با شروع فصل سرما چرخه ابتلا به بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا بیشتر از هرزمان دیگری میشود. اتفاقی که در محیطهای بسته شدت هم مییابد.
به گزارش شهرآرانیوز؛ با شروع فصل سرما چرخه ابتلا به بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا بیشتر از هرزمان دیگری میشود. اتفاقی که در محیطهای بسته شدت هم مییابد. ازاینرو، هیچچیز بهاندازه خودمراقبتی نمیتواند در پیشگیری از ابتلابه این بیماریهای ویروسی مؤثر باشد. همچنین برای کوتاه کردن دوره نقاهت و درمان و شکستن زنجیره انتقال فقط باید اطلاعاتمان را درباره آنها افزایش دهیم. موضوعی که امروز میخواهیم قدری درباره آن باهم صحبت کنیم.
منشأ سرماخوردگی
سرماخوردگی میتواند منشأ ویروسی یا باکتریایی داشتهباشد. این یعنی روش درمان هرکدام از آنها متفاوت خواهد بود.
نشانههای سرماخوردگی ویروسی و باکتریایی
سرماخوردگی ویروسی
- سوزش گلو
- خستگی و ضعف عمومی
- عفونت ریه
- درد کلیهها
- ترشحات چرکی بینی
- سردرد و تب بالا
- دردهای عضلانی و استخوانی
- تعریق و لرز خفیف
- اسهال و استفراغ در کودکان
سرماخوردگی باکتریایی
- گلودرد شدید
- درد خفیف بدن
- گرفتگی و آب ریزش بینی
- درد گوش و التهاب غدد لنفاوی
- سرفههای خلط دار
- سردرد و تب پایین
- بی حالی
- سرگیجه خفیف
- تهوع و استفراغ
برای تشخیص نوع سرماخوردگی فقط باید به نشانههای آن توجه داشت.
برای درمان دارویی سرماخوردگی ویروسی، متناسب با شدت بیماری و نشانههای آن، داروهای آنتیوایرال و برای سرماخوردگی باکتریایی، آنتیبیوتیک تجویز میشود.
***
۲۰۰ ویروس
بیش از ۲۰۰ ویروس مختلف میتواند سبب سرماخوردگی شود.
۲ تا ۳ بار
هر بزرگسال سالیانه متوسط ۲ تا ۳ بار به سرماخوردگی مبتلا میشود.
۲۰ درصد
در فصل شیوع آنفلوانزا حدود ۲۰درصد افراد به آن مبتلا میشوند.
***
۲ بیماری متفاوت
سرماخوردگی و آنفلوانزا دو بیماری جداگانه هستند که ویروسهای مختلف آنها را ایجاد میکنند. پس سرماخوردگی هیچگاه به آنفلوانزا تبدیل نمیشود.
نشانههای سرماخوردگی و آنفلوانزا
دوره واگیر
دوره بیماری سرماخوردگی و آنفلوانزا حدود ۲۴ساعت پیش و هفتروز پس از بروز نشانههای بیماری است و فرد در تمام این مدت ناقل محسوب میشود.
تفاوتهای اساسی
عوارض جانبی
سرماخوردگی: بدون عارضه است ولی گاهی میتواند سبب عفونت گوش و ریه، آسم و تبخال شود.
آنفلوانزا: عوارض جدی دارد و میتواند سبب تشدید التهاب و عفونت ریه و عفونتهای ثانویه و بهندرت عفونت مغزی شود.
واکسیناسیون
سرماخوردگی: ندارد
آنفلوانزا: دارد
دوره نقاهت
سرماخوردگی: کمتر از یک هفته
آنفلوانزا: بیشتر از یک هفته
- بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوانزا از نیمه شهریور تا نیمه مهر است.
ویروس آنفلوانزا
ویروس آنفلوانزا دارای انواع مختلفی است؛ A، B و C که نوع A آن شدت بیشتر و شیوع جهانی دارد.
مضرها برای دوره نقاهت
- نوشیدنیهای دارای کافئین
- تنقلات تحریککننده گلو مانند آجیلهای بوداده
- غذاهای فراوری شده و فستفودها
- الکل
- غذاهای چرب
- غذاهای شیرین
مفیدها برای دوره نقاهت
- سوپ مرغ
- آب گوشت
- سیر
- آب نارگیل
- چای و دمنوشهای گرم
- عسل
- زنجبیل
- غذاهای ادویهدار
- بلغور جو دوسر
- پروبیوتیکها
- میوههایی مانند موز و آووکادو
- سبزیجات برگ پهن
- ماهی سالمون
- شلغم
زمان مراجعه به پزشک
- تب پایدار بیش از سه روز
- بلع دردناک
- سرفه مداوم پس از دو تا سه هفته
- سردرد و گرفتگی پایدار بینی
- درد در اطراف چشمها و صورت همراه با ترشحات غلیظ بینی پس از یک هفته
افراد بالای ۶۵سال، خانمهای باردار، کودکان زیر دوسال، کمتر از بیستسالههایی که آسپرین مصرف میکنند، افرادی که بهعلت HIV، درمان با استروئید یا شیمیدرمانی سیستم ایمنی ضعیفی دارند، افراد بسیار چاق، بیماران مزمن ریه یا قلب و افراد مبتلابه اختلالات متابولیکی، مانند دیابت و کمخونی
۱ تا ۴ روز
از زمان آلوده شدن فرد به ویروس آنفلوانزا تا زمان بروز نشانهها معمولا یک تا چهارروز طول میکشد.
درمانهای تسکینی
نشانهها >> درمان تسکینی
- تب بیشتر از ۵/۳۸ درجه >> استامینوفن یا ایبوپروفن - خنک کردن بدن با حوله مرطوب
- گرفتگی بینی >> بخور آب سرد و اکالیپتوس - دوش آب گرم
- گلودرد >> مایعات گرم - غذاهای لطیف مانند سوپ- قرقره آب نمک
- سرفه >> مایعات گرم- بالاآوردن سر هنگام خواب - بخور آب سرد - قرقره آب نمک – شربت ضدسرفه - دمنوش آویشن
- خستگی و ضعف >> استراحت و خواب کافی
- حالت تهوع، استفراغ و اسهال >> مایعات زیاد - وعدههای غذایی بیشتر و با حجم کمتر - مصرف غذاهای کمچرب و کم ادویه مانند برنج، نان خشک، سیبزمینی، سوپ بدون شیر، موز و سیب
توصیههای مراقبتی لازم
- پرهیز از هرگونه تماس با افراد آلوده
- استراحت درخانه در صورت بیماری
- گرفتن بینی و دهان با دستمال در صورت عطسه و یا سرفه
- زدن ماسک در طول دوره بیماری
- شستن مرتب دستها و پرهیز از دست زدن به چشم، بینی و دهان
- داشتن استراحت و خواب کافی
- مصرف زیاد آب و مایعات گرم و موادغذایی مقوی و سالم
- پوشیدن لباس گرم و خشک، همراه با شالگردن، کلاه و دستکش در روزهای سرد
- انجام واکسیناسیون برای گروههای پرخطر مانند سالمندان، کارکنان بخش درمان و بیماران مزمن
- تهویه روزانه هوای محیط کار یا خانه
- حفظ دمای محیط بین ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد
- درمعرض هرگونه دود نبودن
- انجام منظم ورزش و داشتن فعالیت بدنی کافی
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و دارای ویتامینهای A، B۶، B۹، B۱۲، C، D و برخی موادمعدنی مانند مس، آهن، سلنیم، روی برای تقویت سیستم ایمنی بدن
- حفظ فاصله با دیگران و پرهیز از دستدادن و روبوسی