صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

ضربه مهلک تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران به اعتبار ان‌پی‌تی

  • کد خبر: ۳۴۲۵۳۱
  • ۱۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۴
تارنمای شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی در یادداشتی به پیامدهای ناشی از تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه خاک ایران و تأسیسات هسته‌ای کشورمان پرداخت و نوشت که جنگ ۱۲ روزه دستاوردی جز لطمه به اعتبار پیمان عدم اشاعه هسته‌ای نداشت.

به گزارش شهرآرانیوز، در تحلیل این تارنمای قطری آمده است: اکنون نتیجه‌ای که بسیاری از کشورها ممکن است از جنگ ۱۲ روزه بگیرند آن است که رعایت ان پی تی دیگر تضمینی برای امنیت هسته‌ای نیست.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، پس از بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران، به‌سرعت اعلام پیروزی کرد و دولتش مدعی شد که "پس از آنکه بمباران، توانایی ایران برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای را از بین برد، جهان بسیار امن‌تر شده است".

درحالی‌که هنوز میزان خسارتی که برنامه هسته‌ای ایران متحمل شده، مشخص نیست، نظام عدم اشاعه که سال‌ها این برنامه را شفاف نگه داشته بود، از هم پاشیده است. این اقدام نظامی کوته‌بینانه به جای مهار اشاعه هسته‌ای، ممکن است تهدید هسته‌ای را که به دنبال مهار آن بود، تشدید کرده و نه تنها خاورمیانه، بلکه کل جهان را به مکانی بسیار خطرناک‌تر تبدیل کند.

نویسنده الجزیره در این نوشتار با اشاره به آنکه تمام جنبه‌های برنامه هسته‌ای ایران برای دهه‌ها تحت نظارت دقیق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده، افزود: در حالی که ایران هنوز اعلام نکرده که از ان پی تی خارج می‌شود، مجلس ایران قانونی را برای توقف هرگونه همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصویب کرده است.

در واقع آمریکا با بمباران تأسیسات تحت نظارت آژانس، به کشورهای فاقد سلاح هسته‌ای نشان داد که همکاری با این نهاد نظارتی سازمان ملل امنیت اندکی به همراه خواهد داشت.

این حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی، بدعت خطرناکی را بنا نهاد؛ بدان معنا که با وجود آنکه ایران اماکن هسته‌ای خود را به روی بازرسان گشود و در چارچوب مذاکره باقی ماند، با برخورد نظامی روبرو شد. اگر دیگر کشورها به این نتیجه برسند که پایبندی به ان پی تی و اجازه به بازرسی‌ها، آنها را از حمله یا ارعاب محافظت نمی‌کند، ممکن است به این نتیجه برسند که تنها تضمین امنیتی قابل اعتماد، ساخت یک عامل بازدارنده هسته‌ای است. به عنوان مثال، آمریکا پس از دستیابی کره شمالی به سلاح هسته‌ای، دیگر در فکر حمله به تأسیسات هسته‌ای آن نبوده است.

این نمایش قدرت نسنجیده به جای دستیابی به هدف پسرفت هر چند موقت برنامه هسته‌ای ایران، اکنون خطر فروپاشی راهبردی نظام جامع عدم اشاعه هسته‌ای و ثبات منطقه‌ای را به همراه دارد.

آمریکا هنوز فرصت دارد تا مانع از شعله‌ور شدن مسابقه تسلیحات هسته‌ای در خاورمیانه و سایر نقاط جهان شود. واشنگتن در بدو امر باید با توان مضاعف دیپلماسی را به کار گرفته و بی‌اعتمادی عمیقی را که ایجاد کرده جبران کند.

در پایان این گزارش الجزیره آمده است: دستیابی به یک توافق ضروری است، اما برای این کار، دیپلماسی آمریکا باید در مذاکرات به واقع‌گرایی بازگردد. واشنگتن باید از درخواست حداکثری "غنی‌سازی صفر" دست بکشد. به گفته کارشناسان کنترل تسلیحات، اصرار بر اینکه ایران هیچ قابلیت غنی‌سازی نداشته باشد، غیرواقع‌بینانه و برای منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای غیرضروری است. برجام پیش از این ثابت کرد که یک برنامه غنی‌سازی کاملاً محدود همراه با نظارت دقیق می‌تواند به طور مؤثر مانع از دستیابی به بمب اتم شود. آمریکا باید نشان دهد که مایل به پذیرش چنین ترتیباتی در ازای ارائه تضمین‌های امنیتی و کاهش تحریم‌ها است.

در نهایت، دیپلماسی و تعامل پایدار بین‌المللی و نه اقدام‌های یکجانبه پرمخاطره، همچنان مؤثرترین ابزار برای مدیریت خطرات گسترش سلاح‌های هسته‌ای هستند. حملات اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی یک خطای راهبردی فاحش بودند. جبران این خسارت مستلزم تعهد مجدد به دیپلماسی است.

منبع: ایرنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.