طنین همتی| شهرآرانیوز، در پی شیوع آنفلوانزای فوقحاد پرندگان در ۳ استان کشور و هشدارهای مربوط به مرغداران استان، دکتر محمد رشتیباف دراینباره اظهار کرد: باتوجهبه مشاهده آنفلوانزای فوقحاد پرندگان در ژاپن و نقاطی از روسیه و سیبری و تهدید تالابهای ایران با مهاجرت پرندگان از سیبری، انجام و تشدید اقدامات امنیت زیستی بهوسیله مرغداران برای جلوگیری از ابتلا به بیماری در گلهها و مراکز تولید و پرورش ضروری است.
معاون سلامت دامپزشکی خراسان رضوی در تشریح این بیماری اظهار کرد: آنفلوانزای فوقحاد پرندگان سویههای متعددی دارد و بیشتر از همه با پرندگان مهاجری منتقل میشود که از عرضهای شمالی در نیمه دوم سال بهسمت خطوط استوا پرواز میکنند. آنها در مسیرشان از مکانهایی عبور میکنند که در مجاورت پرندگان و مرغهای روستایی است و امکان انتقال بیماری را افزایش میدهد.
وی اضافه کرد: اکنون این آنفلوانزا بیشتر در تالابها مشاهده شده است. خوشبختانه در استان خراسان رضوی به مرغداران هشدارهایی دادیم در قالب کلاسهای آموزشی آنلاین و ارسال پیامک که بهمحض مشاهده علائم این بیماری مثل مرگ ناگهانی، افزایش تلفات بیدلیل و حتی افت تولید و کاهش خوراک مرغ، گزارش دهند.
وی افزود: در این اطلاعرسانی گزارشهایی هم داده شده است که خوشبختانه در آزمایشهایی که انجام دادیم، هیچ مورد از بیماریهای آنفلوانزای فوقحاد پرندگان از انواع مختلف آن در استان خراسان رضوی مشاهده نشده است.
دکتر رشتیباف یادآور شد: برقراری امنیت زیستی مؤثرترین و کمهزینهترین شیوه مبارزه با بیماریهای عفونی و واگیر مانند آنفلوانزای فوقحاد پرندگان در جمعیت طیور است. آنفلوانزای فوقحاد پرندگان میتواند مزارع پرورش بوقلمون و طیور گوشتی و تخمگذار را از راههای مختلف آلوده کند که مهمترین راه انتقال این بیماری میتواند ترددهای کنترلنشده وسایل نقلیه و افراد، لباس و کفش آلوده، کود و پرندگان زنده باشد.
بهگفته وی کنترل ورودی مرغداری و شستوشو و ضدعفونی افراد یا وسایلی که بنا به ضرورت وارد مزرعه میشوند، رعایت بهداشت و نظافت افراد شاغل در محیط مرغداری و کنترل ورود و خروج همه جانداران و اشیا به داخل و خارج مرغداری، به حفظ بهداشت مرغداری منجر میشود و نقش اساسی در پیشگیری و کنترل بیماریها دارد.
وی تأکید کرد: ضروری است مرغداران از ورود پرندگان جدید به مزرعه پرورش با سابقه بیماری نامشخص و بدون پرونده بهداشتی خودداری کنند و از خرید جوجه یکروزه، پولت، دان و سایر نهادههای طیور از دیگر استانها بدون اخذ مجوز از این اداره کل تا اطلاع ثانوی پرهیز کنند.
رشتی باف افزود: ما به همه واحدهای فعال در این حوزه درباره شیوع احتمالی این بیماری هشدار دادیم و حتی با برگزاری کلاسهای آموزشی، اطلاعرسانی بهروز و بموقع داشتیم، اما محدودیتهای اعتباری در این حوزه وجود دارد و متأسفانه ما دراینباره کمبود داریم. با این تفاصیل ما در حد امکانات خودمان آمادگی داریم که در صورت مشاهده این بیماری اقدامات لازم را انجام دهیم.
معاون سلامت سازمان دامپزشکی خراسان رضوی در ادامه بیان کرد: باتوجهبه اینکه سیاست دامپزشکی معدومسازی طیور مبتلاست، به مرغداران توصیه میشود باتوجهبه تلفات زیاد شیوع این بیماری، حتما واحدهای مرغداری و واحدهای مرغ تخمگذار، مرغ مادر و واحدهای پرورش بوقلمون را واکسینه کنند. اگر این بیماری شیوع یابد، سازمان دامپزشکی به واحدهایی که بیمه نیستند هیچگونه خسارتی نخواهد داد و خسارت فقط از طریق بیمه پرداخت خواهد شد. مرغداران باید حتما برای بیمهکردن مرغداریهایشان بهموقع اقدام کنند، اما متأسفانه بهدلیل هزینههای زیادی که در بحث بیمهکردن وجود دارد، مرغداریها به این کار تمایل ندارند.
وی اظهار کرد: مرغداران باید هرگونه بیماری و تلفات را سریع به مقامات رسمی دامپزشکی گزارش دهند. یادآور میشود دراینزمینه سامانه پیامکوتاه ۳۰۰۰۰۱۵۱۲ آماده دریافت گزارشهای مرغداران و همه دامپزشکان شاغل در این واحدهاست.