معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی گفت: باتوجهبه اینکه در نیمه دوم سال با بیماری ویروسی تب برفکی و آنفلوانزای فوقحاد پرندگان روبهرو هستیم، دامداران و مرغداران، دام و طیور خود را واکسینه و نکات بهداشتی در محل نگهداری دام و طیور را رعایت کنند.
طنین همتی|شهرآرانیوز، دکتر محمد رشتیباف با بیان اینکه خوشبختانه تاکنون در استان شیوع این بیماریها گزارش نشده است، ادامه داد:، اما باتوجهبه اینکه این ۲ بیماری ویروسی است و زنجیره انتقال آن راحت است، دامداران و مرغداران باید امنیت بهداشتی محل پرورش دام را افزایش دهند. همچنین باید هرچه سریعتر برای واکسیناسیونی که اداره کل دامپزشکی استان انجام میدهد، اقدام کنند. بهعلت شیوع بیماری تب برفکی با سویه جدید در استانهای غربی و مرکزی کشور و باتوجهبه شروع فصل سرما و احتمال بروز بیماری تب برفکی در استان، واکسیناسیون دام به همه دامداران توصیه میشود.
بهگفته محمد رشتیباف، بنابر آخرین اطلاعات از بعضی استانهای غربی و مرکزی و شمال غربی کشور، سویه جدیدی از سروتیپ A در بعضی گاوداریها و پرواربندیهایی که سابقه مناسبی از واکسیناسیون منظم و مرتب تب برفکی در آنها ثبت نشده، شایع شده و رخدادهایی با تلفات بهنسبت زیاد ایجاد کرده است.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان خراسان افزود: همچنین بنابر اطلاعات شفاهی کارشناسان مربوط، این سویه تمایل زیادی به عضله قلب دارد و توانسته است درصد چشمگیری شکل قلب ببری و تلفات در گوسالههای پروارشده بیش از یک سال ایجاد کند.
رشتیباف بیان کرد: بنابر نتایج آزمایشگاهی اولیه، این سویه از sublinageهای A۰۵ محسوب میشود و در گاوداریهایی که واکسیناسیون منظم و مرتب داشتهاند تاکنون گزارش نشده است، بنابراین دامداران و مرغداران باید شرایط امنیت زیستی را رعایت و بهشکل منظم واحدهای دامداری خود را واکسیناسیون کنند.
وی درباره بیماری آنفلوانزای فوقحاد پرندگان تأکید کرد: ضروری است مرغداران از ورود پرندگان جدید به مزرعه پرورش با سابقه بیماری نامشخص و بدون پرونده بهداشتی خودداری کنند و از خرید جوجه یکروزه، پولت، دان و سایر نهادههای طیور از دیگر استانها بدون دریافت مجوز از این اداره کل تا اطلاعثانوی پرهیز کنند.
بهگفته وی کنترل ورودی مرغداری و شستوشو و ضدعفونی افراد یا وسایلی که بنا به ضرورت وارد مزرعه میشود، رعایت بهداشت و نظافت افراد شاغل در محیط مرغداری و کنترل ورود و خروج همه جانداران و اشیا به داخل و خارج مرغداری، به حفظ بهداشت مرغداری منجر میشود و نقش اساسی در پیشگیری و کنترل بیماریها دارد.
معاون سلامت سازمان دامپزشکی خراسان رضوی در ادامه بیان کرد: باتوجهبه اینکه سیاست دامپزشکی معدومسازی طیور مبتلاست، به مرغداران توصیه میشود باتوجهبه تلفات زیاد شیوع این بیماری، حتما واحدهای مرغداری و واحدهای مرغ تخمگذار، مرغ مادر و واحدهای پرورش بوقلمون را واکسینه کنند. اگر این بیماری شیوع یابد، سازمان دامپزشکی به واحدهایی که بیمه نیستند هیچگونه خسارتی نخواهد داد و خسارت فقط از طریق بیمه پرداخت خواهد شد. مرغداران باید حتما برای بیمهکردن مرغداریهایشان بهموقع اقدام کنند.
رشتیباف اظهار کرد: مرغداران و دامداران باید هرگونه بیماری و تلفات را سریع به مقامات رسمی دامپزشکی گزارش دهند. یادآور میشود دراینزمینه سامانه پیامکوتاه ۳۰۰۰۰۱۵۱۲ آماده دریافت گزارشهای مرغداران و همه دامپزشکان شاغل در این واحدهاست.