نازنین محمدرضازاده | شهرآرانیوز؛ بحرانهای اقتصادی، در پی تحریمها و همچنین از بین رفتن یک میلیون و ۹۰۰ هزار فرصت شغلی به دلیل همهگیری کرونا در سال گذشته در کشور سبب شده است ضرورت سرمایهگذاری بر مشاغل خانگی زنان، ایجاد اشتغال رسمی و پایدار و تثبیت اشتغال در شرایط کنونی در اولویت دستور کار نهادهای مسئول در استانهای کشور قرار گیرد.
شناسایی و تقویت مزیتهای شغلی خانگی و خرد در هر استان با هدف تکمیل زنجیره ارزش آنها نقش مهمی در جهت سرمایهگذاری برای ایجاد اشتغال پایدار در منطقه، توسعه آموزشهای کسبوکار متناسب با نیاز کسبوکار منطقهای، بهبود کیفیت فضای کسبوکار و رفع موانع تولید را ایفا میکند.
توجه به ایجاد و توسعه کسب و کارهای محلی و خرد پربازده و همچنین مشاغل خانگی در حاشیه شهرها با هدف اشتغالزایی برای بانوان با در نظر گرفتن مزیت نسبی تولید در هر منطقه، عامل مهمی در جهت کمک به افزایش نرخ اشتغال رسمی پایدار، کاهش فقر و بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی و رفاه خصوصا در زنان سرپرست خانوار و رشد تولید در مناطق حاشیهنشین است.
مطالعه درباره توانسنجی محله و توسعه کسبوکارهای تخصصی با توجه به مهارت بانوان در هر محله و توان منطقه موجب تولید بهینه و کاهش هزینههای تولید، افزایش کیفیت تولید، مدیریت ریسک در تولید، بهبود سیستم توزیع و بازاررسانی و ... میشود.
بومکسب و کار محلی برای مشاغل خرد، الگویی برای تدوین و ثبت مدل فعلی مورد استفاده در کسبوکار یا تدوین یک مدل کسبوکار جدید است. بهعلاوه، به طور خلاصه و سریع، با نمایش دادن جزئیات هر کسبوکار، به مدیران واحدهای تولیدی کمک میکند تعاملی بهینه میان بخشهای مختلف کسبوکار خود داشته باشند و فعالیتهای خود را به شکل سیستمی و هماهنگ پیش ببرند.
بومکسبوکار یک زبان مشترک برای ارتباط افراد و ترسیم افکار و جمعبندی نظرات آنهاست. این بوم شامل یک جدول است که از اجزایی شامل زیرساختها، ارزش پیشنهادی محصول، کانالهای توزیع محصول تولیدشده، نحوه ارتباط با مشتریان، جریان درآمدی، ساختارهای هزینهای، شریکهای کلیدی، و منابع مورد نیاز برای تولید محصول تشکیل شده است.
این ابزار فوایدی را برای مدیران فراهم میکند که عبارتاند از: معرفی کسب و کار به سرمایهگذارهای جدید و شریکهای تجاری در آینده، فراهم آوردن دید کلی و سیستمی به کسب و کار قبل از صرف هزینههای هنگفت، شفافیت و تمرکز بهتر روی عوامل محرک کسبوکار، انعطافپذیری بیشتر برای تغییر مدل و نشان دادن همه تأثیر تغییرات در یک صفحه، شناخت بهتر تیم کسبوکار از چشمانداز کاری مدنظر و به عبارتی شفافیت اطلاعات کسبوکار.
طراحی ساده و دسترسی آسان به اپلیکیشن بومساز کسبوکار استاندارد مشاغل خانگی و خرد زنان به نحوی که همه گروههای هدف بتوانند از آن استفاده کنند و از مزایای آن بهره ببرند با هدف اشتغال پایدار خانگی و تابآوری در این نوع کسبوکارها امری حائز اهمیت است.
مشاغل زنان در حاشیه شهر عموما خانگی هستند و اندازه آنها کوچک است. در این کسبوکارها برای نمونه خیاطی یک خانم همزمان حسابدار، طراح، الگوساز، برشکار، فروشنده، بازاریاب و ... است. اگر قرار به توسعه کسبوکار و توسعه مهارت بانوان و هدایت آنها به سمت اشتغال گروهی و پایدار محلی در اولویت باشد، باید هر بانو ذوق و مهارت خود را در کار پیدا کند و یک بخش کار را به عهده بگیرد و کار را با تیمسازی ادامه دهد.
در این صورت، آموزش طراحی بومکسبوکار به صورت تخصصی و تعیین جایگاهها و نحوه ارتباطات در سیستم ضرورتی انکارناپذیر خواهد بود.