صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

نگارخانه رضوان میزبان آثار خوشنویس مشهدی

  • کد خبر: ۳۴۴۹۷۳
  • ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۰
نمایشگاه خوشنویسی با عنوان «شمع جمع» مجموعه‌ای از آثار محمدعلی باقرزاده طوسی، هنرمند خوشنویس مشهدی در نگارخانه رضوان به نمایش گذاشته است.

به گزارش شهرآرانیوز، آثار به نمایش گذاشته در نمایشگاه «شمع جمع» که هفته جاری دایر شده، در قالب‌های مختلف سطر، دو سطر، چلیپا، کتابت، سیاه‌مشق، قطعه و کتیبه، در معرض دید علاقه‌مندان قرار گرفته است و مزین به آیاتی از قرآن، احادیث ائمه معصومین (ع) و اشعار شاعران برجسته است.

این آثار بخشی از هنرمندی «محمدعلی باقرزاده طوسی»، هنرمند خوشنویس مشهدی است و گواهی از حکایت سال‌ها عشق و علاقه او به حفظ میراث‌فرهنگی ایرانیان، دارد.

او با اتکا به یک کارنامه پُر و پیمان، ۳۱ سال است که به تدریس هنر‌های تجسمی و نمایشی در آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی عالی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می‌کند و در بیش از ۳۵ سال، داور مسابقات هنر‌های تجسمی و نمایشی در مراکز فرهنگی هنری استانی و کشوری، بوده است.

علاوه بر این، او مؤلف کتاب‌های تخصصی هنر‌های نمایشی و خوشنویسی از جمله «تناسبات و زوایا در خط نستعلیق» بوده، اگرچه تحصیلات دانشگاهی‌اش را در رشته هنر‌های نمایشی و تجسمی گذرانده، اما شهرتش را مدیون هنر خوشنویسی است که در محضر درس استادانی همچون قربان علی اجلی، هادی حاج آقاجانی و جواد بختیاری در خط نستعلیق و شکسته‌نستعلیق درجه ممتازی را، کسب کرده است.

او از سال ۱۳۷۴ و بعد از پذیرش در آزمون انجمن خوشنویسان مشهد، به عنوان مدرس در این مجموعه هنری مشغول به فعالیت شده و از دی ماه ۹۴ تا سال ۱۴۰۱ به عنوان رئیس انجمن خوشنویسی شهر مشهد فعالیت داشته است.

برپایی دو نمایشگاه انفرادی در تهران و تربت حیدریه و بیش از ۴۵ نمایشگاه جمعی از سال ۱۳۷۴ تاکنون، محصول سال‌ها هنرمندی این استاد خوشنویسی است. در حال حاضر او مدرس و عضوهیئت مدیره انجمن خورشنویسان مشهد است.

خط؛ سمبل و نماد فرهنگی کشور

این هنرمند درباره این نمایشگاه می‌گوید: نمایشگاه «شمع جمع»، سومین نمایشگاه انفرادی من است که در آن ۳۶ اثر در قالب‌های مختلف به خط نستعلیق به نمایش گذاشته شده است که در حدود ۱۵ سال تولید شده‌اند؛ البته حجم بیشتر آثار در سال‌های اخیر، خطاطی شده است.

باقرزاده طوسی از خوشنویسی به‌عنوان هنر اسلامی عنوان کرده و ادامه می‌دهد: جایگاه خوشنویسی جایگاهی محکم و دیرینه است و ریشه در تاریخ دارد و به‌نوعی سمبل و نماد فرهنگی ایرانی‌های محسوب می‌شود که بیش از ۱۰۰۰ سال، قدمت دارد.همچنین خط نستعلیق با پیشینه‌ای بالغ بر ۷۰۰ سال، از نشانه‌های فرهنگ پربار ما ایرانیان است.

او با رد برخی از دیدگاه‌های مردم، مبنی بر اینکه خوشنویس یک فن و مهارت است، اظهار می‌کند: برخی معتقدند خوشنویسی هنر نیست و یک فن است که این باور اشتباه است.خوشنویسی یکی از هنر‌های سخت در جمع هنر‌های سنتی است که نیازمند سال‌ها تلاش و ممارست خطاط و صفای باطن است و قله‌ای ندارد.

وی، ادامه می‌دهد: «حسن وضع» که به چگونگی پیونددادن حروف و طرز قرارگیری کلمات در مجاورت هم به این اصل مربوط می‌شود یکی از سه حسن مشهور در خوشنویسی است که وقتی سخن از آن به میان می‌آید، با خلاقیت و ذوق هنری خوشنویس همراه است و این، همان هنر است.

عضو هیئت مدیره انجمن خوشنویسان مشهد، تصریح می‌کند: به لحاظ فنی، یک دوره طولانی زمان می‌برد که خط به تعالی برسد و قوام پیدا کند و در دو سه سال ابتدایی هنرمند آموزش می‌بیند و با گذر از ۲۰ سال تجربه، متوجه می‌شود که خیلی از چیز‌ها را فرا نگرفته است؛ چناچه که بیت «چهل سال عمرم به خط شد تلف، سر زلف خط ناید آسان به کف»، از قاضی احمد غفاری، شاعر و خوشنویس، به دشواری و اهمیت هنر خوشنویسی، اشاره دارد.

وی، اضافه می‌کند: این بیت به این معنی است که چهل سال از عمر من در تلاش برای یادگیری خوشنویسی تلف شد، اما هنوز هم به تسلط کامل در این هنر و به‌دست‌آوردن «سر زلف خط» (کنایه از استادی و مهارت کامل)، نرسیده‌ام.

نبود حمایت‌های مادی و معنوی متولیان دولتی

استاد باقرزاده طوسی، با ابراز تاسف از نبود حمایت‌های مسئولان و نهاد‌های دولتی از هنر خوشنویسی، اظهار می‌کند: تبلیغات و اطلاع‌رسانی ما از دستاورد‌های فعالان و هنرمندان بومی، اندک است. نبود حمایت‌های مادی و معنوی متولیان فرهنگی استان، یکی از مهم‌ترین کاستی‌ها در این عرصه به شمار می‌آید.

نبود پاتوقی ویژه اهالی انجمن، اختصاص بازارچه‌ای برای عرضه و فروش تولیدات هنری و نیز راه‌اندازی نگارخانه دایمی مخصوص خوشنویسان برای برپایی نمایشگاه‌های دایمی و فصلی هنرمندان، برخی از نیازمندی‌های ما در این رسته هنری به شمار می‌آید.

به گفته این هنرمند خوشنویس، اگرچه در میان هنر‌های تجسمی به خطاطی به‌خاطر کاربرد آن در اشعار شعرا، احادیث و روایات ائمه معصومین (ع) بیشتر توجه شده، اما بازهم کم است و از هنرمند در زمینه اقتصاد هنر، حمایت نمی‌شود.

حمایت مؤسسه آفرینش‌های هنری از هنرمندان

او، ادامه می‌دهد: مؤسسه آفرینش‌های هنری، یکی از نهاد‌هایی است که در مشهد همگام با انجمن خوشنویسان مشهد در مسیر حمایت از هنرمندان در زمینه تولید اثر و عرضه آن در نمایشگاه‌های مختلف گام برداشته و تا جایی که مقدور است، از هنرمندان حمایت کرده است.

باقرزاده طوسی، با تأکید بر اینکه هنر با ایجاد حس زیباشناختی موجب آرامش انسان می‌شود، یادآور می‌شود: برپایی نمایشگاه‌های هنری علی‌رغم به نمایش گذاشتن آثار هنرمند و حمایت از او، موجب می‌شود که بازدیدکننده لحظه‌ای از روزمرگی‌ها و مشکلات جدا شود و به آرامش، دست یابد.

یادآور می‌شود، علاقه‌مندان می‌توانند برای بازدید از این نمایشگاه، تا پنجشنبه ۲۶ تیرماه ۱۴۰۴ هر روز از ساعت ۹ تا ۱۳ ظهر و ۱۷ تا ۲۰ شب، به نگارخانه رضوان، واقع در کوهسنگی ۱۷، پلاک ۱۴، مراجعه کنند.

منبع: آستان نیوز

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.