صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

آخرین وضعیت بازار حبوبات | احتمال کاهش قیمت‌ها وجود دارد؟

  • کد خبر: ۳۶۰۲۴۳
  • ۳۱ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۷
آغاز فصل برداشت نه تنها بازار حبوبات را به سمت ثبات نسبی سوق داده، بلکه امیدواری‌هایی برای کاهش قیمت‌ها و تعدیل فشار بر سبد مصرفی خانوار ایجاد کرده است

به گزارش شهرآرانیوز، بازار حبوبات ایران در شرایطی وارد فصل برداشت شده است که بیش از دو سوم نیاز مصرفی کشور از تولید داخل تأمین می‌شود و تنها بخش محدودی از آن وابسته به واردات است. برداشت محصولات این حوزه از اواخر بهار آغاز می‌شود و معمولاً عدس زودتر و لوبیا دیرتر به مرحله برداشت می‌رسد، هرچند زمان دقیق این فرآیند به نوع محصول و شرایط اقلیمی هر منطقه بستگی دارد. سال گذشته با مشکلاتی نظیر محدودیت منابع آبی و خسارت‌های ناشی از آفات، تولید لوبیا کاهش یافت و در نتیجه قیمت این محصول افزایش یافت، اما با آغاز فصل برداشت امسال، بازار امید به کاهش تدریجی قیمت‌ها دارد.

لپه چی: احتمال کاهش قیمت‌ها وجود دارد

در همین رابطه؛ داوود لپه‌چی، رئیس هیئت‌مدیره انجمن حبوبات ایران، با اشاره به آخرین وضعیت تولید و عرضه حبوبات در کشور گفت: حدود ۷۰ درصد حبوبات مصرفی ایران از تولید داخل تأمین می‌شود و ۳۰ درصد مابقی وارداتی است. وی تصریح کرد که برداشت محصولات از اواخر فصل بهار آغاز می‌شود؛ عدس از اواخر خرداد، و لوبیا از اواخر مرداد؛ هرچند زمان دقیق برداشت به نوع محصول و شرایط آب و هوایی بستگی دارد.

وی توضیح داد که کاهش تولید لوبیاجات در سال گذشته به دلیل مسائل آبی و آفت‌زدگی موجب افزایش قیمت شد، اما امسال با آغاز فصل برداشت، پیش‌بینی می‌شود قیمت‌ها کاهش یابد. رئیس هیئت‌مدیره انجمن حبوبات ایران اظهار کرد که کف قیمت لوبیا چیتی در بازار حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است و بسته‌بندی‌های کوچک در سوپرمارکت‌ها تا حدود ۴۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. وی تاکید کرد که کاهش قیمت‌ها منوط به تولید کافی و شرایط مساعد آب و هوایی است و در صورت بروز کمبود، واردات به موقع انجام خواهد شد تا بازار تأمین و قیمت‌ها کنترل شود.

لپه‌چی در ادامه ضمن اشاره به تأثیر افزایش قیمت جهانی و نرخ ارز بر قیمت تمام‌شده حبوبات توضیح داد که محصولاتی مانند لوبیاجات که بیش از ۸۰ درصد تولید داخلی دارند، کمتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند و عوامل آفت‌زدگی و مسائل آبی بیشترین اثر را بر تولید آنها دارد. وی افزود که محصولاتی مانند عدس که بخش قابل توجهی از آن وارداتی است، به تغییرات قیمت جهانی و نرخ ارز حساس‌تر هستند.

وی گفت که در ماه‌های اخیر جز لوبیا چیتی، سایر حبوبات افزایش قابل توجهی نداشته‌اند و تغییرات جزئی بیشتر ناشی از تورم عمومی بوده است. رئیس هیئت‌مدیره انجمن حبوبات تاکید کرد که واردات به موقع و تأمین ارز مناسب نقش مهمی در تعدیل قیمت داخلی دارد و می‌تواند از افزایش بی‌رویه قیمت‌ها جلوگیری کند.

وی در ادامه اظهار کرد که تعرفه‌های واردات و صادرات هرچند پایین هستند، اما هرگونه تغییر در آنها می‌تواند بر قیمت نهایی تأثیرگذار باشد. وی افزود که حمایت‌های غیرمستقیم دولت، مانند خرید تضمینی و کمک به مکانیزه کردن کشاورزی، به تولیدکنندگان کمک می‌کند، اما یارانه مستقیم برای حبوبات وجود ندارد.

لپه‌چی تصریح کرد که با توجه به فسادپذیری بالای حبوبات و محدودیت ماندگاری، قاچاق این کالا صرفه اقتصادی ندارد و بازار ایران عملاً به صورت رسمی تأمین می‌شود. وی تاکید کرد که حبوبات نمی‌توانند طولانی‌مدت نگهداری شوند و امکان دپو یا احتکار وجود ندارد.

وی گفت که چشم‌انداز شش ماه آینده بازار حبوبات با توجه به آغاز فصل برداشت، کاهش قیمت‌ها را محتمل می‌داند، به ویژه برای لوبیا چیتی. لپه‌چی اظهار کرد که وضعیت برداشت در استان‌های فارس و مرکزی مناسب است و پیش‌بینی می‌شود تا سه ماه آینده بازار از نظر قیمت ثبات نسبی داشته باشد. وی افزود که در صورت کاهش تولید، قیمت‌ها ممکن است افزایش یابند، اما با مدیریت مناسب، فشار غیرضروری بر مصرف‌کننده وارد نخواهد شد.

رئیس هیئت‌مدیره انجمن حبوبات توضیح داد که زنجیره عرضه حبوبات شامل چند مرحله از کشاورز تا مصرف‌کننده است. وی گفت، محصول پس از برداشت، سورتینگ و بسته‌بندی شده و سپس به بنکداران و شرکت‌های بسته‌بندی تحویل می‌شود که در نهایت به سوپرمارکت‌ها و هایپرمارکت‌ها می‌رسد. وی تصریح کرد که این فاصله چند مرحله‌ای باعث افزایش قیمت نهایی می‌شود، اما مدیریت عرضه و تقاضا و برنامه‌ریزی دقیق می‌تواند از فشار اضافی بر مصرف‌کننده جلوگیری کند.

لپه‌چی در ادامه ضمن اشاره به واردات لوبیا چیتی اظهار کرد که امسال واردات به موقع انجام شده و پیش‌بینی می‌شود قیمت این محصول کاهش یابد. وی گفت که امکان تولید نخود آبگوشتی برای تأمین بازار داخلی و صادرات به کشور‌های همسایه مانند پاکستان، عراق و هندوستان نیز وجود دارد.

وی در پایان تاکید کرد که با مدیریت مناسب، همکاری دولت و بخش خصوصی و واردات به موقع، بازار حبوبات ایران مسیر نسبتاً ثابتی را طی می‌کند و تعادل بازار حفظ خواهد شد، تا فشار اضافی به مصرف‌کننده وارد نشود.

منبع: خبرآنلاین

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.