به گزارش شهرآرانیوز؛ این سلاحها به نام «جاغوری» شهرت دارد و براساس برخی از اطلاعات، مربوط به سربازان بریتانیایی است که در جنگ افغان و انگلیس در میوند حضور داشتند.
برخی از این سلاحها سه مرمی (گلوله) و برخی دیگر نیز هفت مرمری شلیک میکند.
مسئولان در موزه قندهار تأیید میکنند که این سلاحها به منظور نگهداری در این موزه، به مسوولان ریاست اطلاعات و فرهنگ آن ولایت سپرده شده است.
هرچند منابع در ریاست اطلاعات و فرهنگ قندهار میگویند که سلاحهای سربازان بریتانیایی از سوی طالبان در مربوطات حوزه اول شهر قندهار یافت شده است، اما با آن هم اطلاعات دقیق در مورد چگونگی به دست آمدن این سلاحها ارایه نشده است.
مسئولان در ریاست اطلاعات و فرهنگ قندهار تصریح میکنند که آثار را در حال حاضر به موزه سپردهاند و در ادامه بررسیهایی انجام خواهد شد که این سلاحها از سوی چه کسانی پیدا شده و چرا تا حال به دولت سپرده نشده است.
احمدالله، مسئول موزه قندهار در مورد قدمت تاریخی این سلاحها میگوید که سلاحهای نوع جاغوری از ۱۵۰ سال پیش در قندهار به جا مانده است.
به گفته او، شمار این سلاحها که از سربازان بریتانیایی در جنگ میوند به جا مانده، به ۲۵ میل میرسد و اکنون در موزه قندهار نگهداری میشود.
در همین حال، باستان شناسان معتقدند که باید از این آثار بگونه درست محافظت شود.
جنگ میوند را ایوبخان رهبری کرد و در آن، سربازان بریتانیایی شکست سنگینی خوردند. به گفته «محمدغوث سراج» باستانشناس در قندهار میگوید که جنگ میوند یک جنگ تاریخی بود؛ زیرا زنی به نام «ملاله میوندی» نقش مهمی در آن ایفا کرد و سرانجام افغانها توانستند که با شکست دادن انگلیس، استقلال افغانستان را به دست آورند.
روزنامه دیلی میل چاپ بریتانیا در اواخر ۱۳۹۷ گزارش داده بود که برخی از آثار باقیمانده جنگ میوند از سوی نیروهای آمریکایی به تاراج رفته است.
این روزنامه به نقل مقامات آن کشور نوشته بود که شواهدی از غارت شدن این آثار در آن زمان از سوی وزارت دفاع آن کشور به ایالات متحده ارایه شد. براساس معلومات وزارت دفاع بریتانیا، نیروهای امریکایی در سال ۱۳۸۸ برخی از آثار متعلق به قرن هجدهم را از قندهار به تاراج برده بودند.
دیلی میل گفته بود که اجساد سربازان کشته شده بریتانیایی از سوی افغانها بدون دستبرد به سلاحهای و اموالشان، در ولسوالی (شهرستان) میوند قندهار دفن شد، اما نیروهای امریکایی پس از حفاری قبرها، تسلیحات و اموال آنان را خلاف قوانین بینالمللی با خودشان برده بودند. این قضیه زمانی برجسته شد که برخی از این سلاحها در وبسایتهای آنلاین فروخته شد.
حدود هشت ماه پیش، مسوولان در موزه قندهار گفتند که با نگهداری ۸۰۰ اثر باستانی در این موزیم، مردم از آنجا دیدن میکنند و اگر این آثار بیشتر شود، مردم نیز بیشتر به بازدید از آنجا علاقه میگیرند.
پیش از سقوط دولت نجیبالله، شش هزار اثر باستانی در موزیم قندهار نگهداری میشد، اما پس از تسلط طالبان در آن زمان، بیشتر این آثار باستانی به خارج از کشور منتقل و سرانجام فروخته شد.
منبع: هشت صبح