به گزارش شهرآرانیوز؛ از روز پنجشنبه سوم تیرماه، توافق موقت میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، منقضی شده است. بهدنبال پایان زمان این توافق موقت، آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران درخواست کرده است تا پیمان موقت نظارت اتمی را که پنجشنبه به سر رسیده است، تمدید کند، اما ایران تا لحظه تنظیم این گزارش به این درخواست پاسخی نداده است.
توضیح آنکه از اسفند سال گذشته، ایران دسترسی بازرسان آژانس را به سایتهای هستهای خود محدود کرده است، اما برای کمک به پیشبرد مذاکرات هستهای وین، از آن زمان ایران و آژانس توافق کردند که دوربینهای نظارتی آژانس از مراکز هستهای فیلمبرداری کنند، اما فیلمهای ضبطشده تا زمان توافق ایران و طرفهای برجامی، نزد ایران باقی بماند.
حال همین توافق موقت نیز بهدنبال منقضیشدن زمان آن دیگر روی میز باقی نیست و این بهمعنای آن است که میتواند در آستانه دور جدید مذاکرات هستهای وین، منجر به تنش در روابط میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی شود و بر مذاکرات نیز سایه افکند. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات هستهای وین، در حساب کاربری خود در توئیتر درباره اختلاف نظر ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنوز پاسخ مثبت ایران را دریافت نکرده که توافقات موقت درخصوص راستیآزماییها همچنان ادامه داشته باشد. امیدوارم پاسخ مثبت هرچه زودتر اعلام شود تا از بروز موارد نامشخصی که عواقب منفی طولانیمدت و غیرموجه خواهد داشت، جلوگیری شود.»
با اینحال سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین درباره گزارش اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنیبر تفاهم فنی مشترک میان دو طرف و عدم پاسخ ایران گفت: هرچند تفاهم فنی مشترک سهماهه میان آژانس و ایران صورت گرفت، باید توجه داشت که مبنای این تفاهم، تسهیل مذاکرات سیاسی و کمک به موفقیت آن درراستای مختصات مدنظر ایران بود نه الزام ایران به اجرای درخواست آژانس. براساس تصمیم سیاسی ایران، نقش آژانس صرفا در حد یک مجری است. پس از گذشت سه ماه، ایران دیگر این تفاهم را با آژانس تمدید نکرد و صرفا در چارچوب تصمیمی سیاسی به مدت یک ماه دیگر به ثبت دادهها ادامه داده است.
ادامه یا توقف این فرایند هیچ ارتباطی با تکالیف پادمانی ایران ندارد؛ زیرا ایران همچنان به اجرای تعهدات پادمانی خود ادامه میدهد. کاظم غریبآبادی افزود: اگرچه مدیرکل آژانس در گزارش خود بر اهمیت حیاتی تداوم فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت در ایران و ثبت دادهها تأکید کرده است، باید خاطرنشان کنم که ایشان باید این تصور غلط خود را اصلاح کند که نباید ثبت دادهها را با این موضوع پیوند دهد. آنچه ایران متعهد به اجرای آن است، تعهدات پادمانی است، نه کمتر و نه بیشتر.