به گزارش شهرآرانیوز - الحاد از مهمترین پدیدههایی است که در تکامل حیات معنوی جوامع رخ مینماید و ظهور آن در هر فرهنگی که به دوران مدنیت گام گذاشته باشد، اجتنابناپذیر است. این پدیده باتوجهبه روح حاکم بر جامعهای که از آن سر برآورده، از تمدنی به تمدن دیگر، متفاوت است. کتاب «در باب تاریخ الحاد در اسلام» در حکم سفری علمی و جذاب است که یکی از تاریکترین زوایای فکری تاریخ اسلام را روشن میکند.
نخستین وجه اهمیت و ارزش این کتاب در آن است که مؤلف تلاش کرده است بهآرامی و با طمأنینه، میان رواقهای تاریخ بگردد و حقایق، دیدگاهها و شخصیتهای بسیاری را که در لایههای عمیق تاریکی و فراموشی فرورفتهاند، از پرده بیرون کشد. ارزش دوم کتاب، زندهکردن خاطره تمدنی است که روزگاری زمینی حاصلخیز بوده که در دامانش، نظرات و سلایق گوناگون میبالیدند.
درباره عنوان کتاب، ذکر این توضیح ضروری است که واژه «الحاد» ازجمله واژههایی است که دلالت و شمول معنایی آنها در طول زمان تغییر یافته و امروزه در معنایی کمابیش متفاوت با معنایی که گذشتگان اراده میکردند، به کار میرود. الحاد در معنای نخست خود در زبان عربی مترادف «انحراف» است و ملحد در این معنا به فردی اطلاق میشود که از یک راه یا آیین منحرف شده است؛ اما الحاد رفتهرفته در ادبیات اسلامی معنایی ثانوی یافت و تبدیل به یک اصطلاح شد.
این کتاب از نخستین آثاری است که به موضوع الحاد در تمدن اسلامی پرداخته و با آنکه بیش از ۷۰سال از چاپ نخست آن در مصر میگذرد، احتمالا هنوز از مهمترین و جدیترین آثاری است که در این حوزه انتشار یافته است. مقالات این کتاب بهصورت منفرد نوشته شده و بدوی افزون بر آنکه برخی قسمتهای این کتاب را نگاشته، وظیفه گردآوری مقالات و تدوین این مجموعه را نیز بهعهده داشته است. کتاب «در باب تاریخ الحاد در اسلام» نوشته عبدالرحمن بدوی در سال۹۸ توسط انتشارات نگاه معاصر به چاپ رسیده است.