کاملان - وثوقی | شهرآرانیوز؛ پیش بینیها بعد از عید نوروز این بود که موج هفتم کرونا به دلیل سفرها و دید و بازدیدهای گسترده نوروزی در اواخر فروردین ماه آغاز شود و به همین خاطرهمه خودشان را آماده مواجهه با این موج جدید کرده بودند، که البته برخلاف تصور و همه پیش بینیها اوضاع کاملا برعکس شد.
تقریبا از ابتدای اردیبهشت ماه همه آمارهای کرونایی فروکش کرد، موارد «کرونا مثبت» شناسایی شده سه رقمی شد و مرگ و میرها بعد از یک سال و اندی تک رقمی شد؛ کاهشی که مشهد و استان هم دارد آن را تجربه میکند و گویا سایه سنگین کرونا در حال عبور است. مقایسه وضعیت این روزهای مشهد و استان با اوایل شیوع این بیماری نشان میدهد که اوضاع روز به روز در حال بهتر شدن است.
اوایل اسفند سال ۱۳۹۸، وزارت بهداشت به صورت رسمی اعلام کرد که اولین موارد مثبت کووید ۱۹ در ایران پیدا شده است و در اواسط همین ماه هم نمونههای مثبت در مشهد و خراسان رضوی یکی پس از دیگری از سوی دانشگاه علوم پزشکی تأیید و پای کرونا تنها چند روز پس از اعلام رسمی ورود به کشور، به استان هم باز شد.
براساس آمارهایی که وزارت بهداشت از روند بستری کروناییهای خراسان رضوی در دو سال اخیر منتشر کرده است، در اوایل شیوع کرونا در استان و در هفتههای پایانی فروردین ماه ۱۳۹۹ در مجموع حدود پانصد بیمار کرونا مثبت در بیمارستانهای خراسان رضوی بستری شدند، اما از هفته دوم اردیبهشت تا قبل از آغاز موج دوم این بیماری آمار بستری و حتی مرگ و میر با کاهشی جدی مواجه شد.
از هفتههای میانی تیر تا هفته پایانی مرداد ۹۹ و زمانی که موج دوم کرونا در کشور آغاز شد، بستریهای استان به هزارو ۵۰۰ نفر رسید و در موج سوم کووید ۱۹، تقریبا از هفته ابتدایی آبان تا هفته سوم آذر، آمار کرونا مثبتهایی که بستری شدند، در گزارش وزارت بهداشت حدود هزارو ۷۰۰ نفر اعلام شد.
موج چهارم، اما تفاوت چندانی با موج سوم نداشت و این موج که از اواخر اسفند سال ۹۹ آغاز شده بود هزارو ۷۵۰ نفر را راهی بیمارستانها کرد.
با این حال بیشترین آمار بستریها در استان از مرداد ماه ۱۴۰۰ و هفته پایانی شهریورماه ثبت شده است، درست در زمانی که کرونای دلتا به سرعت در کشور شیوع پیدا کرد و باعث شد تا در این مدت حدود ۲ هزارو ۵۰۰ بیمار در بیمارستانها بستری شوند.
در هفته اول اردیبهشت که همه آمارهای کرونایی در کشور روبه کاهش گذاشته است، خراسان رضوی هم در حال ثبت کمترین آمار بستری روزانه در یکی دو سال اخیر است و فقط ۸۹ بیمار کرونایی در بیمارستانها بستری شده اند. وزارت بهداشت در تحلیل وضعیت فعلی کرونا در استان اعلام کرده که روند بستری کاهش داشته و بروز موارد بستری و فوت در حد متوسط کشور است.
در میانه موجهای کرونا، واکسیناسیون کادر درمان از ۲۱ بهمن سال ۹۹ آغاز شد تا نوید بخش کاهش شدت کرونا در کشور باشد.
در عدد و رقمهای تقویمی از اواخر اردیبهشت سال ۱۴۰۰ نیز واکسیناسیون عمومی آغاز شد.
از همان روزهای ابتدایی آغاز همه گیری کرونا در کشور، رنگ بندی شهرها بر مبنای شیوع این بیماری در ستاد ملی کرونا تصویب و مبنای اعمال محدودیتها و ممنوعیتها قرار گرفت. شهرهای پرخطر با رنگ قرمز، شهرهایی با خطرکمتر با رنگ نارنجی و شهرهای کم خطر با رنگ زرد مشخص شدند. از ابتدای اعمال این رنگ بندی در دو سال گذشته مشهد به صورت متوسط حدود چهارو نیم ماه از سال در وضعیت هشدار قرمز قرار داشت.
از ابتدای سال ۱۴۰۱ نیز استان و مشهد روزهای زیادی را با رنگ زرد گذرانده اند و با توجه به روند نزولی کرونا در مشهد و استان، بعید نیست که در هفته آینده شهر در وضعیت هشدار آبی قرار بگیرد.
اما هم زمان با کاهش عجیب آمار فوتیهای کرونایی در کشور و تک رقمی شدن آن بعد از حدود دو سال، آن طور که متولیان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام کرده اند این دانشگاه از لحاظ فوتی در حال ثبت کمترین آمار در دو سال گذشته است و در ۱۰ روز گذشته، سه روز بدون فوتی، یک روز با دو فوتی و دیگر روزها با یک فوتی ناشی از کرونا ثبت شده است.
آمارهای وزارت بهداشت هم فروکش کردن فوتیها در استان را تأیید میکند. نرخ بروز مرگ و میر در خراسان رضوی و در یک میلیون نفر به حدود ۱.۲ نفر رسیده است که از میانگین کشور پایینتر است.
با فروکش کردن موج کرونا در مشهد، خبر رسید که تنها بخش کووید در بیمارستان امام رضا (ع) نیز تعطیل و آخرین بیمار این بخش نیز مرخص شد.