صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

مرمت قدیمی‌ترین مدرسه تاریخی کاشمر از ابتدای مرداد ۱۴۰۴

  • کد خبر: ۳۴۷۷۲۷
  • ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۵
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشمر از آغاز عملیات مرمت و تجهیز کارگاه مدرسه حاج سلطان‌العلماء به عنوان قدیمی‌ترین مدرسه تاریخی این شهرستان خبر داد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ غلامحسین محمدیان اظهار کرد: این پروژه از دوم مردادماه ۱۴۰۴ آغاز شده و تمرکز آن بر روی مرمت بخش‌های آسیب ‌دیده، به ویژه بادگیر این بنای ارزشمند است که در زلزله سال ۱۴۰۳ آسیب جدی دیده بود.

وی با اشاره به اهمیت این پروژه گفت: برای اجرای مرمت و بازسازی این بنا، مبلغ یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تخصیص یافته است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشمر همچنین بر لزوم حفظ و احیای بناهای تاریخی تأکید و ابراز امیدواری کرد: با اجرای این طرح، بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی کاشمر حفظ و به نسل‌های آینده منتقل شود.

وی با بیان اینکه مدرسه علمیه حاج سلطان‌العلماء یکی از بناهای تاریخی و فرهنگی برجسته در کاشمر به شمار می‌آید، تصریح کرد: این مدرسه که به دوره قاجار بازمی‌گردد، دارای صحن مرکزی بوده و از چهار طرف با حجره‌های دو طبقه و ایوان‌های شمالی و جنوبی محصور شده است؛ این بنا به عنوان یک مرکز علمی و دینی در گذشته شناخته می‌شد و نقش مهمی در پرورش علمای دینی ایفا کرده است.

محمدیان با اشاره به اینکه تاریخچه این مدرسه به سال ۱۳۳۰ قمری زمانی که حاج ملاهادی سلطان‌العلماء آن را تأسیس و برای آموزش علوم دینی وقف کرد برمی‌گردد، افزود: گرچه این مدرسه به دلیل اهمیت فرهنگی و تاریخی خود، در سال ۱۳۸۴ در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسید ولی با این حال، در سال‌های اخیر به دلیل فرسودگی، قابلیت استفاده را از دست داده است.

وی افزود: مرمت این بنا نه تنها به حفظ تاریخ و فرهنگ منطقه کمک می‌کند، بلکه به احیاء مجدد فعالیت‌های علمی و دینی نیز منجر خواهد شد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشمر خاطرنشان کرد: عملیات مرمت شامل بررسی دقیق ساختار بنا، شناسایی نقاط آسیب‌دیده و انجام تعمیرات لازم است.

وی با بیان اینکه تیم‌های متخصص در این زمینه با دقت و رعایت اصول مرمت، اقدام به بازسازی قسمت‌های آسیب‌ دیده خواهند کرد، خاطرنشان کرد: هدف اصلی این پروژه، حفظ اصالت بنا و بازگرداندن آن به حالت اولیه خود است.

محمدیان با اشاره به اینکه مدرسه علمیه حاج سلطان‌العلماء به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز آموزشی در تاریخ کاشمر، به دلیل ویژگی‌های معماری و تاریخی خود، همواره مورد توجه محققان و گردشگران قرار داشته است، گفت: با توجه به آثار باستانی و فرهنگی متعددی که در این منطقه وجود دارد، مرمت این بنا می‌تواند یک جاذبه گردشگری ارزشمند برای بازدیدکنندگان و پژوهشگران باشد.

وی در ادامه به اهمیت همکاری‌های بین‌سازمانی اشاره و بیان کرد: در راستای حفظ و مرمت بناهای تاریخی، همکاری نزدیک با سایر نهادها و سازمان‌ها ضروری است؛ این همکاری‌ها به ما کمک می‌کند تا بتوانیم به بهترین نحو ممکن از این آثار با ارزش حفاظت کنیم.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کاشمر مرمت مدرسه تاریخی حاج سلطان‌العلما را در راستای حفظ هویت فرهنگی و تاریخی کاشمر ضروری دانست و افزود: ما باید به نسل‌های آینده نشان دهیم که ارزش‌های فرهنگی و تاریخی‌مان چیست و چگونه می‌توانیم از آن‌ها محافظت کنیم.

وی در ادامه از شهروندان و فعالان میراث فرهنگی خواست تا در حفظ و نگهداری این بناها مشارکت کنند و در صورت مشاهده هرگونه آسیب به آثار تاریخی و یا حفاری غیرمجاز، مراتب را به اداره میراث فرهنگی اطلاع دهند.

مدرسه تاریخی حاج سلطان‌العلماء شامل ۴۰ اتاق مخصوص طلاب، مطبخ، ایوان‌های شمالی و جنوبی، بادگیر و مَدرس است و به عنوان یکی از مدارس علمیه معروف و مطرح در استان شناخته می‌شود؛ ضمن اینکه متولیان در این مدرسه‌ تاریخی از چندین سال قبل به دلیل فرسوده شدن و برداشتن چندین شکاف، مجبور شده‌اند این بنای ارزشمند را با زدن چهار ستون چوبی بر دیواره‌ها سرپا نگه دارند.

منبع: ایسنا

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.