صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

جامعه

فرهنگ‌وهنر

ورزش

شهرآرامحله

علم و فناوری

دین و فرهنگ رضوی

مشهد

چندرسانه‌ای

شهربانو

افغانستان

عکس

کودک

صفحات داخلی

برندگان نوبل اقتصادی چه کسانی هستند و چه تحولی در جهان ایجاد می‌کنند؟

  • کد خبر: ۸۳۸۲۳
  • ۲۱ مهر ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۵
روز گذشته پرونده نوبل سال ۲۰۲۱ با معرفی سری آخر نوبلیست‌ها یعنی حوزه اقتصاد، بسته شد. سه اقتصاددان دانشگاه‌های آمریکا برنده امسال جایزه نوبل اقتصاد شدند.

به گزارش شهرآرانیوز، روز گذشته پرونده نوبل سال ۲۰۲۱ با معرفی سری آخر نوبلیست‌ها یعنی حوزه اقتصاد، بسته شد. سه اقتصاددان دانشگاه‌های آمریکا برنده امسال جایزه نوبل اقتصاد شدند. دیوید کارد، استاد اقتصاد دانشگاه برکلی، جاشوا انگریست استاد دانشگاه ام‌آی‌تی و گویدو ایمبنز، اقتصاددان دانشگاه استنفورد جایزه نوبل اقتصاد امسال را به خود اختصاص دادند.

دیوید کارد (دانشگاه کالیفرنیا) اصالت کانادایی دارد. جاشوا دیوید انگریست (دانشگاه آم‌آی‌تی) جزء اقتصاددانان برتر در حوزه‌های اقتصاد کار، اقتصاد شهری و اقتصاد آموزش است و گویدو آیمبنز (دانشگاه استنفورد) متخصص حوزه اقتصادسنجی است و از سال ۲۰۱۹ سردبیری مجله اکونومتریکا را برعهده دارد.

جایزه یادبود نوبل اقتصاد هر ساله توسط بانک مرکزی سوئد به محققان در زمینه اقتصاد اعطاء می‌شود. جایزه نوبل در اقتصاد در سال ۱۹۶۸ پایه‌گذاری شد و برای نخستین بار در سال ۱۹۶۹ به یان تینبرگن از هلند و راگنار فریش از نروژ اهدا شد.

 

                                

 راگنار فریش یان تینبرگن

هر جایزه شامل یک مدال، یک دیپلم افتخار و جایزه‌ای نقدی است که در طول سال‌های مختلف مقدار آن متفاوت بوده‌ است. تاکنون، ۵۳ جایزه نوبل اقتصاد به ۸۹ نفر داده شده که تنها ۲ نفر از آن‌ها زن بوده‌اند.

نوبل اقتصاد، نوبل تمام علوم اجتماعی است

احمدرضا احسانیان کارشناس اقتصادی، در خصوص جزئیات طرح های تحقیقی نوبلیست های اقتصاد امسال اظهار کرد: نوبل اقتصاد، صرفا نمادِ نوبلِ علم اقتصاد نیست، بلکه نوبل همه علوم اجتماعی است. زیرا از رشته‌های علوم سیاسی، روانشناسی و مدیریت کسب و کار نیز برنده این نوبل بوده اند. سه نفری که امسال برگزیده شدند، همگی اقتصادی بودند، اما جزئیات کار ارائه شده آن‌ها (کار تئوریک و کاربردی آن ها) برای همه علوم اجتماعی بود.

او ادامه داد: دیوید کارد ( David Card )، نیمی از جایزه نوبل را از آن خود کرد. او متولد کاناداست و مدرک دکتری خود را از دانشگاه پرینستون اخذ کرد. معروف شدن آن ها بعد از بررسی اقتصادِ کار بود که حقوق و دستمزد‌ها چه تاثیری بر عرضه و تقاضای کار دارد. او همکار کروگر بود (کروگر، مشاور اوباما رئیس جمهور اسبق آمریکاست). دیوید کارد در صحبت‌های خود بیان می‌کند که اگر کروگر نیز در قید حیات بود، این جایزه را با من نصف می‌کرد و در واقع چهار نفر برنده این جایزه را بودند.

دیوید کارد

او افزود: آن‌ها تحقیقات مختلفی در حوزه اقتصادِ کار انجام دادند. یکی از تحقیق‌های جنجالی آن‌ها که با حمایت اقتصاددان‌هایی مانند کروگمن معروف شد این بود که افزایش حداقل دستمزد لزوما باعث کاهش عرضه کار نمی‌شود. زیرا در مدل‌های کلاسیک معمولا با افزایش دستمزد مخالفت می‌شود.

احسانیان در ادامه تصریح کرد: او از طریق انجام یک آزمایش طبیعی در مرز دو ایالت همسایه، مشاهده کرد؛ جایی که دستمزد‌ها افزایش پیدا می‌کند، هیچ تاثیری در میزان بیکاری نداشته و حتی اشتغال نیز بیشتر شده است.

او افزود: دو اقتصاددان دیگر که نصف جایزه را با هم نصف کردند، جاشوا دیوید انگریست ( Joshua David Angrist ) و گویدو آیمبنز (Guido Imbens) هستند. انگریست در آمریکا به دنیا آمده و در دانشگاه پرینستون تحصیل کرده است. آیمبنز، سوئدی است و در دانشگاه آمریکا فعالیت داشته است. او مدرک دکتری خود را در دانشگاه براون (Brown University) بودند و سپس در دانشگاه هاروارد (Harvard University) و اکنون نیز در دانشگاه برکلی (Berkeley University of California) مشغول به فعالیت است.

گویدو آیمبنز

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: تحقیقات این دو فرد شباهت زیادی به تحقیق کارد دارد. کارد به خاطر کاربرد‌های روش شناسی در اقتصاد سنجی موفق به کسب این جایزه شد. به این معنی که چگونه از اتفاقات طبیعی در اطراف مان که در سیاستگذاری استفاده می‌شود، به عنوان آزمایشگاه استفاده کنیم.

دیوید انگریست

استفاده از آزمایشگاه طبیعی به جای آزمایشگاه تصادفی!

او افزود: این دو نفر به علت قدرت روش شناسی (متدولوژی) که بتواند آزمایشگاه طبیعی را به عنوان آزمایشگاه تصادفی استفاده و علیت پدیده‌ها را شناسایی کنند، این جایزه را دریافت کردند. به عنوان مثال، بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که افرادی که سربازی ویتنام رفتند، درآمد آن‌ها ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

احسانیان ادامه داد: اینکه تقابل میان کار و درس او سبب شده تا درآمدش کاهش یابد، قابل حدس زدن است. اما اینکه بتوان دقیق تخمین زد، هنر این دوستان است. در نهایت می‌توان گفت که به علت کمک متدولوژی در اقتصاد سنجی، جایزه گرفتند.

او با اشاره به میزان این جایزه بیان کرد: میزان جایزه نوبل، ۱۰ میلیون کرون و معادل ۱.۱ میلیون دلار است.

تحقیق دیوید کارد، صرفا یک تحقیق تئوری نیست

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا این تحقیقات در سطح کشورها به مرحله اجرا نیز می رسد یا صرفا در حد یک تحقیق تئوری باقی می مانند؟، بیان کرد: تحقیق دیوید کارد، کاربردی است و به خاطر کاربردی بودنش جایزه را دریافت کرده است. نفر دوم و سوم نیز، درست است که برای متدولوژی و روش شناسی برنده نوبل شدند، اما روش شناسی‌هایی بوده که به کار‌های اقتصاد سنجی کاربردی منوط بوده است؛ بنابراین ذات نوبل امسال برای کار‌های کاربردی منوط به سیاست گذاری بوده است.

جالب است بدانید در سال ۲۰۱۳، یکی از کاندیدا‌های دریافت جایزه نوبل اقتصاد، محمدهاشم پسران اقتصاددان ایرانی مقیم آمریکا بوده است. او برای تحقیق در "معیار‌های اقتصادسنجی در سری زمانی" به عنوان یکی از نامزد‌های دریافت نوبل اقتصاد معرفی شده بود.  

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.