محمد عنبرسوز | شهرآرانیوز – نامزدهای سیونهمین جشنواره فیلم فجر در شرایطی اعلام شدند که با تغییر دبیر جشنواره، رویکردهای تازهای هم در اداره این رویداد سینمایی ایجاد شده است. محمد مهدی طباطبایینژاد به عنوان دبیر سیونهمین جشنواره فیلم فجر، در گام اول، توانست مسئله شیوع ویروس کرونا را مدیریت و جشنواره را در زمان خودش برگزار کند. او در دومین تصمیم مهم خود، هیئت انتخاب را حذف کرد که این تصمیم با استقبال گروه زیادی از اهالی سینما همراه شد. سومین تصمیم طباطبایینژاد ترکیب هیئت داوران است که هنوز عیارش مشخص نشده، اما امیدوارکننده به نظر میرسد. داوران امسال چهرههای موجهی هستند که میتوانند تاثیر مثبتی بر توزیع سیمرغها بگذارند. در ادامه به مرور ترکیب این هیئت میپردازیم که روزهای سختی را در پیش دارند.
حضور یک فرد مسلط به فیلمبرداری که با شرایط تدوین و صحنه هم آشناست، جزو الزامات ترکیب داوران جشنوارههای مختلف به شمار میرود. مرتضی پورصمدی که از چهرههای موجه و باسابقه سینمای ایران محسوب میشود، پیشکسوت گروه است و با تسلط بر گونههای مختلف فیلمسازی در دهههای مختلف، به وجاهت انتخابها کمک میکند. پورصمدی که فیلمبرداری آثاری همچون «گیلانه» و «دایره زنگی» را در کارنامه دارد، هم در حوزه مستند و هم به عنوان عکاس فعال بوده است.
یکی از موفقترین مدیران فرهنگی سالهای اخیر که دو سال قبل هم در هیئت داوران جشنواره فجر حاضر بود، محمد احسانی است. او که در شبکههای اول و سوم سیما مسئولیتهای مهمی داشته، در سالهای اخیر با قرار گرفتن در راس شبکه نسیم توانسته موفقیتهای این شبکه نوپا را تداوم بخشد. احسانی به لحاظ ارتباط با قشر جوان و هنرمندان هم شرایط خوبی دارد و اغلب نشان داده که با ذهن باز و به دور از ملاحظات رایج در میان برخی مدیران فرهنگی، میتواند از انصاف و دقت در آرای جشنواره صیانت کند.
تنها تهیهکننده فهرست داوران جشنواره امسال، سید جمال ساداتیان است که در طول دو دهه فعالیت خود در سینما، بیش از ده فیلم را تهیه کرده و «متری شیش و نیم» سرآمد آنهاست. ساداتیان با مدیریت آن پروژه مهم و در عین حال پردردسر نشان داد که فضای سینمای ایران را به خوبی میشناسد. او حالا در میان داوران حاضر شده تا فیلمهای جشنواره را، از نقطهنظر یک تهیهکننده حرفهای و باسابقه، قضاوت کند.
حضور سه کارگردان مهم و موفق در ترکیب هیئت داوران جشنواره سیونهم، یکی از نقاط قوت این فهرست است. در این میان، مصطفی کیایی شاید قرار است جانب مخاطب را در میان داوران نگاهدارد. نمیتوان کیایی را جزو بهترین فیلمسازان سالهای اخیر ایران قرار داد؛ اما او بدون تردید یکی از موفقترین چهرههای سینما در جلب نظر مخاطب لقب میگیرد. کیایی اخیرا با «مطرب» و سریال «همگناه» در بین نسل جوان بسیار محبوب بوده و حضورش در تیم داوری جشنواره میتواند باعث شود که داوران به نظر مخاطبان عادی سینما هم توجه کنند.
اهمیت حضور بهرام توکلی در این فهرست به موفقیت مداوم این کارگردان در دوران طولانی فعالیتش بازمیگردد. توکلی حدودا ده فیلم را در کارنامه دارد که همه آنها آثار مهم و آبرومندی هستند. نکته جالب در مورد این فیلمساز تغییر سبک او در سالهای اخیر است؛ چرا که پس از موفقیتهایش در تولید آثاری برای مخاطب خاص، به سمت تولیدات بزرگ با مخاطب گسترده متمایل شده و نشان داد که هنرش به یک شیوه فیلمسازی محدود نمیشود.
بسیاری از اهالی سینما او را موفقترین فیلمساز جوان دو دوره اخیر جشنواره میدانند؛ هنرمندی که با «سرخپوست» همه را غافلگیر کرد و با نگارش فیلمنامه «خورشید» نشان داد در نویسندگی هم متبحر است. حضور جاویدی در بین داوران جشنواره امسال میتواند بسیاری از معادلات مربوط به سیمرغها را رقم بزند؛ چرا که مردم از او و توکلی انتظار بهترین انتخابها را دارند.
حضور یک بازیگر در میان داوران جشنواره همیشه ابهامات و حواشی زیادی را به همراه داشته است. امسال هم بسیاری از علاقهمندان سینما نسبت به داوری ساره بیات در جشنواره انتقاد دارند؛ چرا که معتقدند او در سالهای اخیر دچار افول شده و نمیتواند انتخابکننده خوبی برای سیمرغهای بازیگری باشد. اما این هنرپیشه مشهدی بازیهای مهمی را به اجرا گذاشته و امید میرود که در تشخیص بهترین بازیها موفق عمل کند.