فرامرزی - صدایش را انداخته روی سرش و از ته دل داد میزند «نمکیه، نون خشکی نمکی، آهن کهنه، پلاستیک... خریداریم.»
صدایش آنقدر روی اعصاب است که هر چه به این شانه و آن شانه میشوم خوابم نمیبرد. دوباره صدایش در خانه میپیچد. نمکی محله ما یا همان بازیافت غیرمجاز هر هفته پنجشنبهها ساعت ۹ صبح سروکلهاش پیدا میشود. همه محله هنرور او را میشناسند و با او مدارا میکنند، اما از ته دل راضی به ماندن این نمکیها در محله نیستند. در این گزارش اهالی محله از نمکیها و مزاحمتهایشان گفتند.
روی اعصاب هستند
اکرم عرب ثانوی، معلم دبستان، است. او ۲ فرزند خردسال دارد و پنجشنبهها به امورات آنها رسیدگی میکند. وی که ساکن محله هنرور است در اینباره میگوید: باور کنید صدایشان روی اعصاب است. دقیقا زمانی که نیاز داریم استراحت کنیم نمکیها با صدایی که انگار از ته دلشان بیرون میآید، مانع میشوند.
او ادامه میدهد: من معلم هستم و هر هفته صبحها بیرون از منزل هستم تنها زمان تعطیل من در هفته پنجشنبه و جمعه است. همان یکی دو روز را هم از دست نمکیها به امان آمدهام.
عرب ثانوی میافزاید: نمکی ثابتی در محله ما رفتوآمد دارد که یک کیسه برنج به دست میگیرد و از ته دل داد میزند. یک بار که اول صبح در حال کاسبی در محله ما بود از او خواستم مزاحم استراحتمان نشود، اما او هم جواب داد «من به شما کاری ندارم میخواهم یک لقمه نان در بیاورم. البته اگر اجازه بدهید.» بعد دوباره صدایش را انداخت روی سرش و از مقابل ساختمان ما رد شد.
بلندگویشان آلودگی صوتی ایجاد میکند
حسن خسروشاهی، یکی از اهالی خیابان هدایت هم در اینباره میگوید: در محله ما نمکیها با امکانات بیشتری وارد میشوند. یکی از نمکیهای محله ما هر هفته یکشنبهها با وانت و بلندگو در خیابانهای هدایت دور میزند و نان خشک و لوازم پلاستیکی و فلزی مردم را میخرد و با خودش میبرد. وقتی به همسایههایم تذکر میدهم که به او لوازمشان را نفروشند تا در محله پیدایش نشود جواب میدهند «مگر ماشین بازیافت به جز پلاستیک زباله آن هم از جنس نامرغوب چه چیزی به ما میدهد که به نمکی لوازممان را تحویل ندهیم؟»
او ادامه میدهد: نمکی محله ما ظهرها از ساعت یک ظهر به بعد در محله دور میزند و با بلندگویش سرمان را میبرد. اگر این سروصدا آلودگی صوتی نیست پس چیست؟
وقتی بهداشت رعایت نمیشود
یکی دیگر از اهالی این محله هم میگوید: به ماشینهای بازیافت شهرداری لااقل نظارتی بشود، اما این وانتیها تحت نظارت هیچ سازمانی نیستند. این عملکرد غیرقانونی دست را برای هر نوع خلافی باز میگذارد. خودتان در نظر بگیرید که نان خشکی که آنها به صورت کپکزده از مردم دریافت میکنند از طریق گاوداریها مصرف میشود همین کپک روی شیر دام تأثیر دارد و باعث بیماری مصرفکنندگان میشود.
زهرا پایدار اضافه کرد: اگر برای جمعآوری نمکیها اقدامی نمیشود لااقل بر عملکردشان نظارت شود که باعث انتشار آلودگی نشود.
وی ادامه میدهد: بعضی از این نمکیها تمام نان خشک و چیزهایی که از مردم دریافت میکنند، پشت وانت مسقف جمع میکنند و با یک کالسکه بچه در کوچهها دور میزنند که اگر مأمور شهرداری لوازمشان را ضبط کرد فقط یک کالسکه کهنه از دست داده باشند.
نازیبایی، مشکل بهداشتی، بزهکاری
مدیر روابط عمومی شهرداری منطقه ۲ مشهد در اینباره گفت: نمکیها افزون بر اینکه باعث نازیبایی در شهر میشوند، بهداشت را هم رعایت نمیکنند. متأسفانه برخی از این افراد که تعداد زیادی نیستند بزهکار هستند و نمکی بودن به نوعی پوششکاری مانند فروش مواد مخدر و سرقت محسوب میشود.
صادق ناصری ادامه داد: با نمکیها هم مدیریت پسماند شهرداری مشهد و هم اداره خدمات شهری منطقه ۲ میتوانند برخورد کنند. البته این برخورد به معنی گرفتن گاری، بار و بلندگو است. این مردم هستند که با نفروختن نان خشک و لوازم دیگر میتوانند پای نمکیها را از محلات ببرند.
وی ادامه داد: شهروندان در صورت مشاهده این افراد با خدمات شهری منطقه ۲ یا سازمان پسماند تماس بگیرند. شکایت مردم در صف شکایتها قرار میگیرد و گشتهای بیسیم مدیریت پسماند به محدوده موردنظر مراجعه میکنند. البته اگر ساعتهای تردد نمکیها مشخص باشد خیلی بهتر میشود پیگیری کرد.