مصرف زیاد برنج سفید موجب افزایش چربی شکم، ریسک دیابت نوع دوم و سندرم متابولیک میشود، اما سؤال این است که چقدر برنج بخوریم؟
به گزارش شهرآرانیوز، برنج سفید از مواد غذایی محبوب مردم قاره آسیا است به طوری که مردم این قاره ۹۰ درصد برنج دنیا را مصرف میکنند. در ایران نیز استفاده از این برنج متداول بوده و جزو پر مصرفترین مواد غذایی میباشد.
برنج سفید منبع متراکم کربوهیدراتها است و گلایسمی بالایی دارد بنابراین پس از خوردن آن قند خون افزایش مییابد. این ماده غذایی فاقد پروتئین و دارای چربی اندکی است. اگر علاقمند به خوردن برنج هستید و هر روز از این غذای خوشمزه استفاده میکنید، بهتر است با عوارضی که استفاده زیاد از برنج سفید برای شما ایجاد میکند آشنا شوید.
عوارض مصرف زیاد برنج سفید
چربی شکم
مطالعات بر روی افرادی که خیلی کم از کربوهیدرات تصفیه شده مثل برنج سفید استفاده میکنند، نشان داد این افراد چربی شکمشان کمتر از آنهایی است که بیشتر از کربوهیدراتهای تصفیه شده استفاده میکنند بنابراین افرادی که بیش از حد از برنج استفاده میکنند، به چاقی شکمی مبتلا خواهند شد.
در صورتی که شما بدون تحرک باشید، پس از خوردن برنج گلوکز وارد سلولهای عضله میشوند تا به صورت چربی ذخیره شوند. خوردن برنج بعد از تمرین و ورزشی سخت که بدن گلوکز کمی دارد، سبب افزایش ذخیره گلوکز در عضلات که به آن گلیکوژن میگویند، کمک میکند.
برای جلوگیری از چاقی شکمی به جای برنج سفید و کربوهیدراتهای تصفیه شده، برنج قهوهای و غلات سبوس دار استفاده نمایید.
افزایش قند خون
پس از خوردن برنج قند خون افزایش مییابد و انسولین از پانکراس ترشح میشود. انسولین، ذخیره گلوکز و همچنین اندوخته چربی را بیشتر میکند. خوردن مقدار زیاد برنج سفید منجر به افزایش ریسک دیابت نوع دوم میشود.
میزان قند خون پس از خوردن برنج قهوه ای، به اندازه برنج سفید، افزایش نمییابد. بعد از خوردن برنج قهوه ای، انسولین کمتری برای ترشح شدن لازم است.
سندرم متابولیک
خوردن زیاد برنج سفید باعث افزایش ریسک سندرم متابولیک میشود. چاقی شکمی، میزان بالای تری گلیسیرید، کم بودن کلسترول خوب یا HDL، فشار خون بالا و بالا بودن قند خون ناشتا از دیگر عوامل ایجاد کننده سندرم متابولیک هستند.
ابتلا به چربی خون و فشار خون
افرادی که در برنامه غذایی خود برنج فراوانی جای داده اند و بیشتر از بقیه برنج سفید میخورند، فشار خون و تری گلیسیرید بالایی از دیگر افراد دارند.
اختلالات عصبی
خوردن زیاد برنج سفید اختلالات عصبی بوجود میآورد به خاطر همین بهتر است که مقداری شلتوک برنج را داخل یک پارچه ریخته در برنج قرار دهید که همراه آن پخته شود.
معایب خوردن برنج در دوران بارداری
مصرف بیش از حد برنج در دوران بارداری سبب بالا رفتن وزن خانم باردار میشود.
برنج سفید دارای شاخص گلیسمی بالایی است بنابراین سبب ابتلای خانم باردار به دیابت بارداری میشود.
برنج دارای مقدار قابل توجهی از آرسنیک است که مصرف بیش از حد برنج ممکن است منجر به مرگ زودرس یا تولد زود هنگام جنین شود.
طبع برنج
طبع برنج سرد و خشک است و مصلح آن زعفران، شوید، زیره سیاه و خیساندن در آب نمک میباشد.
مضرات خوردن برنج نپخته
برنج نپخته حاوی تخم باکتریهایی است که میتوانند باعث مسمومیت غذایی شوند. این باکتریها سمومی تولید خواهند کرد که موجب اسهال یا استفراغ میشوند.
مضرات برنج تاریخ مصرف گذشته
تاریخ بهترین زمان مصرف آن دو سال بعد از شالیکوبی است. از مهمترین علایم برنجهای تاریخ مصرف گذشته تغییر رنگ مایل به قهوه ای، شکننده بودن برنج ها، کپک زدگی، کرم زدگی، رطوبت و تغییر طعم است.
اگر تاریخ مصرف بهینه برنج گذشت، آن را تست کنیم و اگر این برنجها از نظر سلامت تائید نشدند باید خوراک دام شده و مورد مصرف صنعتی قرار گیرند یا اینکه به طور کل معدوم و به کود زیستی تبدیل شوند.
علت سالم ماندن مردم آسیای شرقی با وجود خوردن برنج فراوان
زیرا به محض احساس سیری از خوردن دست میکشند.
تحرک زیادی دارند و اوقات خود را به استراحت تلف نمیکنند.
در یک رژیم آسیایی میوه جات، سبزی جات، چای سبز و... از جایگاه ویژهای برخوردار است.
برای در امان ماندن از مضرات مصرف زیاد برنج، چقدر برنج بخوریم؟
یک ظرف کوچک برنج در کنار یک وعده غذایی سالم که حاوی مقدار متعادلی پروتئین و چربی است، بخورید.
اگر به خوردن برنج علاقمند هستید حتما از نوع دیگر آن یعنی برنج قهوهای استفاده نمایید.
برنجی که میخورید باید از نوع سالمترین منبع برنج باشد، زیرا بعضی از انواع برنج، بیشتر از حد مجاز آرسنیک دارند.
سبک زندگی فعال داشته باشید و ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
از خوردن بیش از حد برنج سفید بپرهیزید.
فقط به جای خوردن برنج سفید از انواع گوناگون و متنوع غلات سبوس دار استفاده کنید.
افرادی که نباید از برنج سفید استفاده کنند:
افراد دچار چاقی بیش از حد بهتر است به جای برنج سفید از غلات سبوس دار استفاده نمایند.
افراد دچار دیابت از مقدار کمتری برنج استفاده کنند تا قند خونشان بالا نرود.
افرادی که یبوست دارند باید برنج کمتر بخورند.
برنج کته یا آبکش، کدام بهتر است؟
هر قدر برنج بیشتر به صورت کته طبخ شود و کمتر آبکش شود، ارزش غذایی موجود در آن بیشتر خواهد بود.
میدانید که حرارت باعث جذب املاح موجود در مواد غذایی شده و به دلیل انکه برنج آبکش در معرض حرارت بیشتری قرار میگیرد، پس جذب قند آن بیشتر بوده و انتخاب مناسبی برای افراد دیابتی به شمار نمیآید.
زمانیکه برنج به صورت کته طبخ میشود، ویتامینهای موجود در آن طی مراحل پخت حفظ شده و به همین دلیل ارزش غذایی بیشتری دارد.
منبع:بهداشت نیوز