چگونه با شرایط قرنطینه کنار بیاییم و برای آن برنامه داشته باشیم تا هم حوصله مان سر نرود، هم با کنار هم بودن و تداخل نقشها و وظایف جدید در خانه به مشکل برنخوریم. در این مطلب بخوانید.
معصومه متین نژاد | شهرآرانیوز؛ بیش از ۹ ماه از آغاز شیوع گسترده کووید ۱۹ در کشورمان میگذرد. تا اندازهای به هم زیستی مسالمت آمیز با این میهمان ناخوانده رسیده بودیم که اجرای دور جدید قرنطینههای عمومی به ما یادآوری کرد کشور در وضعیت بحرانی به سر میبرد. رسیدن آمار تلفات روزانه کرونا از ۳۰ به بیش از ۴۸۰ نفر، دیگر نامش هم زیستی مسالمت آمیز نیست. باید برای ریشه کنی این دشمن نامرئی فکری کرد به ویژه که نه درمانی دارد، نه میتوان به واکسن نیامده اش اعتماد کرد.
متأسفانه دانش ما درباره این ویروس در مقایسه با ۹ ماه پیش تغییری چندانی نکرده است و هم چنان باید بر روشهای پیش گیری اتکا کرد، روشهایی که کم وبیش همه ما از آن مطلعیم، اما در چگونگی اجرایش مشکل داریم. چرا؟ چون هنوز یادنگرفته ایم چگونه با شرایط قرنطینه کنار بیاییم و برای آن برنامه داشته باشیم تا هم حوصله مان سر نرود، هم با کنار هم بودن و تداخل نقشها و وظایف جدید در خانه به مشکل برنخوریم. چاره جویی برای این مسئله، کمک میکند در هفته باقی مانده از قرنطینه و در صورت تمدید آن در هفتههای بعد، راحتتر با شرایط کنار بیاییم.
اصل اول در روزهای خانه نشینی
اصل اول در این روزهای قرنطینه حفظ سلامت عمومی بدنمان است. حتی اگر در خانه، امنترین جای دنیا، باشیم، باز هم لازم است برای این منظور تدابیری بیندیشیم. این رفتار میتواند سلامت عمومی ما را در خانه تضمین کند: استراحت منظم، خواب کافی، ورزش، شست وشوی مداوم دست ها، استفاده نکردن از وسایل مشترک، حفظ پاکیزگی داخل منزل، استفاده از تهویه و جریان هوای مناسب در خانه، داشتن کمترین ارتباط با فضای خارج از خانه، پرهیز از تجمع و هم جواری با بیماران دارای علائم تنفسی، تغذیه مناسب و مصرف کمتر غذاهای آماده و فراوری شده، پخت کامل مواد غذایی مانند گوشت و تخم مرغ و خودداری از تماس با حیوانات از هر نوعی.
نکته: شنیده اید که ویروس با آب داغ و در زمان بالا از بین میرود. این موضوع نباید باعث شود که از استحمام با آب داغ برای این کار استفاده کنید، چون برای سلامتی به شدت مضر است.
نکته: خریدکردن چه حضوری چه غیرحضوری شما را با فضای خارج از خانه وصل میکند؛ بنابراین لازم است پس از خرید کالا و آوردن آنها به داخل خانه، بسته بندی آنها را دور بیندازید و سریع دست هایتان را بشویید. از تماس دست با صورت در فاصله خرید تا شست وشو هم باید پرهیز کرد.
چرا باید قرنطینه را جدی بگیریم؟
نتایج بررسیها نشان میدهد: هرچه بیشتر در معرض ویروس کووید ۱۹ قرار بگیرید، خطر ابتلای قطعی به کرونا بیشتر میشود. چنانچه کارکنان بخش بهداشت و درمان نیز با وجود استفاده از وسایل حفاظتی کامل و رعایت همه دستور حفاظتی، در مقایسه با دیگران بیش از ۳۰۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند. از زمان شیوع ویروس کووید ۱۹ در ایران، یعنی اسفندماه ۹۸، سپیدترین روز کرونایی ۵ خرداد با ۳۴ فوتی و آرامترین روز کرونایی ۱۳ اردیبهشت با ۸۰۲ مورد ابتلا بوده است که نتیجه اجرای قرنطینه عمومی دور اول در فروردین و سخت گیری رعایت دستورهای بهداشتی پس از آن به شمار میرود.
بایستههای قرنطینه در قرنطینه
این روزها حتی اگر به یک سرماخوردگی کوچک هم مبتلا شده باشید باید احتمال کرونا را بدهید؛ بنابراین مسئله بعدی که باید در این روزها به آن توجه کنید، قرنطینه در شرایط قرنطینه است. فرد قرنطینه شده باید در اتاقی جداگانه با تهویه مناسب زندگی کند. در کنار آن، باید از تهویه مناسب (باز بودن پنجره ها) در مناطق مشترک خانه مانند آشپزخانه و حمام هم اطمینان خاطر داشته باشید، حتی با سردی هوا. دیگر اعضای خانواده هم باید در فضایی مجزا زندگی کنند و درصورت فراهم نبودن شرایط، فاصله بیش از یک متر را در همه حالتها با فرد قرنطینه شده حفظ کنند.
یادتان باشد محدودههای مشترک را به کمترین میزان و استفاده از لوازم مشترک را به صفر برسانید. کسی هم که وظیفه پرستاری از فرد قرنطینه شده را دارد باید سالم و بدون بیماری مزمن باشد. هنگام حضور در اتاق فرد قرنطینه نیز باید ماسک زد و دستها را شست. در ضمن، هرروز باید با استفاده از مواد ضدعفونی کننده حاوی کلر، لوازم اتاق خواب و روشویی دست شویی را ضدعفونی کرد و لوازم فرد قرنطینه شده را با آب گرم ۶۰ تا ۹۰ درجه و مواد شوینده جداگانه شست تا بیماری به دیگر اعضای خانواده سرایت نکند.
نکته: اگر بعد از ۱۴ روز علائمی از فرد قرنطینه شده ندیدید، میتوانید به قرنطینه پایان بدهید. قرنطینه برای فرد بیمار هم پس از بهبودی باید تا ۲ هفته ادامه پیدا کند.
چرا باید ماسک بزنیم؟
بررسیها نشان میدهد: اگر ۹۵درصد مردم بدون در نظر گرفتن دیگر دستورهای بهداشتی، فقط یک هفته ماسک بزنند، متوسط مرگ ومیرهای روزانه تا نصف کاهش مییابد.
اگر فرد سالمی ماسک بزند و با فرد ناقلی که ماسک ندارد در تماس باشد، احتمال انتقال بیماری ۷۰ درصد است. اگر فرد سالم ماسک نزده باشد و با فرد ناقلی که ماسک دارد در تماس باشد، امکان انتقال ۵ درصد خواهد شد و در صورتی که هردو ماسک داشته باشند، امکان انتقال ویروس به ۵/۱ درصد خواهد رسید.
استفاده مناسب از فرصت باهم بودن
این روزهای در خانه ماندن آن هم با این شرایط اقتصادی، کار بسیار سختی است، اما چارهای نیست. باید حتی با وقفهای دوهفتهای تا اندازهای از فشاری که به کارکنان بخش بهداشت و درمان وارد میآید کاست. هم چنین با توجه به شروع موج سرما و هم زمانی شیوع آنفلوانزا با کرونا، باید کشور را برای برون رفت از شرایط بحرانی پیش رو همراهی کرد. برای همین، توصیه میکنیم به قرنطینه خانگی به عنوان فرصتی ناب برای کنار هم بودن همه اعضای خانواده نگاه کنید، نه اجباری که باید هرچه زودتر آن را به پایان برسانیم. لازمه آن برنامه ریزی مناسب با دیگر اعضای خانواده است تا کارهایی را که دوست دارید با هم انجام بدهید.
سرگرمیهای جدید و خلاقانه
یکی از کارهای معمول و تکراری خانمهای کدبانو آشپزی است که خیلی وقتها هم خسته کننده به نظر میرسد. اگر همین کار تکراری و به ظاهر معمولی را همراه بچهها و همسرتان انجام دهید، دیگر خسته کننده نیست. خلق طعمها و غذاهای جدید یا برگزاری یک مسابقه آشپزی و شیرینی پزی بین شما و همسرتان و بچهها میتواند لذت یک آشپزی گروهی را کامل کند. جز آشپزی، میتوانید فعالیتهای گروهی دیگری نظیر درست کردن کاردستی و کارهای هنری و خلاقانه نیز انجام بدهید.
بازیهای گروهی و قدیمی
اگر خانه تان ویلایی است، خوش به حالتان! اگر هم نیست، خیلی ناراحت نشوید، چون برای انجام بازیهای گروهی آن قدر حق انتخاب دارید که اگر قرار باشد همه ۲۴ ساعت روز را هم به آن اختصاص بدهید، وقت کم میآورید. بهتر است برای این منظور، نظرسنجی کنید و بچهها را بیش از هر زمان دیگری درگیر کنید. درست کردن پازلهای بزرگ، هُب، منچ و مارپله، بازی حدس بزن، اجرای پانتومیم، تیله بازی، هفت سنگ، نون بیار کباب ببر، گل یاپوچ و اسم فامیل گروه کوچکی از بازیهای دوران کودکی مان هستند که هم برای ما خاطره سازند و هم بچهها آنها را دوست دارند. فرصتی را هم برای بازیهای موبایلی بگذارید تا علایق بچهها نادیده گرفته نشود.
همه برای یک هدف واحد
اینکه همه اعضای خانواده در خانه باشند و سنگینی کارها بر دوش یک نفر باشد منصفانه نیست. برای همین، لازم است کارهای خانه را بین همه اعضا تقسیم کنید و در پایان روز، از همه بخواهید یک گزارش کار اجمالی بدهند. بهتر است این تقسیم کار با توجه به علایق و تواناییهای هر فرد صورت بگیرد و حکم زنگ تفریح را داشته باشد. میتوانید برای تشویق همه به همکاری، از راه حلهای خلاقانه نیز کمک بگیرید. برای نمونه ساعتی را برای انجام وظایف همه بگذارید و پس از آن، یک کار گروهی و موردعلاقه همه در کنار صرف چای و شیرینی انجام بدهید.
فرصتی برای آشتی با کتاب
خواندن یک کتاب خوب لذتی دارد که نمیتوان آن را در هیچ چیز دیگری جست وجو کرد. پیشنهاد میکنیم از فرصت پیش آمده برای اینکه بتوانید چند کتاب از کتابهای مورد علاقه تان را تمام کنید و بچهها را نیز همپای خودتان به مطالعه وادارید نهایت استفاده را بکنید. برای این منظور هم میتوانید گروهی کتاب بخوانید هم فردی. توصیه میکنیم ساعتی را برای مطالعه گروهی و بحث درباره کتاب خوانده شده در جمع و ساعتی را هم به مطالعه فردی خودتان اختصاص بدهید. میتوانید از بچهها بخواهید درباره داستان کتابی که گروهی خوانده اید مطلبی تهیه کنند یا آخر داستان را تغییر دهند و به جای نویسنده یک پایان متفاوت برای آن خلق کنند و درجمع بخوانند.
دیدن فیلمهای سینمایی خوب
این روزها که تلویزیون به محور تمرکز مردم و منبع اصلی دریافت اخبار مربوط به بیماری کرونا تبدیل شده است، فیلمهای زیادی هم در قالب سریال و فیلم سینمایی دارد که میتوانید از میان آنها با هر سلیقهای که دارید انتخاب و تماشا کنید. جدا از این فرصت عالی، میتوانید فیلمهای دیگری هم برای تماشای گروهی یا فردی تهیه کنید. توصیه ما به شما انتخاب فیلمهای کمدی و طنز است که کمی از تلخی این روزها بکاهد. در ضمن، میتوانید برای دیدن فیلمهای خانوادگی، همان فضای سینما را برای بچهها مهیا کنید تا آنها فضای متفاوت تری را از تماشای فیلم در تلویزیون و بودن در کنار شما در این روزها که سینماها هم تعطیل اند احساس کنند.
آموزش گروهی و رایگان زبان
امروزه یادگیری زبان دوم برای بچهها به امری ضرور و امتیازی خاص تبدیل شده است و کمک میکند آینده روشن تری پیش رو داشته باشند. برای همین، یکی از خلاقانهترین کارهایی که میتوان در این روزها به صورت گروهی در خانه شروع و دنبال کرد یادگیری یک زبان جدید است. زمان خاصی را مشخص کنید. برای نمونه ۲۰ دقیقه در هر روز، و به کمک یکی از کانالهای آموزش رایگان و اصولی زبانهای بیگانه، شروع به حفظ گروهی واژهها و جملات کنید. خوبی استفاده از این روش این است که میتوانید درسها را با هم مرور کنید، فیلمهای آموزشی ببینید و مکالمه گروهی داشته باشید.
افزایش اطلاعات موسیقایی
گوش دادن به یک آهنگ خوب درست به اندازه خوردن یک غذای لذیذ و خوشمزه که جسم را میسازد، میتواند روح و روان را هم شارژ کند. لطفا در این روزها حتی اگر علاقه دارید، به دلیل فشارهای روانی زیادی که به همه وارد شده است، قید گوش دادن به موسیقیهای تند، غمناک و جگرسوز را بزنید و در محیط خانه از موسیقیهای آرام و شاد استفاده کنید. میتوانید پس از گوش دادن به یک موسیقی خاص، درباره خواننده یا خوانندگان و نوازندگان آن نیز با هم حرف بزنید و اطلاعات بچهها را درباره انواع موسیقی و انتخابهای درست افزایش دهید.
من، خودم و قدری تنهایی
زمان خاصی را هم به خودتان و دل مشغولی هایتان اختصاص بدهید. اینکه خود یا دیگران را موظف کنید همه ۲۴ ساعت شبانه روز را با هم باشید، فکر خوبی نیست. بهتر است یکی دو ساعت یا شاید هم بیشتر برای رسیدگی به کارهای عقب افتاده یا سرگرمی و دل مشغولیهای شخصی هرکس مشخص کنید. این کار نوعی تخلیه روانی و شارژ دوباره هم به حساب میآید و باعث میشود بعد از پایان این زمان، همه آمادگی پذیرایی روانی از یکدیگر را داشته باشند. اینکه چه کاری میکنید مهم نیست. کافی است کمی با خودتان تنها باشید.
راهکاری برای دوری از تنش بیشتر
یکی از ویژگی های تعطیلات مانند همین روزهای قرنطینه، در کنار هم بودن بیش از معمول است که باعث می شود افراد به جزئی نگری در کارهای هم وادار شوند و مشکلاتی که تا دیروز به چشم نمی آمدند و پیش پا افتاده به نظر می رسیدند بزرگ شوند و نتوان نادیده شان گرفت. این آغازی می شود برای بگومگوها و به اصطلاح گیردادن های زوج ها به یکدیگر که گاهی تحمل ناپذیر است. برای همین، پیشنهاد می کنیم توصیه های زیر را این روزها جدی تر بگیرید.
ما آدم ها مجموعه ای از ویژگی های اخلاقی و رفتاری خوب و بد هستیم و کسی هم از این قاعده مستثنا نیست. بنابراین هر وقت قصد داشتید درباره رفتاری به همسرتان خرده بگیرید، کافی است چند لحظه خودتان را جای او بگذارید و از زاویه دید او هم به آن مسئله یا رفتارهای خودتان نگاه کنید.
اگر از رفتار یا اخلاقی در همسرتان خوشتان نمی آید و به قول معروف روی اعصابتان است، سعی کنید از راهش وارد شوید. هر آدمی قلق خاص خودش را دارد و پیدا کردن آن هم به زیرکی خاصی نیاز ندارد.
با نگاه واقع بینانه به خود و همسرتان، به مرور از سطح توقعات و انتظاراتی که دارید بکاهید. سعی کنید برای حفظ سلامت روان خودتان هم شده همسرتان را با همه ویژگی های مثبت و منفی اش بپذیرید و مدام در تلاش برای تغییر او و عالی شدنش نباشید.
انتقادکردن پدیده ای درست و منطقی و حق شماست. کسی هم بر سر آن حرفی ندارد، اما نباید فراموش کرد که حد و اندازه دارد و نباید مدام و پشت سر هم صورت بگیرد. گذشته از آن، مطرح کردنش هم راه و روش خاصی دارد. یعنی پیش از بیان هر نکته منفی، باید روی نقاط قوت فرد در همان زمینه دست گذاشت و آن را بزرگ کرد، سپس دلسوزانه نقاط ضعفش را هم بیان کرد.
داشتن وقت اضافه در خانه به معنای آن نیست که مدام سرتان داخل گوشی باشد و در فضای مجازی بگردید. این مسئله در موارد بسیاری باعث ناراحتی زوج ها می شود. باید بتوانید برای خودتان بیش از قبل برنامه ریزی داشته و به آن پایبند باشید. یعنی خودتان را متعهد کنید روزانه یکی دو ساعت بیشتر برای این موضوع وقت نگذارید. در عوض، به کارهای مشترک مانند فیلم دیدن و بازی کردن با دیگر اعضای خانواده بپردازید.
همیشه با صدایی آرام با یکدیگر صحبت کنید. هرگز از کلمات تهدیدآمیز استفاده نکنید. اجازه صحبت و اظهارنظر را در هر شرایطی به همسرتان بدهید. نظر خود را کمتر تحمیل و هیجاناتتان را بیشتر کنترل کنید. مراقب زبان بدنتان هم باشید و از آن آگاهانه و به موقع استفاده کنید. تمرین کنید همدلی بیشتری با هم و درک متقابلی از یکدیگر داشته باشید. هم چنین تلاش کنید همیشه به هم حس مثبت هدیه بدهید.
برای در کنار هم بودن قوانینی وضع کنید و انتظاراتی را که از هم دارید، در نشستی صمیمی با یکدیگر در میان بگذارید. می توانید برای همه اعضای خانه وظایفی تعیین کنید که در این روزهای در خانه ماندن، سنگینی کارها فقط به یک نفر فشار نیاورد.