتیجه، نیرو‌های زیاد سبب ایجاد خسارت کلی و فروریزش می‌شوند؛ درحالی‌که سازه‌های شکل‌پذیر خسارت‌های جزئی‌تری را تجربه می‌کنند.

کاظمی تصریح کرد: عدم پیوستگی کافی بین دیواره‌ها و بین دیواره و پی، یکی از مشکلات جدی در سازه‌های تاریخی و مصالح بنایی است. در هنگام زلزله، این عدم پیوستگی باعث می‌شود دیوار‌ها مانند قطعات یخ از هم جدا شده و پرتاب شوند. حفظ انسجام از طریق مقاوم‌سازی و بهسازی، می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->