داوطلبان زیادی طی ماههای اخیر سعی داشتند نقش میانجی را میان ایران و عربستان و ایران و ایالات متحده آمریکا ایفا کنند. اما ایران با اشاره به بدعهدی آمریکا در توافق برجام و تشدید تحریمهای ظالمانه، کوتاه نمیآید. درباره عربستان، موضوع کمی متفاوت است. طی روزهای اخیر، لحن دولتمردان سعودی کمی تلطیف شده است اما همچنان اقدامات خصمانه در یمن را ادامه میدهند. آخرین میانجی عمران خان، نخستوزیر پاکستان، بود که روز گذشته راهی تهران شد.
این دومین بار است که عمرانخان در کمتر از 6 ماه راهی تهران شده است. در اولین سفر، نخستوزیر پاکستان علاوه بر تهران به مشهد هم سفر کرد و مضجع مطهر امام رضا(ع) را زیارت کرد. این بار اما مأموریتی ویژه داشت. بهویژه به این دلیل که براساس اعلام برخی از رسانهها، آقای نخستوزیر بناست پس از تهران، راهی ریاض شود و نتایج مذاکراتش را به سعودیها نیز منتقل کند.
عمرانخان عصر دیروز در جریان این سفر با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کرد. حضرتآیتا...خامنه ای در این دیدار، روابط ایران و پاکستان را بسیار عمیق و مردمی دانستند و با تأکید بر لزوم استفاده از این بستر برای افزایش همکاریهای 2 دولت خاطرنشان کردند: جمهوری اسلامی ایران از مدتها قبل طرحی چهارمادهای برای توقف جنگ در یمن ارائه کرده است و پایان این جنگ میتواند تأثیرات مثبتی در منطقه به دنبال داشته باشد.
حضرت آیتا... خامنهای در این دیدار با برشمردن نمونههایی از ارتباطات عمیقا نزدیک و مردمی 2 ملت ایران و پاکستان، تأکید کردند: نگاه جمهوری اسلامی ایران به پاکستان نگاه به یک برادر در همسایگی است و با وجود این فرصت بیبدیل، روابط 2 کشور باید بسیار گرمتر و بهتر از وضع موجود باشد و امنیت مرزها ارتقا یابد و برنامههای معطلمانده مانند خط لوله گاز تکمیل شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با تحسین دغدغه دولت پاکستان در خصوص استقرار صلح و امنیت، منطقه غرب آسیا را بسیار حساس و خطیر خواندند و با تأکید بر مراقبت همگان از بروز حادثه، از نقش مخرب برخی از کشورهای منطقه در حمایت از گروههای تروریستی در عراق و سوریه و ایجاد جنگ و خونریزی در یمن ابراز تأسف کردند و افزودند: ما انگیزهای برای دشمنی با این کشورها نداریم اما آنها تحت اراده آمریکا هستند و در جهت خواست آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران عمل میکنند.
ایشان گفتند: جمهوری اسلامی ایران از مدتها قبل طرحی چهارمادهای برای پایان جنگ یمن داده است و اگر این جنگ به نحو درستی پایان یابد، میتواند تأثیرات مثبتی در منطقه به دنبال داشته باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران آغازگر هیچ جنگی نبوده است، خاطرنشان کردند: البته اگر کسی شروعکننده جنگ در مقابل ایران باشد، بدون تردید پشیمان خواهد شد.
در این دیدار که آقای روحانی، رئیس جمهور، نیز حضور داشت، آقای عمران خان، نخستوزیر پاکستان، ایران و پاکستان را 2 کشور برادر خواند و گفت: همکاریهای تهران و اسلامآباد باید گسترش یابد و ما برای روابط روی ایران حساب ویژه باز کردهایم زیرا ایران را یک شریک مهم بهویژه در حوزه تجاری تلقی میکنیم.
آقای نخستوزیر پیش از این با همتای ایرانی خود دیدار کرده بود.
با مذاکره، مشکلات حل شود
پس از مذاکرات، حجتالاسلام حسن روحانی و عمرانخان در نشستی مشترک، توضیحاتی درباره مذاکرات خود ارائه کردند. عمرانخان در این نشست، دلیل اصلی سفر خود به ایران را ممانعت از درگیری جدید در منطقه اعلام کرد. وی ادامه داد: ایران همسایه ماست و در مواقع مهم به ما کمک کرده است. عربستان هم دوست ماست و به ما کمک کرده است. نمیخواهیم بین ایران و عربستان درگیری رخ دهد بلکه معتقدیم باید با مذاکره، مشکلات حل شود و به جنگ منتهی نشود. آقای نخستوزیر همچنین گفت: در سفر نیویورک، آقای ترامپ از من خواست تسهیلکننده گفتوگو بین ایران و آمریکا باشم و من تلاشم را در این زمینه ادامه میدهم. رئیسجمهور کشورمان نیز تصریح کرد: ایران و پاکستان بر این نکته تأکید دارند که مسائل منطقه راه حل سیاسی دارد و باید از طریق گفتوگو میان کشورها مسائل کنونی را به حل و فصل نهایی رساند. همچنین در مذاکرات، خطرات رژیم صهیونیستی برای امنیت منطقه را توضیح دادیم و به نخستوزیر پاکستان تأکید کردیم هر گونه حسن نیت و کلام شایسته پاسخ شایسته خواهد داشت.روحانی اظهار کرد: اینکه آمریکا چگونه دوباره به برجام برگردد و روال سابق را در پیش گیرد و نیز اینکه این توافق مهم چگونه عملیاتی و اجرایی شود با نخستوزیر پاکستان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. ما تأکید کردیم که آمریکا برای حل مسئله باید به برجام بازگردد و تحریمها را کنار بگذارد. کنار گذاشتن تحریمها نکته اساسی و کلیدی ما بود. وی همچنین اعلام کرد: سرنخهای عامل حمله موشکی به نفتکش ایرانی را داریم که برای نخستوزیر پاکستان بیان کردیم و گفتیم تحقیقاتمان تا رسیدن به نتیجه نهایی و روشن شدن مسئله ادامه دارد.