دستگاههای مسئول در موضوع گردوغبار سالها کوتاهی کردهاند و برگزاری جلسه آن هم چند روز مانده به وقوع پدیدهای که کلانشهر مشهد را دچار مشکل میکند، نمیتواند خروجی درخور ملاحظهای داشته باشد.
لالهسادات کوثری | شهرآرانیوز؛ بهدنبال درج گزارشی با عنوان «میهمانناخوانده در آسمان مشهد» در شماره قبل روزنامه شهرآرا و بر اساس پیشبینی کارشناسان هواشناسی استان مبنی بر وقوع پدیده گردوغبار در آسمان شهر از هفته آینده، محمدعرفانی، معاون پایش و نظارت ادارهکل محیطزیست خراسانرضوی گفت: براساس پیشنهادها، این ادارهکل خواستار برگزاری کارگروه مقابله با گردوغبار در استان بهریاست معاون عمرانی استاندار شده است؛ کارگروهی که همه نهادهای متولی مبارزه و مقابله با این پدیده در آن حضور دارند و تصمیمهای نهایی آن نیز مصوبههایی برای اجرا هستند.
البته باید گفت که دستگاههای مسئول در موضوع گردوغبار سالها کوتاهی کردهاند و برگزاری جلسه آن هم چند روز مانده به وقوع پدیدهای که کلانشهر مشهد را دچار مشکل میکند، نمیتواند خروجی درخور ملاحظهای داشته باشد. درعینحال، بعد از دریافت این پاسخ از نهاد متولی، مشخص شد که با توجه به کمبود وقت برای تصمیمگیری، این بار نوک پیکان تصمیمهای اجرایی برای جلوگیری از این پدیده بهسمت معاونت عمرانی استانداری خراسانضوی نشانه رفته است.
در همین راستا، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسانرضوی از برگزاری کارگروه مقابله با ریزگردها در دوسه روز آینده در محل استانداری خراسانرضوی خبر داد.
سیدکمالالدین میرجعفریان در گفتگو با خبرنگار ما با اعلام این خبر افزود: باتوجهبه حساسیت موضوع و اینکه بنده نیز این مهم را در اولویت گذاشتهام، بیشک تا پایان هفته کارگروه مقابله با ریزگردها در آسمان استان و مشهد برگزار و تصمیمهای اجرایی لحاظ میشود.
وی افزود: خروجی این جلسه تصمیمهایی را بههمراه دارد و برای هر یک از دستگاههای متولی برنامه و راهکار مقابله تعریف میشود.
میرجعفریان با بیان اینکه خشکسالی میتواند در بروز و ظهور گردوغبار در شهر مؤثر باشد، افزود: ما در کارگروههای مختلف بهویژه کارگروه محیطزیست تا جایی که امکان داشت روزنهای برای این موضوع باز کردیم.
وی با تقسیمبندی دودستهای پراکندگی ریزگردها در استان، افزود: ورود و پراکندگی ریزگردها داخل استان به ۲ نوع ریزگردهایی که منشأ دروناستانی دارند و ریزگردهایی با منشأ بیروناستانی تقسیم میشوند.
معاون استاندار خراسانرضوی ادامه داد: حتی بخشی از ریزگردها نیز از خارج کشور به استان ما نفوذ میکند؛ استانهای همجوار یا دورتر نیز میتوانند منشأ این پدیده باشند، اما وقتی ارتفاع ریزگردها از منشأ بروزیافته زیاد میشود، با جریان هوا به استانهای همجوار منتقل میشود که خراسانرضوی و مشهد نیز از این موضوع مستثنا نیستند.
وی یادآور شد: در بخش استانی، یک دلیل گردوغبار، خشکسالی و دلیل دیگر دستبردهایی در محیطزیست و مراتع است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسانرضوی با اشاره به اینکه برای برگزاری کارگروه گردوغبار در استانداری بنده چندینبار تأکیدکننده و پیشنهاددهنده بودم، افزود: به منابع طبیعی سفارش ویژه کردم که برای پیشگیری از وقوع این پدیده حداکثر استفاده را از منابع بکند.
میرجعفریان گفت: منابع طبیعی باید از بهوجودآمدن بیابان پیشگیری کند تا اینکه گردوغبار در استان و شهر مشهد کم شود و با تأخیر اتفاق بیفتد.
وی گفت: از مهمترین راهکارهای پیشنهادی که منابع طبیعی همواره باید در دست داشته باشد، توسعه پوشش گیاهی در منابع طبیعی است؛ بوتهکاری در منابع طبیعی میتواند از فرسایش تولیدی روانآبها بهویژه ایجاد گردوغبار جلوگیری کند.