به گزارش شهرآرانیوز؛ سعید یوسفپور امروز پنجم خرداد در حاشیه بازدید از پارک ملی توران در جمع خبرنگاران از وجود ۶ یوزپلنگ آسیایی در اسارت سایت تکثیر توران در استان سمنان خبر داد و اظهار کرد: یک قلاده از این یوزها نر و پنج قلاده دیگر ماده هستند.
وی از یوزپلنگ «فیروز» به عنوان تنها یوزپلنگ نر این سایت تکثیر نام برد و افزود: یوزهای «دلبر»، «ایران»،«آذر»، «توران» و «ابریشم» پنج یوز ماده این سایت بینالمللی هستند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با بیان اینکه دو قلاده از پنج یوزپلنگ ماده توانایی باروری ندارند، ادامه داد: سه ماده یوزپلنگ دیگر نیز هنوز به بلوغ کامل نرسیدهاند و در آیندهای نزدیک امکان باروری و تولیدمثل پیدا میکنند.
وی از برنامهریزی برای تکثیر این یوزها در اسارت خبر داد و افزود: در صورت فراهم شدن همه زمینهها، با نظر کارشناسان در سال ۱۴۰۴ برای این مهم برنامهریزی شده و امید میرود که به نتیجه برسیم.
یوسفپور با اشاره به اهمیت سایت بینالمللی در اسارت تکثیر یوز در پارک ملی توران تصریح کرد: در چند ماه اخیر وسعت این سایت از یک هکتار به ۱۵ هکتار افزایش یافته است.
وی از استانداردسازی جایگاهها و لانههای یوزها در این سایت خبر داد و گفت: جداسازی بخش فیدینگ از دیگر اقدامات در این سایت بوده تا یوزها در زمان تغذیه دچار استرس نشوند.
وی از ایجاد بستری مناسب برای انجام بازی و ورزش توسط یوزها خبر داد و گفت: یوزپلنگ آسیایی در طبیعت روزانه بطور متوسط ۲۰ کیلومتر راهپیمایی میکند ضمن اینکه فرآیند شکار یوزها نیز با تحرک بسیار بالایی همراه است اما یوزهای در اسارت برای تغذیه خود تلاشی نمیکنند ضمن اینکه راهپیمایی آنها نیز در همین محدوده سایت است و از همین رو به مرور دور شکم، تخمدان و اطراف رحم آنها را چربی میگیرد و همین امر میتواند در باروری یوزها تاثیر منفی داشته باشد لذا با مشاوره دامپزشک آفریقایی این پروژه یک فضای مناسب تحت عنوان «چیتا ران» برای ورزش و فعالیت بدنی یوزها در مجموعه سایت طراحی و ساخته شده است.
وی همچنین از افزایش دوربینهای نظارتی این مجموعه خبر داد و افزود: مجموعه توران مهمترین زیستگاه یوزپلنگ آسیایی در کشور و جهان است و از همین رو این پارک و زیستگاههای پیرامونی آن از اهمیت مضاعف برخوردارند.
در اردیبهشت ۱۴۰۱ خبر تولد در اسارت سه توله یوزپلنگ از «ایران» و «فیروز» در مرکز تکثیر این گونه در توران شاهرود در شرق استان سمنان اعلام شد، اما به دلایل بیماری و ضعف جسمانی هر سه توله تلف شدند.
به گفته مسئولان وقت سازمان محیط زیست اولین توله بعد از سه روز در ۱۴ اردیبهشت به دلیل نقص ژنتیکی تلف شد. دومین توله یوز نیز ۲۸ اردیبهشت ماه تلف شد اما «پیروز» آخرین توله، مدت زمان بیشتری زنده ماند تا اینکه در ۱۰ ماهگی تلف شد.
منبع: ایسنا