شهرآرانیوز؛ دعوای ساختگی راه میاندازند، در لایو حرکات شرمآور میکنند و حرفهای عجیب میزنند، به سلبریتیهای داخل کشور میپرند، مدعی افشاگری میشوند، حاضر میشوند نامزدشان را وارد رابطه ساختگی با یکی دیگر از شاخهای اینستاگرامی کنند و همه این کارها برای نگهداشتن مخاطب در صفحه اینستاگرامشان است. اشتباه است اگر فکر کنید ماجرا به یک سرگرمی ساده ختم میشود. داستان پیچیدهتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید و پشت همه این پستهای جنجالبرانگیز یک مافیای بزرگ و سازماندهیشده به نام مافیای سایتهای شرطبندی است.
مافیایی که مدتهاست با استفاده از بستر اینستاگرام و با جذب شاخهای مجازی به ترکیه شبکه بزرگ تبلیغاتی برای خودش دستوپا کردهاست و حالا آن قدر بازارشان سکه شده است که از خوانندههای ایرانی تا لسآنجلسی به سمتشان کشیده میشوند.
راهبرد گردانندگان سایتهای شرطبندی یکی است؛ افزایش اعضا. اما هرکدام یک تاکتیک را برای تحقق این هدف بهکار میگیرند. اتاق فکر و ایدهپردازی دارند و پشت هر پست بهظاهر اتفاقی آنها یک برنامه از پیش تعیینشده است. با همین شگردها بعد از مدتی تبدیل میشوند به سلبریتیهای مجازی و افزایش محبوبیت در میان دنبالکنندگانشان برای آنها اعتبار ایجاد میکند. در مرحله بعد با اتکا به این اعتبار مجازی، جمعیت زیادی از دنبالکنندگان را به صرف پولهای خود در سایتهای شرطبندی و کازینوهای آنلاین ترغیب میکنند.
آنها خیلی خوب میدانند در هر مرحله از این بازی چه برگی را برای مخاطب رو کنند. با ایجاد حاشیه، جنجالی در اینستاگرام راه میاندازند و میلیونها نفر را به سمت صفحه شاخهای مجازی میکشانند.
حاشیههای جنجالی یکماه قبل فضای مجازی را مرور کنید. جوانکی آسوپاس که بعد از 2سال مهاجرت به ترکیه، راهاندازی سایت شرطبندی و خالیکردن حساب جوانان زندگی لاکچری برای خودش دستوپا کرده است و با دختری زندگی میکرد، با یک جنجال اینستاگرامی و به قول خودشان کاتکردن، در چندروز چندهزار نفر را به فالوئرهایشان اضافه میکند. درحالیکه تا چندوقت قبل با پستهایی از خصوصیترین لحظات زندگیشان و تفریحات آنچنانی جوانان را با خود همراه کرده بودند، به این نتیجه میرسند که هرکدام بهتنهایی ادامه راه را پیش بروند و با سایتهای شرطبندی و گذاشتن کلاهی گشاد بر سر جوانان و گرفتن پولشان طی مسیر کنند.
در همین زمان که یکی بر طبل جدایی میکوبد، برادرش که صاحب یکی دیگر از سایتهای شرطبندی است، برای عقبنماندن از پروژه افزایش دنبالکنندگان، عروسی لاکچری راه میاندازد و کلیپهای عاشقانهشان موتور جستوجوی اینستاگرام را پر میکند. همه این جنجالها نه اتفاقی که برنامهریزیشده است و هدف نهایی آن افزایش لشکر فالوئرهاست. لشکر فالوئرها و سرمایه اجتماعی را که با خود همراه کردند، با تبلیغ سایتهای شرطبندی، آنها را به سرمایه اقتصادی تبدیل میکنند.
دلالهای میز قمار این روزها روی یک سناریو تازه دست گذاشتهاند؛ روی چهرههای هنری معروف و جذب آنها به سایتهای شرطبندی؛ از بازیگر گرفته تا خواننده. مهاجرت ریحانه پارسا به ترکیه و جنجال ارتباطش با گرداننده یکی از سایتهای شرطبندی و پستهایی که در این چندروز میلیونها بار توسط ایرانیها دیده شد، نمونهای از شگرد تازه این کلاهبرداران است.
در همین گیرودار، خبر مهاجرت مهراد جم، خواننده پاپ، و ارتباطش با دنیا جهانبخت، یکی دیگر از چهرههای معروف سایتهای شرطبندی، همه نگاهها را به سمت خود میکشاند. تا 2هفته دنیا و مهراد جم با نمایش لحظات خصوصی زندگی و عاشقانههای نمایشیشان میشوند برند اینستاگرام و کار به جایی میرسد که تعداد فالوئرهای خانم پرحاشیه اینستاگرامی از 7میلیون به 10میلیون نفر میرسد. بعد هم که خبر میرسد یک خواننده لسآنجلسی بیخیال همه اعتبار هنریاش شده و سایت شرطبندی راه انداخته است.
البته شرطبندی فقط یک روی سکه این مافیاست؛ فیشینگ، پولشویی، موادمخدر و قاچاق دختران جوان از اجزای اصلی این سناریو خطرناک است و اگر جوان یا نوجوانی فقط پولش را در سایتهای شرطبندی دود کند و بعد از آن درس عبرت بگیرد، باید خدا را شکر کند که خطر از بیخ گوشش گذشته است. اتفاقاتی که امروز در ترکیه میافتد و ما ویترین آن را در اینستاگرام میبینیم، در درازمدت آسیبهای دیگری هم دارد و اثرات اجتماعی این بازی کثیف را در تغییر سبک زندگی جوانان خواهیم دید. وقتی بهدستآوردن پول آسان و بدون زحمت، فساد اخلاقی، اباحهگری و همباشی جنسی جزو ایدهآلهای برخی از دنبالکنندگان این شاخهای مجازی میشود.
در پروندهای مفصل که چندماه قبل در هفتشنبه منتشر کردیم، به معرفی چهرههای اصلی پشت پرده سایتهای شرطبندی و مغزهای متفکر این باند پرداختیم. اگر پرونده هفتشنبه در اینباره را نخواندهاید و دوست دارید بیشتر با پشت صحنه مافیای قمار در ترکیه آشنا شوید، کد زیر را اسکن کنید.