سیدمحمدرضا هاشمی|شهرآرانیوز؛ احتمالا برای شما هم پیش آمده است که به جنگل، دریا، کویر یا هرجای دیگری از طبیعت رفته باشید و با حجم زیادی از زباله، ته سیگار، قوطیهای پلاستیکی و زبالههای دیگر در طبیعت روبه رو شده باشید. این درحالی است که همیشه تابلوهای هشدار در اطراف این مکانها ما را از انجام رفتارهای پرخطر بازمی دارند؛ «لطفا آتش روشن نکنید»، «لطفا سیگار نکشید»، «لطفا آشغال نریزید» و مواردی از این دست.
شاید باورتان نشود، اما در روزهای گذشته یک ته سیگار ۱۵هکتار از بستر رودخانه ارس در استان آذربایجان شرقی را به آتش کشید. سیروس داوودی، مدیرکل منابع طبیعی، دراین باره گفت: عصر روز شنبه چهار گردشگر با روشن کردن آتش و انداختن ته سیگار باعث وقوع آتش سوزی در بستر رودخانه ارس در حاشیه روستای «قره قوچ بخش منجوان خداآفرین» شدند و در بازداشت به سر میبرند.
براساس آمارها، سالانه حدود ۸ میلیارد نخ سیگار در دنیا مصرف میشود، این یعنی ۸ میلیارد تهدید. فیلتر سیگار زباله به ظاهر کوچکی است که تهدیدی بزرگ برای کره زمین و محیط زیست است. در فیلتر سیگار تا ۴هزار ماده خطرناک ازجمله فلزات سنگین وجود دارد که تجزیه آن در طبیعت بین یک تا ۳۶ماه طول میکشد.
۹۰درصد فیلتر سیگارهای تولیدی در جهان به سختی تجزیه میشوند. این فیلترها به علت مواد شیمیایی و خطرناک درونشان، علاوه بر تهدید محیط زیست، سلامت انسان، گیاهان و دیگر جانداران را به خطر میاندازند. تجزیه و تخریب این فیلترها در شرایط بی هوازی بین یک تا دو ماه، در خاک بین شش تا ۹ماه و در آبهای شیرین ۳۶ماه طول میکشد.
بنابراین، یکی از معضلات زیست محیطی ناشی از استعمال دخانیات ازجمله سیگار، صرف نظر از ضررهای آن بر سلامت انسان ها، دفع ته سیگارها (فیلتر سیگار) در محیط زیست است که آلودگی خاک و اثرات منفی در رشد گیاهان، جانداران و پرندگان را به دنبال دارد.
فیلتر سیگار مواد شیمیایی متعدد و خطرناکی دارد که باعث آسیب رساندن به محیط زیست میشود. از همه اینها بدتر اینکه کاغذ دور فیلتر سیگار از بهترین جنس کاغذ یعنی «ورقهای شیت» است که برای تولید آن درختان زیادی قطع میشوند. با این تفاسیر، به نظر میرسد ما چارهای به جز فرهنگ سازی در زمینه زندگی سالم و تلاش برای حفظ و مراقبت از محیط زیست نداریم.