لاله سادات کوثری | شهرآرانیوز، فاطمه رامون در گفتگو با خبرنگار ما و با بیان اینکه داشتن بانک بزرگ بافت و ژنوم از حیات وحش استان، یکی از راههای مهم حفظ حیات وحش به شکل پایدار است، گفت: حتی در صورت ازدست رفتن یک گونه از موجودات زنده، ژنوم کامل آن ماندگار خواهد ماند. بانک ژن خراسان رضوی در زمینه ایجاد بانک بافت و ژنوم حیات وحش مطابق استانداردهای علمی، گام بزرگی در راستای حفاظت، شناسایی و ذخیره سازی اجزای تنوع زیستی برداشته است. این بانک در ذخیره سازی و شناسایی گونههای حیات وحش پیشرو است.
مسئول بانک ژن موزه حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در ادامه افزود: در بانک ژن حیات وحش خراسان رضوی بیش از ۲۰۰۰ بافت بیولوژیک و ژنوم متعلق به بیش از ۳۰۰ گونه جانور مهره دار و بی مهره نگهداری میشود. این بانک دارای دو بخش مجزا با نام ذخیره سازی و آزمایش و تشخیص گونه است. بخش ذخیره سازی شامل بانک ذخیره پر، ذخیره خون، ذخیره عضله، بانک ذخیره دیگر بافتها و بانک ذخیره ژنوم است.
وی با تأکید بر اینکه این بانکها به نوبه خود، جزو اندک بانکهای ذخیره در زمینه حیات وحش در کشور است، ادامه داد: در این بانکهای ذخیره گونههای مختلف رده حفاظتی و شاخص استان و تعدادی از نمونههای بیولوژیک حیات وحش مناطق دیگر استانهای خراسان جنوبی و شمالی نگهداری میشود. بانک ژن مشهد کمک میکند تا محققان در همه گرایشهای علوم زیستی که به نحوی نیازمند مطالعه این موجودات هستند، به راحتی و بسیار سریع به همه منابع اطلاعات مولکولی این موجودات دسترسی داشته باشند.
رامون ادامه داد: حفظ ذخایر ژنتیکی کره زمین و نگهداری نسخههایی از ژنوم این ذخایر در مکانهایی مطمئن به عنوان مکان اصلی ذخیره اطلاعات وراثتی و حیاتی موجودات زنده، ضرورتی مهم و در حال انجام است. این احتمال که پیشرفتهای فناورانه بشر روزی بتواند با استفاده از این ژنوم، آن موجود را دوباره احیا کند، چندان دور از انتظار نیست.
مسئول بانک ژن موزه حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در ادامه از خطر انقراض بیش از ۴۳ گونه حیات وحش استان خبر داد و گفت: ۴۳گونه جانور از جانوران مهره دار حیات وحش این استان در وضعیت حفاظتی ویژه، یعنی فهرست قرمز گونههای جانوری در خطر تهدید انقراض قرار دارند و هم اکنون جانورانی مانند پلنگ، اردک سرسفید، بالابان، کرکس مصری، عقاب صحرایی، زردپره و سینه زرد نیز بر اساس ارزیابیهای آی یوسی ان گونههای جانوری مهره دار در معرض خطر انقراض هستندو نامشان در فهرست قرمز این نهاد جهانی ثبت شده است.
رامون ادامه داد: بر اساس آخرین پایشهای اتحادیه بین المللی حفاظت طبیعت، برخی جانوران این استان در فهرست قرمز جای گرفته اند که شامل خفاش نعل اسبی، گربه پالاس، گربه شنی، پلنگ، کفتار، زرده بر، شاه روباه، آهو، کل و بز، اوریال، قوچ و میش، اردک بلوطی، هما، عقاب شاهی و سبزه قباست.