در پی گرانشدن شیر و لبنیات، مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروری خراسانرضوی در تشریح علت گرانی شیر خام با بیان اینکه هزینههای تولید افزایش یافته و مدتهاست دامداران شیر و گوشت را زیر قیمت تمامشده عرضه میکنند، گفت: افزایش قیمت نهادههای دامی به همراه کمیابشدن آن در چند ماه گذشته موجب شده قیمت واقعی هر کیلوگرم شیرخام بدون ذرهای سود برای دامدار به ۵۱۶۰ تومان برسد، درحالیکه در بهترین حالت ۴۵۰۰ تومان از آنها خریده میشود.
سعیده ساجدینیا | شهرآرانیوز - امین هراتی در گفتوگو با شهرآرانیوز با اشاره به قیمت نهادههای دامی، گفت: اکنون جو در بازار وجود ندارد و قیمت آن به ۴۸۰۰ تومان رسیده، درحالیکه قیمت دولتی آن ۱۵۰۰ تومان است و باید با همین عدد به دست دامدار برسد، اما اینگونه نیست و حتی دولت هم رأسا اعلام کرده است که فقط ۳۰ درصد نیاز نهادههای دامی دامداران را تأمین میکند و بهاینترتیب ۷۰ درصد خوراک دام از بازار آزاد تهیه میشود.
او قیمت هر کیلو ذرت را ۴۸۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: دامداران درحالی برای خرید خوراک دام از بازار آزاد ناگزیر هستند که فقط قیمت جو و ذرت در چند ماه گذشته سهبرابر افزایش یافته است. این درحالی است که اگر قیمت دولتی این نهادهها ۱۵۰۰ تومان بود، در بازار آزاد نهایت با ۱۸۰۰ تومان بهدست دامدار میرسید، اما اکنون تفاوت قیمت دولتی نهادهها با قیمت آزاد آن چند برابر شده است.
سایه ضعف بزرگ سیستم نظارتی بر افزایش قیمتها
هراتی با بیان اینکه «کل خوراک دام مورد نیاز کشور با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود»، اظهار کرد: جای سؤال دارد در شرایطی که نیاز دامداران با ارز دولتی وارد میشود، چرا باید بازار آزاد هم فعال باشد و حالا قیمت نهادهها در این بازار سهبرابر افزایش پیدا کرده باشد؟! این مسئله ضعف بزرگ سیستم نظارتی را نشان میدهد.
بیشتر بخوانید:
مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروری خراسان رضوی با اشاره به شفافیت سامانه بازارگاه، افزود: همه ورودیها و خروجیها در این سامانه بهطور کامل، شفاف و مشخص است و امکان رصد و پیگیری دارد، اما هیچ نظارتی بر روی بخشی که خارج از این سامانه درحال عرضه است، وجود ندارد و مبدأ و مقصد نهادههایی که در بنادر بارگیری میشوند، مشخص نیست.
هراتی با اشاره به اینکه «۸۰ درصد هزینههای تولید مربوط به نهادهها میشود»، گفت: قیمت کاه اینک به ۱۵۰۰ تومان رسیده و کلزا که تا ۳ ماه پیش نهایت ۵۰۰۰ تومان بود، اکنون قیمتش به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته و این درحالی است که قیمت شیر و گوشت متأثر از وضعیت نهادههای دامی و هزینههای تولید است و بهمحض اینکه فردا دولت تأمین ۳۰ درصدی خوراک دام را به ۷۰ درصد برساند و خوراک دام به قیمت دولتی در بازار توزیع شود، قیمت شیر و گوشت هم کم میشود.
«فعلا نخرید... ارزان میشود!» واقعیت ندارد!
این مسئول تصریح کرد: شیر و گوشت عرضهشده در بازار هم اکنون زیر قیمت تمامشده برای دامداران عرضه میشود. در واقع بهجای اینکه دولت یارانه شیر و گوشت را به دامدار بدهد، دامدار به مردم میدهد و اگر این وضعیت کنترل و مدیریت نشود، بهزودی باید شاهد افزایش افسارگسیخته قیمتها در این بخش باشیم. اینکه رایج شده است میگویند «فعلا نخرید... ارزان میشود!» واقعیت ندارد، زیرا با نخریدن اتفاقی نمیافتد، بلکه باید مدیریت صحیح را در پیش گرفت.
مدیرعامل اتحادیه صنعت دامپروری خراسان رضوی با اعلام اینکه شماری از واحدهای دامپروری استان تعطیل شدهاند، هشدار داد: در پی کمبود و گرانی کنجاله سویا، تولید شیر در خراسان رضوی در ۲ ماه گذشته کاهش جدی داشته و طبق آخرین برآوردها، نزدیک به ۳۰۰۰ تن شیر تولید شده است.
هراتی تأکید کرد: بر این اساس تا زمانیکه مشکل نهادهها برطرف نشود و با قیمت دولتی به دست دامدار نرسد و ضعف نظارتی حل نشود، نهتنها نباید توقع ارزانشدن قیمتها را داشت، بلکه باید منتظر افزایش قیمتهای بعدی هم باشیم.