محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ شنبه و پس از کش وقوسهای فراوان با دستور رئیس جمهور طرح منع تردد شبانه بعد از حدودیک سال و با بهبود وضعیت کرونایی کشور و تزریق ۲ دز واکسن به بیش از ۵۰ درصد جمعیت هدف لغو شد و حالا آن طور که وزارت بهداشت اعلام کرده، از این ماه قرار است محدودیتهای هوشمند کرونایی که وزیر از حدود ۳ ماه پیش وعده اجرای آن را داده بود، در کشور اجرا شود؛ محدودیتهایی که فقط شامل حال واکسن نزدهها میشود.
ماجرای قرنطینه و محدودیتهای هوشمند کرونایی از ۲۵ شهریور شروع شد و وزیر بهداشت در نشست ستاد استانی کرونا از آن رونمایی و اعلام کرد که با پایان واکسیناسیون، قرنطینه هوشمند جایگزین محدودیتهای کرونایی میشود. ۵ روز بعد هم در نشست کمیته کشوری علمی کرونا گفت که در ٢هفته آینده برنامه جدیدی برای کاهش و لغو محدودیتها به ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه خواهیم داد.
بهرام عین اللهی در جریان تودیع و معارفه سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ۶ مهر، وعده داد که طرح قرنطینه هوشمند از چندهفته آینده در کشور اجرا میشود و در قالب این طرح قرنطینه بسیاری از ممنوعیتها و محدودیتها در کشور برداشته میشود و افرادی که واکسینه شده اند، میتوانند از مزایای آن استفاده کنند و فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی شان مانند زیارت حرم مطهر و سفر با هواپیما، قطار و ... را انجام دهند.
نزدیک ۱۰ روز از وعده ۲ هفتهای وزیر بهداشت گذشت، اما نه خبری از لغو منع تردد شبانه شد و نه اجرای محدودیتهای هوشمند و فقط آیت ا... سیدابراهیمرئیسی در نشست ۱۸ مهر ستاد ملی کرونا خواستار جایگزین شدن محدودیتهای هوشمند کرونایی به جای تعطیلیها شد و البته کمال حیدری، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در حاشیه این نشست از ارسال طرح رفع هوشمند محدودیتها برای تصویب و ابلاغ به ستاد ملی کرونا خبر داد.
محدودیتهای هوشمند کرونایی سرانجام ۱۰ آبان و نزدیک به یک ماه بعد از خبر معاون بهداشت درباره ارسال جزئیات این طرح به ستاد ملی کرونا، به صورت آزمایشی در ۳ استان قزوین، آذربایجان غربی و کردستان اجرا شد و معاون بهداشت وزارت بهداشت پس از این اجرای آزمایشی اعلام کرد در سامانه هوشمند این طرح که وزارت کشور آن را ایجاد کرده است، وزارت بهداشت اطلاعات بیماران و نتایج آزمایشگاهها را بارگذاری میکند و اطلاعات آن برای دستگاههای خصوصی و دولتی نمایش داده میشود تا افرادی که واکسن کرونا نزده اند یا بیمار هستند، شناسایی شوند و هوشمندانه جلوی تردد مبتلایان به کرونا و واکسن نزدهها را بگیریم. سامانه هوشمند مدیریت کرونا بیشتر معطوف به اصناف، خرید بلیت سفر و... است.
۲۵ آبان سرانجام طرح محدودیتهای هوشمند کرونایی به سامان رسید و محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، هم جزئیات و هم تاریخ آغاز رسمی این طرح را اعلام کرد. فرهادی گفت: محدودیتهای کرونا از ابتدای آذر در کشور اجرایی میشود. اولویت طرح مدیریت هوشمند محدودیتها برای کارکنان دولت است. از ابتدای آذر همه کارکنان دولت و مؤسسات دولتی باید با تزریق واکسن کرونا در محل کار حاضر شوند.
درباره نظارت بر واکسیناسیون دیگر گروهها هم اصناف به ۲ گروه تقسیم میشوند که یک گروه آنها مانند دفاتر پیشخوان دولت، استخر، سینما، فروشگاه زنجیرهای و... مشتری میپذیرند. در این گروهها باید همه کارکنان و خدمت گیرندگان واکسینه شده باشند و در گروه دوم که بقیه واحدها را شامل میشود نیز شاغلان باید واکسینه شده باشند.
ترددهای بین استانی برای کسانی که واکسن کرونا نزده اند، در شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع است، اما کسانی که واکسن زده اند، باید در سامانه ثبت نام کنند. مسافر در سامانههای وزارت کشور کد کارت واکسن را وارد میکند.
سامانههای وزارتخانههای ارتباطات، کشور و بهداشت به یکدیگر متصل شده است و بنابراین صاحبان خودرو که هر ۲ دز واکسن کرونا را تزریق کرده اند، میتوانند بدون جریمه شدن مسافرت بروند. همچنین با توجه به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، استفاده از ناوگان حمل ونقل عمومی محدودتر میشود و افرادی که به هر دلیلی واکسن کرونا را دریافت نکرده اند، اجازه ندارند سفر کنند، مگر آنکه آزمایش پی سی آر منفی با مهلت ۷۲ساعت را در اختیار داشته باشند.
اکنون و با اعلام وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا، هم زمان با لغو منع تردد شبانه، اجرای محدودیتهای هوشمند کرونایی همان طور که وعده داده شده بود، از اول آذر سرانجام اجرایی شد. آن طور که وزارت بهداشت اعلام کرده است، براساس این طرح در ترددهای بین استانی صاحبان خودروهایی که ۲دز واکسن را تزریق کرده باشند، جریمه نخواهند شد.
از ابتدای اجرای این طرح از حضور کارمندان واکسن نزده در محل کار نیز جلوگیری خواهد شد و درمجموع افرادی که واکسینه نشده اند، از دریافت خدمات عمومی و حمل ونقل عمومی محروم میشوند.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز با بیان اینکه هنوز مصوبهای برای اجرای این محدودیتها به دستگاهها ابلاغ نشده است، گفت: وزارت کشور جزئیات اجرای طرح محدودیت هوشمند را به دستگاهها ابلاغ خواهد کرد، اما فرایند کار در این سامانه و در طرح محدودیتهای هوشمند، براساس تحلیل و پایش اطلاعات جمعی از همه دستگاههای کشور است.
یعنی همه اطلاعات از همه دستگاهها موجود است و بر اساس رصد هوشمند در همان جایی که باید برای اعمال محدودیت ورود کنند، کار را پیش میبرند.
پایه تحلیل دادهها در این سامانه بر اساس واکسیناسیون است، به طوری که برای افرادی که واکسن تزریق نکرده اند، محدودیتهایی اعمال میشود. فرهادی این را هم گفت که مدیریت هوشمند محدودیتها یعنی محدودیت و ممنوعیت فقط برای افرادی که شیوه نامههای بهداشتی و واکسیناسیون را رعایت نمیکنند، اعمال میشود.
در مدیریت هوشمند قبلی فعالیتها منوط به رنگ بندی شهرها بود، ولی در این طرح تصور ما این است که وضعیت کل کشور قرمز است و در این وضعیت قرمز همه ۵ گروه شغلی میتوانند با رعایت شیوه نامههای بهداشتی و واکسیناسیون فعالیت کنند.
دبیر کمیته مراقبت و درمان بیماری کرونا در دانشگاه علوم پزشکی مشهددر این باره به خبرنگار ما گفت: هنوز ابلاغ جدیدی برای آغاز محدودیتهای هوشمند به مشهد نرسیده است.
علی اصغر انجیدنی افزود: به محض ابلاغ محدودیتهای جدید هوشمند، این محدودیتها در مشهد و حوزه دانشگاه علوم پزشکی نیز اجرایی خواهد شد.