وثوقی| «کاهش شدید قیمت زعفران»، «رشد بی رویه کشت طلای سرخ»، «از دست دادن بازارهای جهانی» و «قاچاق زعفران به افغانستان». اینها بخشی از دغدغههای این روزهای فعالان زعفران است که معتقدند در صورتی که کشت این محصول با برنامه ریزی همراه بود، این روزها با دغدغههای کمتری درحوزه تجارت زعفران روبه رو بودیم. رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی بخشی از مشکلات فعلی زعفران را ناشی از مکانیزه نشدن تمام فرایندهای کشت و برداشت این محصول میداند.
محمدرضا اورانی روز گذشته در نشست تخصصی اقتصاد کشاورزی در دانشگاه فردوسی گفت: زمانی که از ابزارآلات سنتی برای کشت زعفران استفاده میکردیم، ظرف ۴۰ روز، محصول گل زعفران برداشت میشد، اما اکنون مشکل اصلی این است که کاشت با ابزارآلات صنعتی صورت میگیرد، اما برداشت و پاک کردن به صورت سنتی انجام میشود. اکنون روند افزایش کشت زعفران سبب شده است در زمان برداشت، به ۳۲۰ هزار کارگر در شهرستانها نیاز باشد، اما در عمل، تأمین این حجم نیروی انسانی در مقطعی کوتاه امکان پذیر نیست.
دکتر احمد نظامی، رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، نیز گفت: در حالی که بر اساس آمار رسمی ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران است صادرات فلهای باعث شده است همه زعفران را به اسم اسپانیا و چند کشور دیگر بشناسند. مدیر گروه اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی نیز در این جلسه گفت: در حالی که جهاد کشاورزی استان ۱۴۸ مدیر دارد و بخش مهمی از وظایف آنها تصمیمگیری در حوزه اقتصاد کشاورزی است، در عمل، این سازمان چندان از کارشناسان اقتصاد کشاورزی استفاده نمیکند. دکتر محمود دانشور کاخکی در ادامه به مقایسه کشاورزی در ایران و هلند پرداخت و گفت: با وجود برتری چهل برابری ایران در تعداد زمینهای زراعی در مقایسه با هلند، صادرات کشاورزی این کشور ۱۲۰ میلیارد دلار و صادرات ایران ۶ میلیارد دلار است. بررسیها نشان میدهد توجه به اقتصاد کشاورزی سبب شده است هلند به یک صادرکننده مطرح در حوزه کشاورزی تبدیل شود.