به گزارش شهرآرانیوز، شاید برای همه ما طاقتفرسا باشد اینکه همیشه در خاطر داشته باشیم عرصه و اعیان املاک و زمینها چهقدر است، یک منطقه با چه شماره پلاکی به ثبت رسیده و جزئیات رقومی، حدنگاری یا کاربری هر زمین چگونه است. از طرف دیگر، در هر روز از سال زیاد در اخبار میبینیم که مثلاً یک بنای تاریخی، هنر یا اثر فرهنگی در فهرست آثار ملی یا جهانی به ثبت میرسد و بهعنوان میراث ملی معرفی میشود. در این گزارش بهمناسبت فرارسیدن روز اسناد ملی و میراث مکتوب، میخواهیم این موضوعات را یکبار بهصورت قطعی و خیلی روشن بررسی کنیم. چرا ثبت اسناد رسمی مهم است؟ چرا ثبت ملی میراث فرهنگی ضرورت دارد؟ اینجا به همه این سؤالات پاسخ خواهیم داد.
منطقی است اگر بگویید اطلاعات مربوط به مالکیت افراد بر اراضی و املاک همیشه خیلی پیچیده است، اما کافی است یکبار برایتان پرونده قضایی تشکیل شود، سند مالکیتتان معارض پیدا کند یا حتی بخواهید خانهتان در یک محله فرسوده را نوسازی کنید. آن وقت است که اگر مالکیتتان را اصولی ثبت کرده باشید، قانون از شما حمایت میکند و هیچ ترفندی برای کلاهبردی از شما کارگر نخواهد بود. آن لحظه عمیقاً درک میکنید که موضوع اسناد رسمی و ثبت مالکیتها چهقدر واجب و ضروری است.
برای واکاوی شفاف و ساده جزئیات این موضوع و بیان اهمیت آن، سیدمرتضی مولویپور مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرانیوز میگوید: با اعلام نظام مشروطیت ایران در سال ۱۲۸۴ شمسی و تشکیل اولین دوره مجلس شورای ملی در همان سال، ایجاد تشکیلاتی برای رسیدگی به وضعیت مالکیتها و اراضی در ایران تصویب شد. در واقع این یکی از نخستین قانونهای رسمی در تاریخ معاصر ایران است و همین مسئله نیز ضرورت و اهمیت آن را نشان میدهد.
وی میافزاید: حالا از سابقه و بیان تاریخ که بگذریم، بهجرئت به شما میگویم که امروز یکی از مهمترین کلانپروژههایی که هم بهصورت ملی و هم استانی درحال پیگیری است، همین موضوع ثبت رسمی اراضی در قالب حدنگاری است. اسناد کاداستری که برای حدود ۱۱ میلیون هکتار اراضی خراسان رضوی درحال صدور است، در آینده از مشکلات، معارضات و اختلافاتی جلوگیری میکند که میتواند هم فشار را بر دستگاه قضایی بکاهد و هم مردم را از گرفتاریهای متعدد این حوزه نجات دهد.
به گفته وی، حدنگاری کامل بیش از ۸ میلیون هکتار اراضی ملی و یک میلیون و ۱۸۳ هزار هکتار اراضی زراعی خراسان رضوی در کنار تعیین وضعیت ۷۴ درصد از اراضی شهری و بیش از نیمی از اراضی کشاورزی استان از جمله دستاوردهای بزرگی است که در تاریخ ثبت اسناد این استان محقق شده و علاوه بر این، با ثبت قانونی بیش از ۱۰۰ هزار نام تجاری و فعالیت مستمر ۷۱۶ دفتر ثبت اسناد رسمی در خراسان رضوی، روند تعیینتکلیف حقوقی هر نوع سند حقوقی و رسمی در استان طبق برنامه و قاعده قانونی دنبال میشود.
دومین بخش از این گزارش براساس مناسبت امروز مختص وضعیت میراث ملی استان است. موضوعی که براساس آن، سیدجواد موسوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در گفتوگو با شهرآرانیوز به تشریح آخرین وضعیت میراث ملی استان پرداخته و بیان میکند: امروز همان روزی است که قرار است اهمیت حفظ اسناد و ثبت میراث ملی به مردم یادآوری شود. چرا؟ چون این همان گنجینه گرانبهایی است که تاریخ و هویت ما را از گذشته به آینده پیوند میزند و فرزندان ما در آینده خراسان رضوی خواهند دانست که پدران و اجداد آنها، سرآمدان تاریخ این ملت بودهاند.
وی میافزاید: در حال حاضر، بیش از ۱۰ هزار هویت مستقل قابلثبت در خراسان رضوی وجود دارد که از این شمار، بیش از دوهزار اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. منظورمان از این هویتهای قابل ثبت نیز مشتمل بر آثار ملموس در زیرشاخههای منقول و غیرمنقول آن، آثار غیرملموس و آثار طبیعی است.
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، حرم مطهر امام رضا (ع) با شماره ثبتی ۱۴۰ و آتشکده بازههور با شماره ثبتی ۹۱ در ۷۵ کیلومتری مشهد، قدیمیترین آثار ثبتشده ملی از خراسان رضوی هستند و با پیگیری مستمر فرآیند حقوقی ثبت آثار دیگر، تلاش برای حفاظت از آنها نیز در جریان خواهد بود.