به گزارش شهرآرانیوز؛ درخواستی که غیرمنطقی است، زیرا آنها اساسا هیچ جایگاهی دراین میان ندارند و مذاکرات وین رویدادی است که فراتر از حدواندازه ۶کشور حوزه خلیج فارس است و عملا آنها نمیتوانند در آن رایزنیها کنش خاصی داشته باشند.
ضمن آنکه کشورهای عربی با وجود کارشکنی در سالهای گذشته توانسته اند در مسیر برجام موانعی با صرف هزینههای زیاد ایجاد کنند، اما از نظر ژئوپلیتیک و سیاسی در آن قدوقوارهای نیستند که به عنوان یک کنشگر مهم از آنها در این مذاکرات دعوت شود. اما این درخواست نابجا با واکنشهای مختلفی همراه شده است.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در واکنش به بیانیه پایانی نشست یکصدوچهل وهفتمین وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس گفت: بیانیه پایانی این نشست مانند نشستهای قبلی بدون درک واقع بینانه از تحولات پیرامونی و در تداوم عناد و فشار سیاسی رژیم سعودی بر سایر کشورهای این شوراست. برخی اعضای شورا متأثر از فشار رژیم سعودی، همچنان دل باخته پروژه شکست خورده ایران هراسی هستند. پیگیری این روند اشتباه در دهههای گذشته تاکنون چه دستاوردی برای ثبات و امنیت منطقهای داشته است؟ رژیم عربستان با گروگان گرفتن شورا و اجلاسهای آن و تحمیل دیدگاههای ویرانگرش، نفرت و خشونت را در منطقه ترویج میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان همچنین در واکنش به گزافه گوییهای نابجای این شورا درباره مرتبط ساختن موضوعات غیرمرتبط به برجام و طرح ادعاهایی مضحک، گفت: برجام توافقی میان ایران و اعضای دائم شورای امنیت به علاوه آلمان بوده که یک بار مذاکره و مهروموم شده است. همان قدر که موضوعات منطقه ما به کشورهای فرامنطقهای مرتبط نیست، تلاش رژیم سعودی برای واردکردن این شورا به موضوعاتی که از اساس به این شورا نامربوط است، بی نتیجه بوده است و فقط از این کشور چهره متوهمی نزد جهانیان ترسیم میکند.
سیدهادی سیدافقهی، کارشناس مسائل خاورمیانه، نیز در گفتگو با «ایلنا» درباره اظهارات اخیر دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس مبنی بر حضور این شورا در مذاکرات ایران و ۱+۴ با این استدلال که دستیابی به یک راه حل در پرونده هستهای ایران بدون مشارکت کشورهای حاشیه خلیج فارس در مذاکرات وین امکان پذیر نیست، گفت: این کشورها پس از آنکه برای مانع افکنی در امضای برجام ناتوان بودند، حال تسلیم شده اند و میگویند که بله ایران حق دارد از فناوری هستهای استفاده کند، منتها برای امضای توافق جدید ما هم باید در مذاکرات حضور داشته باشیم.
نخست لازم است این نکته به آنها تذکر داده شود که قرار نیست ما توافق جدیدی را در مذاکرات وین امضا کنیم؛ دولت سیزدهم چند اصل را به صورت صریح و شفاف اعلام کرده و حتی برخی از آنها به عنوان خطوط قرمز مطرح شده است. یکی از این اصول هم این است که ما دیگر قرار نیست درباره اصل برجام که در سال۲۰۱۵ منعقد شد و همه هم آن را امضا کردند و متعهد شدند که به بندبند نکات آن توافق عمل کنند، بحثی داشته باشیم.
وی در پایان افزود: اگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس نگران امنیتشان هستند، خب ایران دستش را به سمت شما دراز کرده است، چرا لقمه را میخواهید از پشت سر در دهان بگذارید؟! شما قصد دارید با آمریکایی ها، روسها و ژاپنیها نیروگاه هستهای بسازید، چرا ایران را وارد مذاکرات نکردید؟! بنابراین نمیشود که مدام در جادهای یک طرفه برانید که شما را به مقصد برساند و ما را نه. شما خواستید جلو کار را بگیرید، نتوانستید و الان هم باید موضعتان را روشن کنید. اگر با اصل اینکه ایران حق بهره مندی از فناوری هستهای دارد، موافق هستید، اعلام کنید. بعد هم اگر خواستید ایمن شوید، مستقیم با خود ایران مذاکره کنید، چرا در قالب ۱+۵ حرف میزنید که به پایان رسیده است!