برای خیلی از ما سفر به فضا و دیدن سیاره آبیرنگ قشنگمان از بیرون جو، رؤیایی بیش نیست. با وجود این، ظهور انواع گردشگری فضایی قرار است ما را به این رؤیا نزدیک کند، البته به شرط اینکه جیب پرپولی هم داشته باشیم! اصلا معنای گردش در فضا چیست؟ چه افرادی تا حالا با قصد تفریح و سرگرمی به فضا رفتهاند و چه آیندهای در انتظار این صنعت نوظهور است؟
شهرآرانیوز - برای خیلی از ما سفر به فضا و دیدن سیاره آبیرنگ قشنگمان از بیرون جو، رؤیایی بیش نیست. با وجود این، ظهور انواع گردشگری فضایی قرار است ما را به این رؤیا نزدیک کند، البته به شرط اینکه جیب پرپولی هم داشته باشیم! اصلا معنای گردش در فضا چیست؟ چه افرادی تا حالا با قصد تفریح و سرگرمی به فضا رفتهاند و چه آیندهای در انتظار این صنعت نوظهور است؟
-گردشگری فضایی صنعت بردن مسافر به فضا بهصورت تجاری و برای اهداف تفریحی است که به ۳ دسته گردشگری فضایی مداری، زیر مداری و ماه تقسیم میشود.
-طرح گردشگری فضایی در پایان دهه ۱۹۹۰ میلادی با معامله بین شرکت روسی Space Adventure و شرکت آمریکایی Mircrop اتفاق افتاد.
-هدف از ایجاد چنین سفری به فضا، تأمین هزینههای نگهداری از ایستگاه فضایی و برنامههای پژوهشی بود.
-در ۲۸ آوریل ۲۰۰۱ دنیس تیتو، یک تاجر ثروتمند، ۲۰ میلیون دلار برای صندلی در یک فضاپیمای سایوز روسی پرداخت و در اقامت هفتروزه، لقب اولین گردشگر فضایی را که از ایستگاه فضایی بین المللی بازدید کرد، به خود اختصاص داد.
-مارک شاتلورت، میلیونر آفریقای جنوبی، در سال ۲۰۰۲ و گرگوری اولسن، تاجر آمریکایی، در سال ۲۰۰۵، دومین و سومین نفری بودند که به گردشگری فضایی رفتند.
-انوشه انصاری، کارآفرین ایرانی نیز چهارمین گردشگر فضایی و اولین زن ایرانی بود که در سپتامبر ۲۰۰۶ پا به فضا گذاشت.
-سال بعد چارلز سیمونی، میلیاردر آمریکایی، به صف شرکتکنندگان پرواز فضایی پیوست. البته او در سال ۲۰۰۹ هم دومین پرواز خود را انجام داد.
-ششمین شرکتکننده، ریچارد گاریوت بود که در اکتبر ۲۰۰۸ به مقصد ایستگاه بینالمللی فضایی (ISS) پرواز کرد. البته پدر او نیز یک فضانورد بود.
-همه گردشگران علاوه بر پرداخت مبالغ زیاد، قبل از پرواز آموزشهای زیادی نیز میبینند و در طول اقامت خود به تحقیقات علمی نیز میپردازند.
-روسیه پروازهای گردشگری مداری خود را در سال ۲۰۱۰ متوقف کرد، به این امید که در سال ۲۰۱۵ از سر گرفته شوند، اما پرواز برنامهریزیشده بهطور نامعلوم به تعویق افتاد و از سال ۲۰۰۹ تاکنون هیچیک از آنها انجام نشده است.
-تا امروز گردشگری فضایی مداری فقط بهوسیله آژانس فضایی روسیه انجام شده است، اما حالا آمریکاییها دستبهکار شدهاند و قصد دارند امسال ۲ نفر را به ISS بفرستند.
-شرکت آمریکایی Blue Origin تاریخ اولین پرواز گردشگری با فضاپیمای NewShepard را ۲۰ژوئن (۲۹تیر) امسال تعیین کرده است. طبق اعلام این شرکت، مزایده برای فروش بلیتها تا ۱۹مه (۲۹اردیبهشت) ادامه خواهد یافت و در تاریخ ۱۲ژوئن (۲۲خرداد) با برگزاری یک مزایده نهایی، مسافران مشخص میشوند. در این پرواز زیرمداری ۶مسافر تا فاصله صدکیلومتری زمین بالا میروند و ضمن تجربه وضعیت بیوزنی، میتوانند انحنای زمین را هم ببینند.
-تا امروز گردشگری فضایی به ایستگاه بینالمللی فضایی محدود میشده است، اما آیندهنگران بازار گستردهتری را پیشبینی میکنند. هتلهای بزرگ مداری، اقامتگاههایی در ماه، آسانسور فضایی و بالنهای فضایی از دیگر بلندپروازیهایی است که بشر داشته است.
-در میان همه اینها، بالن فضایی به عملیشدن نزدیکتر است. استارتآپ تازهتأسیس Space Perspective اعلام کرد که در حال توسعه بالنهایی با هدف انجام گردشگری فضایی است.
-در این پروژه مسافران درون کپسولهایی قرار میگیرند که فشار داخل آنها تنظیم شده و به بالنهایی غولپیکر متصل شدهاند. به این ترتیب ۹ مسافر به لایه استراتوسفر جو و ارتفاع بیش از سههزارمتری از سطح زمین سفر میکنند.
-درمجموع ۶ساعت برای انجام این سفر زمان لازم است و اسپیس پرسپکتیو امیدوار است در سال ۲۰۲۴ میلادی بلیت این سفر را به گردشگران علاقهمند بفروشد.
-بر اساس پیشبینیهای موجود، گردشگری فضایی در آینده به یکی از پرطرفدارترین و البته پرسودترین تجارتهای دنیا تبدیل خواهد شد که در این زمینه شرکتهایی مانند Blue Origin و SpaceX نقش مهمی را ایفا خواهند کرد.
-البته گردشگری فضایی منتقدان زیادی هم دارد. کلودیو مگلیلو، از مدافعان محیطزیست، معتقد است گردشگری فضایی استفاده غیرضروری از منابع، توسط تعداد محدودی از افراد و سازمانهاست. این صنعت را میتوان راه گریز یکدرصد بالای جامعه جهانی از واقعیت در نظر گرفت.