محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ آمار فوتیهای استان به وخیمترین شرایط خود از زمان شیوع ویروس کرونا رسیده است. در آخرین آمارهای منتشر شده، ۱۹ تیر ماه تعداد فوتیها ۱۲ نفر اعلام شده بود، این آمار در ۱۹ تیر به ۱۲ نفر رسید و در ۲۶ تیر و ۲ مرداد بر روی عدد ۱۵ نفر متوقف مانده بود. در دورههای اوج مرگ و میر ناشی از کرونا نیز استان از آمار رسمی ۲۰ فوتی به دلیل ابتلا به کووید ۱۹ فراتر نرفته بود، اما حالا به گفته رئیس اداره پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، آمار فوتیهای استان به بیشترین حد خود تاکنون رسیده و هر روز شاهد از دست دادن ۳۰ هم استانی هستیم.
زهرا نهبندانی این مطلب را در نشستی خبری به منظور تشریح وضعیت موجود کرونا در استان که با حضور مسئولان علمی و اجرایی ستاد کرونای استان برگزار شد، اعلام کرد و با اشاره به قدرت سرایت ۱۴۰ درصدی کرونای دلتا در مقایسه با گونههای دیگر این ویروس تصریح کرد: تعداد مبتلایان، بستری شدگان و فوتیهای ناشی از کرونا در مشهد و خراسان رضوی همچنان در حال افزایش است.
وی با اشاره به اختصاص بخش زیادی از تختهای بیمارستانی مشهد به بیماران دیگر شهرها و استانها بیان کرد: بخش زیادی از بیماران بستری شده در مشهد از سایر دانشگاههای علوم پزشکی مستقر در استان و استانهای هم جوار مانند سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و گلستان پذیرش شده اند و با ادامه روند افزایش تعداد مبتلایان، این موضوع خدمات رسانی به بیماران را با چالش مواجه خواهد کرد و از مسئولان وزارت بهداشت انتظار حمایت بیشتری داریم.
رئیس اداره پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد از تزریق ۵۶۴ هزار دُز واکسن به واجدان شرایط در استان خبر داد و گفت: تا امروز حدود ۷۵۶ هزار دُز واکسن به دانشگاه علوم پزشکی مشهد اختصاص پیدا کرده است و تقریبا ۱۲ درصد از جمعیت هدف ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفری در استان واکسینه شده اند. نهبندانی افزود: میزان مرگ و میر ناشی از کرونا در مبتلایان ۸۰ و بالای ۸۰ ساله در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در تیرماه سال گذشته ۲۶ درصد بود و با انجام واکسیناسیون این عدد در سال ۱۴۰۰ به ۱۶ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: فعلا و با توجه به بخش نامه جدید وزارت بهداشت، در حال انجام واکسیناسیون برای متولدان سال ۱۳۴۵ و قبل از آن هستیم؛ با این همه حدود ۷۲ درصد از جمعیت بالای ۸۰ ساله، ۷۷ درصد از جمعیت ۷۵ تا ۷۹ ساله، ۷۷ درصد از گروه سنی ۷۰ تا ۷۴ ساله، حدود ۶۱ درصد از افراد ۶۵ تا ۶۹ ساله و ۵۱ درصد از کسانی که در بازه سنی ۶۰ تا ۶۴ سال در استان واکسن کرونا دریافت کرده اند. البته ۲۰ تا ۲۵ درصد از جمعیت واجد شرایط تحت پوشش این دانشگاه به دلایلی مثل تصورات اشتباه و اعتقاد نداشتن به واکسن و ابتلا به کرونا واکسن نزده اند.
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در خراسان رضوی نیز در این نشست با بیان اینکه تعداد مبتلایان و بستری شدههای کرونایی در خراسان رضوی افزایش شایان توجهی داشته است، اوضاع را بحرانی خواند و گفت: معمولا بین هر پیک کرونا ۲ تا ۳ ماه فاصله بود، اما بین پیک چهارم و پنجم هیچ فاصلهای نبود و کادر درمان نتوانست ریکاوری کند و خسته است. محمد علی کیانی ادامه داد: آمارها در بخشهای سرپایی، بستری و فوتی در استان، از لحاظ تعداد، با چهار دوره اوجی که پشت سر گذاشتیم مقایسه پذیر نیست؛ آن هم به دلیل قدرت سرایت بالای این ویروس. در ویروس ارتقانیافته، ۱۵ دقیقه زمان لازم بود که ۴ تا ۵ نفر به کرونا مبتلا شوند، اما در نوع جهش یافته، در کمتر از یک دقیقه این ویروس به فرد دیگری منتقل میشود.
وی با اشاره به نگران کننده بودن میزان سرایت ویروس کرونا در تجمعات و دورهمیهای خانوادگی ادامه داد: به دلیل برخی از ساده انگاری ها، در این پیک آماری را تجربه خواهیم کرد که پیش از این حتی به آن نزدیک هم نشده بوده ایم. این آمارهای عجیب روزانه میزان مبتلایان و فوتیها که در ۱۸ ماه گذشته بی سابقه بوده است، در حالی رخ داده که هنوز به قله موج پنجم نرسیده ایم و فقط نمودارها روبه افزایش است.
وی افزود: متأسفانه میزان رعایت شیوه نامهها هم به زیر ۵۰ درصد رسیده است، اما باید به ۸۰ درصد برسد.
عضو کمیته علمی ستاد استانی مقابله با کرونا با بیان اینکه به دلیل واکسیناسیون گروه سنی ۸۰ تا ۶۰ سال آمار ابتلا در این سنین کمتر است و اکنون بیشتر مبتلایان بین ۴۰ تا ۷۰ سالهها هستند، افزود: از جمعیت بالای ۶۰ سال در استان تنها ۵۰ درصد واکسن زده اند که باید به ۷۰ درصد برسد تا مرگ و میر به صفر نزدیک شود. آمار میزان مرگ و میر بالای ۷۰ سالهها در کشور ۵۴ درصد بود که بعد از واکسیناسیون به ۲۹ درصد رسیده است.
کیانی با تأکید بر اهمیت واکسیناسیون به عنوان راهکارهای مهم برای مقابله با ویروس کرونا گفت: از مردم انتظار داریم به محض دریافت پیامک دعوت به واکسن هر چه سریعتر واکسن خود را دریافت کنند. عوارض ناشی از واکسن کرونا بسیار اندک است، اما خطر بدحال شدن بیمار و مرگ و میررا حتی در صورت ابتلای مجدد از بین میبرد. طبق بررسیهای انجام شده از ۵۰۲ هزار دّز واکسن تزریق شده در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد تنها ۳۰۰ نفر دچار عارضه شده اند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم با بیان اینکه از نظر اثربخشی هیچ تفاوت جدیای میان واکسنهای عرضه شده در دنیا نیست، گفت: بهترین واکسن موجود، همانی است که در دسترس است و مردم باید حتما از آن استفاده کنند. تحقیقات نشان داده است که بعد از دریافت دز اول، هیچ اعتباری نیست که فرد در مقابل ابتلا به کرونا مصون شده باشد و ۳ تا ۴ هفته بعد از تزریق دُز دوم مصونیت جدی در بدن فرد ایجاد میشود.
جلیل توکل افشاری با اشاره به رعایت نشدن شیوه نامههای بهداشتی توسط بخش زیادی از مردم به دلیل آغاز واکسیناسیون افزود: تا زمانی که ۷۰ درصد از جامعه واکسینه نشوند، ایمنی ایجاد نمیشود و اکنون در کشور ما فقط ۱۱ میلیون نفر واکسن کرونا دریافت کرده اند و تا رسیدن به آمار ۷۰ درصدی راه زیادی است و مردم باید شیوه نامههای بهداشتی را همچنان رعایت کنند.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با صدور اطلاعیهای از مردم استان برای همراهی با کادر درمان و رعایت دستورالعملهای بهداشتی استمداد طلبید. در بخشهایی از این اطلاعیه آمده است: مراکز درمانی ما از ۱۸ ماه پیش تاکنون بیوقفه در حال خدمترسانی به بیماران کووید و غیرکووید بوده اند و مدافعان سلامت در این مدت فرصت استراحت و تجدید قوا نداشتهاند.
از هموطنان انتظار داریم با برگزاری و حضور در تجمعهای مختلف و بیتوجهی به شیوه نامههای بهداشتی، پای این ویروس منحوس را به حضور و آدمکشی در خانواده خود باز نکنند. اگر شما سنگر مقابله با این ویروس را ترک کنید، مدافعان سلامت به تنهایی قادر به حفاظت از جان تعداد زیاد آسیب دیدگان از حملات کرونا نخواهد بود. در صورت تداوم عادیانگاری و بیتفاوتی، به زودی تعداد بیماران بدحال منتظر تخت در پشت درِ بیمارستانها افزایش مییابد و شرمساری و پشیمانی آن برای دعوتکنندگان به تجمع و اجابتکنندگان نقض شیوهنامهها خواهد ماند.
دیروز همچنین پس از کش و قوسهای فراوان واکسیناسیون حدود ۱۳۰ هزار فرهنگی خراسان رضوی به صورت رسمی آغاز شد.
در حاشیه این مراسم مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ما، گفت: آمار معلمانی که در خراسان رضوی باید واکسینه شوند، چیزی در حدود ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار نفر است که بعضی از آنها یا به دلیل بیماریهای زمینهای احتمال تزریق واکسن ندارند یا اینکه جزو گروههای سنی و جانبازان بوده اند و پیش از این واکسیناسیون برای آنها انجام شده است.
قاسمعلی خدابنده افزود: در همه نواحی هفت گانه مشهد و تبادکان یک مرکز تجمیعی واکسیناسیون برای فرهنگیان ایجاد شده است و به دنبال اخذ مجوز برای تزریق واکسن در کلینیکهای فرهنگیان هستیم تا تعداد این مراکز در مشهد به ۱۰ پایگاه برسد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا مدارس در اول مهرماه و سال تحصیلی جدید میزبان دانش آموزان خواهند بود یا نه، گفت: دُز دوم واکسن معلمان تا نیمه شهریور تزریق میشود، اما بازگشایی مدارس در ابتدای مهرماه به نظر ستاد ملی مقابله با کرونا بستگی دارد و ما هم تابع مصوبات این ستاد هستیم.
خدابنده همچنین درباره واکسیناسیون مربیان مهدکودک گفت: در ابتدا، چون اطلاعات و اسامی مربیان در فهرست ما نبود، از دو روز قبل پیگیر هستیم و به محض اینکه واکسیناسیون معلمان به پایان رسید، کار تزریق واکسن به مربیان هم آغاز میشود.