به گزارش شهرآرانیوز؛ احمد حمزهزاده اظهار کرد: اولویتها و محدودیتهای مالی در مورد مرمت و بازسازی ابنیههای تاریخی استان مورد توجه قرار گرفته است، اما شهرداری تبریز، شهرداری مراغه و منطقه آزاد ارس به غیر از اعتبار یاد شده مساعدت و کمکهای مناسبی را برای تحقق مرمت ابنیههای تاریخی استان انجام دادند.
وی خاطرنشان کرد: توزیع اعتبار یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریالی یاد شده طوری انجام شده است که تمام شهرستانهای آذربایجان شرقی از آن منتفع شوند.
حمزه زاده افزود: در یکسال گذشته مرمت و ساماندهی اماکن و ابنیههای تاریخی در تبریز در باغ دو کمال، مجموعه ثبت جهانی شده مسجد کبود و ساماندهی محوطه تاریخی ربع رشیدی در حال انجام است که مراحل پایانی خود را میگذراند.
وی ادامه داد: در ساماندهی محوطه ربع رشیدی که با همکاری مجتمع بین المللی علمی و فرهنگی ربع رشیدی در حال انجام است کاوشهای باستان شناسی فصل چهارم انجام شده و هم اکنون مطالعات کاوشهای باستان شناسی فصل پنجم امسال آغاز شده است.
وی افزود: تعیین جهت مسیرهای گردشگری در محوطه تاریخی مجموعه ربع رشیدی از جمله اقدامات جدید انجام شده است.
وی همچنین با اشاره به اتمام ساماندهی، بازسازی و مرمت ارگ تاریخی علیشاه تبریز، گفت: مرمت این بنای تاریخی کهن به پایان رسیده و بر فراز ارگ اتاق فرماندهی عباس میرزا نیز مرمت شده است، محوطه سازی ارگ علیشاه از دیگر اقدامات انجام شده در این مجموعه دیدنی است.
معاون میراث فرهنگی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی نیز با اشاره به آغاز مرمت و بازسازی برخی از مساجد مهم و تاریخی استان گفت: مرمت مسجد قدیمی جامع تبریز، مسجد جامع هشترود، مسجد جامع تسوج، مسجد سیدحمزه تبریز و مسجد تاریخی شبستر به پایان رسیده است.
وحید نواداد ادامه داد: مساجد تاریخی مراغه بناب مسجد جامع مرند هشترود سراب و مسجد تاریخی قلعه چوق سراب از جمله مساجد تاریخی آذربایجان شرقی که مرمت آنها آغاز شده و در حال انجام است.
وی همچنین گفت: مخزن موزه آذربایجان و موزه تخصصی فرش تبریز در مجاورت مسجد کبود از جمله دیگر اماکن تاریخی است که مرمت آنها در دست اقدام است.
نواداد اضافه کرد: ساماندهی بافتهای تاریخی استان و جدارهسازی آنها مرمت و احیای افتهای تاریخی مثل حیدر تکیه سی تبریز، سنت استپانوس جلفا، مرمت و بازسازی تپه تاریخی "ماندگارنا" (یالدور) مرند، مُلک تالش ورزقان، بافت تاریخی مراغه، بافت بازار تاریخی تبریز از جمله گورجولر و خیابان امام خمینی تبریز همین طور کوچه پاساژ این شهر جداره سازی شده است.
وی یادآور شد: مرمت مدرسه تاریخی دارالفنون تبریز نیز مراحل پایانی خود را میگذراند و به زودی به پایان میرسد.
وی همچنین با اشاره به مرمت و بازسازی کلیسای جهانی سنت استپانوس جلفا گفت: مرمت تالار دانیال این مجموعه به پایان رسیده و محوطه سازی و کف سازی در این مجموعه ساماندهی شده و استحکام بخشی یکی از اضلاع کلیسا نیز که نیاز به ایجاد استحکام داشت، انجام شده است، ایجاد سیل بند در این مکان از دیگر اقدامات انجام شده است.
نواداد یادآور شد: بازسازی خانه اربابی وینق، حمام شبستر و حمام میلان اسکو، مساجد تاریخی مراغه و مساجد تاریخی بناب از جمله دیگر ابنیهها و اماکن تاریخی آذربایجان شرقی است که مرمت آنها امسال آغاز شده است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در یکسال گذشته ۱۲ اثر ناملموس در آذربایجان شرقی ثبت ملی شده، سه اثر طبیعی و هشت اثر غیر منگول نیز در فهرست این آثار قرار گرفته است.
وی همچنین گفت: حمام تاریخی کردشت جلفا مراحل واگذاری خود را به بخش خصوصی میگذراند و همچنین کاروانسرای الخلف تیکمه داش و جمال آباد میانه در مرحله واگذاری به سرمایهگذار است.
آذربایجان شرقی با برخورداری از انواع جاذبههای گردشگری و داشتن چهار هزار اثر، ابنیه و محوطه تاریخی و باستانی که ۲ هزار و ۲۶ مورد آنها در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، از استانهای گردشگری پذیر ایران به شمار میرود و ۴۰۰ خانه تاریخی در آذربایجان شرقی از ظرفیتهای گردشگری این استان است.
مجموعههای بازار تاریخی تبریز، کلیسای سنت استپانوس و کاروانسراهای خواجه نظر جلفا، گویجه بل و جمال آباد میانه از آثار جهانی آذربایجان شرقی است.
منبع: ایرنا