الهام مهدیزاده - در عرصه کشاورزی، در اعیان صنعتی، ماجرای دوگانه واحدهای تولیدی محور غرب مشهد که در کش و قوس پرونده چندساله فعالیت صنعتی این واحدها و به اذعان رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، همچنان مبهم باقی مانده است. به گفته علیاکبر لبافی، اگر تکلیف این ابهام روشن شود، صنایع این محور میتوانند 20 تا 30 درصد به ظرفیت اشتغال و نیروی انسانی خود بیفزایند.
ماهیت ابتدایی شکلگیری مناقشه صنایع محور غرب مشهد حول محیطزیست و قرارگیری آبخوان مشهد در این محدوده بود. فعالان صنعتی تأکید داشتند که 40 سال پیش فعالیت خود را در محور غرب مشهد و در مسیر جادهای موسوم به مشهد- قوچان شروع کردهاند اما محیطزیستیها این فعالیت را با مشکلات زیستمحیطی همراه میدانستند و در ادامه خواستار توقف توسعه صنایع این محور شدند.
در سال 1391 هیئت وزیران در آخرین سفر استانی دولت دهم به مشهد ممنوعیت تداوم فعالیتهای واحدهای صنعتی مستقر در محور غرب را در صورت رعایت استانداردها و شاخصهای زیستمحیطی رفع کرد. بر اساس تصمیم اتخاذشده، هر گونه توسعه آنها منوط به بهرهگیری از فناوریهای برتر و نداشتن آثار زیانبار برای آبهای زیرزمینی دشت مشهد شد.
با این حال، این مصوبه چندان نتوانست به مشکلات صنایع محور غرب مشهد خاتمه دهد چنانکه برخی از مسئولان در اظهاراتی خواستار کوچ صنایع از غرب مشهد شدند. با این حال، مشکلات صنایع محور غرب تا آذرماه پارسال ادامه یافت تا اینکه قربان میرزایی که آن زمان سرپرستی استانداری خراسانرضوی را بر عهده داشت، دستور تشکیل کمیسیونی ویژه برای تصمیمگیری درباره وضعیت ۳۵ واحد صنعتی مستقر در محور غرب مشهد را داد و تأکید کرد: این تصمیمگیری پس از تصویب در کمیسیون ماده ۵ و تأیید نهایی میتواند به سایر واحدهای صنایع غرب مشهد تعمیم داده شود. با وجود این، با گذشت 9 ماه از آن تاریخ، هنوز صنایع محور غرب مشهد تعیین تکلیف نشدهاند.
هنوز در عرصه کشاورزی هستیم!
رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسانرضوی در این باره با اشاره به همافزایی ایجادشده برای حل مشکلات صنایع محور غرب مشهد اظهار کرد: نکتهای که وجود دارد این است که هنوز در دریافت پایانکار این واحدها دارای ابهام هستند. پایانکاری که اکنون برای این واحدها داده می شود در اعیان است. در حوزه عرصه هنوز پایانکار صنایع آن محدوده کشاورزی است. علیاکبر لبافی ادامه داد: با توجه به تعامل شکلگرفته امیدواریم این موضوع نیز برطرف شود تا جایی که صاحبان صنایع گفتهاند اگر این پایانکار به آنان داده شود، میتوانند تا 30 درصد به ظرفیت اشتغال نیروی انسانی خود بیفزایند.
در شرف صدور گواهینامه پایانکار
در همین باره، مدیر پروژه ساماندهی بزرگراه آزادی شهرداری مشهد از آمادگی کامل شهرداری برای پاسخگویی به صنایع به منظور صدور گواهی پایانکار خبر داد و گفت: پایلوت صدور پایانکار واحدهای صنعتی برای یکی از واحدهای صنعتی این محور انجام شد. با اقداماتی که در مورد پایلوت انجام شد، موارد به منظور تأیید نهایی به سمع و نظر مدیران صنایع رسید تا پس از تأیید آنان، مرحله صدور گواهینامههای پایانکار صنعتی این واحدها اجرایی شود.
محمدناصر خطیب افزود: بر این اساس، میتوان اذعان کرد در شرف صدور گواهینامه پایانکار برای واحدهای صنعتی هستیم. شهرداری به سبب حوزه کاری خود باید حق و حقوق شهر را به منظور ارائه خدمات مطلوب به شهروندان دریافت کند. با این حال و نظر به ضرورت حیات و فعالیت صنایع، کمیسیون ماده 5 برای این واحدها ثبت با عنوان کاربری صنعتی داد. با این مصوبه، شهرداری نیز پیگیریهای لازم را انجام داد و از صنایعی که مشمول این مصوبه شدند دعوت کرد. وی افزود: علاوه بر آن و باتوجه به شرایط اقتصادی کنونی، صنایع خواستار آن بودند که شهرداری از آنان حق و حقوق ورود به شهر را نگیرد و پایانکار را بدون این موارد ارائه کند زیرا گرفتن تسهیلات بانکی و رونق و توسعه فعالیت این واحدها منوط به گرفتن پایانکار است.
فقط صورت مسئله پاک شده است
با این حال، دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی معتقد است در مورد پایانکار صنایع محور غرب، فقط صورت مسئله پاک شده است. به گفته امیرمهدی مرادی، با آنکه شهرداری و شورای مشهد در این ارتباط مساعدتهایی داشته، هنوز مشکل اصلی به قوت خود باقی است. وی افزود: شهرداری در مورد صنایع این محور پرداخت حق ورود به شهر را موکول به آینده کرده است اما موضوعی که وجود دارد این است که این صنایع از ابتدا در این محدوده حضور داشته و قبوض آب و برق خود را صنعتی پرداخت میکردهاند.